Hvor blev landsholdets drengede amatør-charme af?

Landsholdsspillerne er blevet uinteressante, og så er de bare ikke så gode som i 90’erne, mener flere danske kvinder, som savner det "gode, gamle folkelige landshold".

Brian Laudrup (tv) og Flemming Povlsen jubler arm i arm efter finalesejren over Tyskland ved EM i 1992. (Foto: Jens nøRgaard Larsen)

Lotte Dahl Hansen og Charlotte Dyrborg på 48 og 51 år var unge i 1980’erne.

De interesserede sig ikke synderligt for fodbold, men alligevel havde de plakater af landsholdsspillerne hængende på værelset. Og det var svært ikke at sende et beundrende smil tilbage til Preben Elkjær, når han fangede deres blik fra væggen.

- Preben Elkjær var bare for lækker, og så snakkede han med sine fans. Jeg glemmer aldrig, da han brændte et straffespark og revnede sine shorts under kampen, uhadada! Det var lige meget, at han brændte, for det var jo Preben. Dengang havde landsholdet personlighed og charme, men nu er de helt utilgængelige, siger Charlotte Dyrborg.

I dag kan de stadig nævne alle landsholdsspillerne fra dengang. For de var hele Danmarks helte og et "charmerende drengehold".

- De var meget mere folkelige dengang. I dag er de ikke så tiltalende, for det hele handler om at promovere sig selv og tjene penge, og deres fans virker ikke så vigtige for dem. Og så virker de reserverede. Jeg er vild med sport i dag, men jeg kan kun nævne Christian Eriksen og Kasper Schmeichel, siger Lotte Dahl Hansen.

Tidligere landsholdspiller Preben Elkjær i Juni 1986. (Foto: Carsten Andreasen)

Den drengede amatør-charme er væk

Kultursociolog Emilia van Huen nikker både genkendende til det at have et crush på en flot dansk fodboldspiller i 90’erne og til ikke at have nogen interesse for de nuværende spillere.

- Det, at være kendt i dag, er blevet langt mere professionaliseret, hvor landsholdet dengang havde en mere umiddelbar og drenget charme, fordi spillerne var amatører i forhold til medier og det at være i søgelyset, siger hun.

- Mange spillere i dag får medietræning og er vokset op med de sociale medier, så de er vant til at fremstille sig selv på en redigeret og poleret måde, hvilket kan få dem til at virke arrogante.

Karoline Engelbrecht på 16 år og Emilie Schøneberg på 17 år kender hverken Christian Eriksen eller Kasper Schmeichel – eller nogen af de andre nuværende landsholdsspillere.

De har ingen plakater hængende på væggene, for det er de for gamle til. I stedet følger de bloggere, Youtubere og sangere på de sociale medier, men landsholdet gider de ikke.

- De er ikke spændende overhovedet, men fodbold er nok også mere en far-ting i dag. Ingen af mine veninder følger eller snakker om landsholdet, der er så mange andre at følge. Måske er det også fordi, de ikke lige så gode, som de var, da mine forældre var unge, siger Emilie Schøneberg.

Den tættere relation til spillerne, danskerne føler, de mangler i dag, handler ligeså meget om fansenes egen tilgang til landsholdet.

Dengang blev den tætte kontakt skabt, når fans tålmodigt ventede et sted ude i den virkelige verden i håbet om at se spillerne. Pia Maarch-Møller på 47 år husker, hvordan hun som ung fik stillet sin landsholdsnysgerrig uden hjælp fra de sociale medier.

- Vi syntes, Preben Elkjær var så lækker, at vi flere gange tog ud på Mols ude ved Knudshoved, hvor han havde købt sommerhus. Tænk, hvis han nu var der, og vi stødte ind i ham! Det gjorde vi aldrig, men det stoppede os ikke i at blive ved med at prøve, siger Pia Maarch-Møller.

Men i dag er det ikke nødvendigt at komme så fysisk tæt på spillerne, fordi vi får tilfredsstillet vores nysgerrighed på Instagram, Snapchat og Facebook, mener Emilia van Hauen.

- Men dermed mærker vi dem ikke som mennesker og får aldrig den tætte 90’er-relation til dem, siger hun.

Fra venstre: Tidligere landsholdspillere Brian Laudrup, Peter Schmeichel og Michael Laudrup på træningslejr i Vedbæk op til EM-kvalifikationskampen mod Cypern i Parken i 1992. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)

Større risiko for at blive hængt ud

Danskerne lærte spillere som Preben Elkjær, Peter Schmeichel, Brian Laudrup, Michael Laudrup og Flemming Povlsen at kende helt uden filter. Ifølge kultursociologen er det sværere for spillerne i dag at være 100 procent sig selv.

- Der er større risiko ved at stikke ud i dag på grund af de sociale medier, hvor spillerne kan blive hængt ud for det mindste og i værste fald få ødelagt karrieren. Så de er mere forsigtige og holder ekstremt meget på sig selv, og det kan virke kedeligt for fansene, siger Emilia van Hauen.

Med de moderne muligheder for at følge kendte over hele verden vil interessen for det danske landshold aldrig blive den samme som i 80’erne og 90’erne.

Havde der ikke været den adgang til sociale medier, som der er i dag, tvivler Emilia van Hauen alligevel på, at nutidens kvinder ville have dyrket landsholdet, som Preben Elkjær og co. blev det i 80'erne.

- Vi har været vant til, at kvinder skal være det bekvemme ’juhu-kor’ for mænd. Det er de ikke på samme måde længere. Vi ser både piger og drenge med den kvindelige landsholdsspiller Nadia Nadim på ryggen, for i dag kan kvinderne også være hele Danmarks helte, siger hun.

Du kan se Danmark spille den afgørende gruppekamp mod Frankrig tirsdag klokken 16:00. Kampen bliver vist på DR1, kan lyttes til på LIGA på P3 og følges på dr.dk/VM.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk