Historiske kvartfinaler: Unikt felt kæmper om VM-titlen

For første gang består kvartfinalerne kun af tidligere VM-semifinalister.

Fem af hovedpersonerne i VM-kvartfinalerne. Sveriges Emil Forsberg (øverst til venstre), Luis Suarez og Diego Godin fra Uruguay (øverst til venstre), kroatiske Luka Modric (nederst til venstre) og Neymar, som er Brasiliens store stjerne.

Selv om slutrunden i Rusland har fået status som et overraskelsernes VM, er det på et område mere traditionsrigt end nogensinde før. For første gang ved et VM er alle kvartfinalister nemlig tidligere VM-semifinalister.

Til sammenligning var det i 2014 seks af kvartfinalisterne, der tidligere havde været i en semifinale. Costa Rica og Colombia havde chancen for det, men tabte begge.

I 2010 var tallet det samme, og her var det Paraguay og Ghana, der havde muligheden, men som som heller ikke gik videre.

I 2006 var der kun én kvartfinalist, der havde chancen for at komme i sin første VM-semifinale. Det var Ukraine, som så tabte 0-3 til de senere verdensmestre fra Italien.

Tættest på

Den slutrunde, der på dette område bedst kan sammenlignes med dette års slutrunde, er VM i 1982, hvor man dog ikke havde kvartfinaler. Her deltog 12 hold i en mellemrunde med fire grupper, hvorfra vinderne gik videre til semifinalerne.

10 af de 12 deltagere havde tidligere været i top 4 ved VM, og nummer et og to i grupperne havde alle tidligere prøvet det.

Endnu har et afrikansk land ikke været fremme ved en VM-semifinale. Her har Ebbe Sand netop scoret i Danmarks 4-1-sejr over Nigeria i 1/8-finalerne ved VM i 1998. Nigeria var ellers favorit i det opgør. (Foto: OLEG POPOV © Scanpix)

Tilbage i 1990'erne troede mange, at flere lande og især de bedste afrikanske ville begynde at blande sig helt fremme ved VM-slutrunden, og især Nigeria var manges bud på en kommende afrikansk verdensmester.

Men hvis man ser bort fra VM i 2002, hvor Tyrkiet blev nummer tre og Sydkorea nummer fire, er det dog igen og igen lande med stærke VM-traditioner, der når længst. Og det er slutrunden i Rusland i høj grad en cementering af.

Herunder er lidt VM-historik om de otte lande, der skal i aktion fredag og lørdag.

Uruguay Verdensmester på hjemmebane i 1930, som var det første VM, og 1950, hvor det lille sydamerikanske land sensationelt besejrede værtsnationen Brasilien i den afgørende kamp. Blev nummer fire i 1954, 1970 og 2010, hvor Luis Suarez også var blandt profilerne.

Michel Platini springer over Julio Cesar i kvartfinalen mellem Frankrig og Brasilien i 1986, hvor franskmændene vandt efter straffesparkskonkurrence. Den ordinære spilletid endte 1-1. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Frankrig Vandt som vært VM i 1998 og blev nummer to i 2006. Begge gange med Zinedine Zidane som den store stjerne. Blev nummer tre i 1958 og 1986 og nummer fire i 1982.

Brasilien Vandt VM i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002 og er eneste nation med fem VM-triumfer. Har derudover yderligere seks top 4-placeringer - senest i 2014, hvor det blev til en fjerdeplads.

Belgien Blev nummer fire i 1986 med profiler som Jean-Marie Pfaff og Enzo Scifo. I kvartfinalen vandt belgierne over Spanien, der i runden forinden havde slået Danmark 5-1.

Sverige Nåede finalen på hjemmebane i 1958, hvor Brasilien vandt 5-2. Blev desuden nummer tre i 1950 og 1994, hvor Tomas Brolin og Thomas Ravelli var de store navne. Blev nummer fire i 1938.

England Verdensmester på hjemmebane i 1966, hvor Vesttyskland blev slået 4-2 efter forlænget spilletid. Blev nummer fire i 1990 efter nederlag til Vesttyskland i semifinalen efter straffesparkskonkurrence.

Rusland Har officielt overtaget Sovjetunionens plads i VM-sammenhæng og er historisk også generelt synonym med det sovjetiske landshold, der opnåede en fjerdeplads ved VM. Det var i 1966, hvor legenden Lev Yashin vogtede målet.

Kroatien Blev nummer tre i 1998, hvor Davor Suker også endte som VM-topscorer med seks mål. Var desuden en del af det tidligere Jugoslavien, der blev nummer tre i 1930 og fire i 1962.

Det bør også tilføjes, at det ikke kun er her i kvartfinalerne, at der ikke er nogen fornyelse. Samtlige deltagere i 1/8-finalerne havde været så langt tidligere. Faktisk var der kun et af holdene, der ikke har været med i kvartfinale, og det var Japan, der til gengæld både var i top 16 i 2002 og 2010.

Davor Suker scorede Kroatiens mål i semifinalen i 1998, hvor Frankrig vandt 2-1. Efterfølgende vandt kroaterne over Holland i bronzekampen. (Foto: GRIGORY DUKOR © Scanpix)

Men selv om VM lige nu ser ret traditionelt ud, kan slutrunden sagtens ende meget overraskende. Også historisk set.

Hold som Rusland, Kroatien og Belgien har eksempelvis aldrig tidligere været i en finale, og Sverige har aldrig vundet VM. Men i første omgang skal de jo lige videre fra både kvart- og semifinalerne.

Fredagens kvartfinaler kan ses på TV2, mens lørdagens kvartfinaler kan ses på DR1. Begge dage spilles der 16.00 og 20.00.

FacebookTwitter