Igor Akinfeev: Den russiske ørn har endelig lært at flyve

Den russiske målmand Igor Akinfeev har vundet befolkningens hjerter, og lørdag vil landsholdet vinde VM-kvartfinalen mod Kroatien.

Igor Akinfeev blev den store helt mod Spanien, da han reddede to skud i straffesparkskonkurrencen. (Foto: Victor R. Caivano © Scanpix)

Moskvas Zoologiske Have har fået en ny beboer. Det er en steppeørn, og haven har i forbindelse med den russiske succes ved VM-slutrunden valgt at kalde fuglen for Igor Akinfeev.

For på cirka samme tid, som fuglen blev født, blev dens berømte navnebror genfødt i det russiske mål og hos det russiske folk.

Søndag blev den russiske landsholdskeeper den store helt, da han i VM-ottendedelsfinalen lavede hele ni redninger mod Spanien og sendte værtsnationen videre ved at redde Koke og Iago Aspas’ forsøg i straffesparkskonkurrencen.

Han deler vandene

Akinfeev steppede op, da hans land havde brug for ham. Men på trods af at han hele 110 gange har vogtet landholdsmålet, når Rusland har haft brug for det, så er han aldrig blevet accepteret af den brede russiske befolkning.

CSKA Moskva-fans elsker naturligvis deres målmand gennem de seneste 15 år, men i resten af landet har der ikke været mange roser til den 32-årige landsholdskeeper.

Kritikerne glemmer gerne, at han holder den russiske rekord for flest clean sheets i karrieren, men til gengæld husker de ofte, at han har Champions League-rekorden for at være blevet scoret mod flest kampe i træk – 43 kampe.

Akinfeev har været anfører for CSKA Moskva de seneste ti år, men da den russiske landstræner begyndte at give ham anførerbindet oftere og oftere, var der rynken på næsen fra omverdenen.

En russisk fodboldjournalist tænkte følgende om Akinfeev som anfører:

- Hans personlighed gør, at han ikke er i stand til at holde følelsesladede taler, når det er nødvendigt, i omklædningsrummet, sagde klummeskribent for Sport24.ru Artyom Kalinin til ESPN.

Ude godt men Rusland bedst

Akinfeevs introverte udtryk har begrænset ham, og det har heller ikke hjulpet på hans image, at han er blevet i CSKA gennem hele sin karriere.

Alex Ferguson skulle efter sigende have forsøgt at hente Akinfeev til Manchester United i russerens unge år, men Akinfeev afviser, at der har været interessante tilbud fra storklubber.

Kritikere mener, det skyldes mangel på ambitioner, og at Akinfeev har udnyttet det faktum, at der aldrig har været reelle konkurrenter til landsholdspladsen, og han derfor har puttet sig i den russiske liga.

- Er Akinfeev god nok til at spille for en storklub? Det er han nok ikke, for han er aldrig skiftet til en, sagde den tidligere russiske stjerne Aleksandr Mostovoj om Akinfeev.

Nummer 70 på Fifas rangliste

Målmanden gik ind til slutrunden i Rusland med alle russiske øjne på sig, og han er blevet symbol på et russisk landshold, der har trodset alle odds.

Holdet mødte op til slutrunden som nummer 70 på Fifas verdensrangliste og med en nation i ryggen, der ingen forventninger havde til landets fodboldhold.

Lørdag kan Rusland med en sejr over Kroatien spille sig i semifinalen, og det vil som minimum være en tangering af Sovjets fjerdeplads ved VM i England i 1966.

Men lige meget hvordan det går for russerne ved VM, så har Akinfeev vundet befolkningens hjerter efter sin præstation mod Spanien, hvor han for alvor spredte sine vinger ud og viste, at han er en verdensklasse målmand.

FacebookTwitter