Ivan Rakitic til DR: 'Eriksen er blandt verdens bedste playmakere'

Kroaternes Ivan Rakitic fremhæver Dannmarks defensive organisation og ikke mindst Christian Eriksens kreative evner.

(Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Er der én, der kan kende kvalitet, når han ser det, er det Ivan Rakitic. Han spiller og har spillet med verdens bedste spillere i Barcelona og for Kroatien og tilhører vel selv dén kategori blandt midtbanespillere.

Derfor virker det ikke som almindelig, påtvungen høflighed over for DR, når Barcelona-spilleren giver sin vurdering af Christian Eriksen forud for ottendedelsfinalen mellem Kroatien og Danmark på søndag.

- Christian Eriksen er en af de bedste playmakere i Europa og i verden. Han spiller fantastisk i Tottenham, så vi skal være ekstra opmærksomme på ham, siger Ivan Rakitic og fortsætter:

- Danmark fortjener at være her i ottendedelsfinalen, men vi vil naturligvis gøre alt for at stoppe dem og Eriksen, siger Ivan Rakitic, på DR's spørgsmål om Danmarks og Eriksens styrker.

Den 30-årige Barcelona-stjerne, som danner en drømmeduo med Real Madrids Luka Modric på den kroatiske midtbane, virker lige så oprigtig, når han mener, at Danmark er en svær modstander for kroaterne.

Ivan Rakitic har spillet 95 landskampe for Kroatien. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

- Danmark er et hold, der mener det seriøst. Det er ikke et tilfælde, at de er nået hertil, og det er heller ikke et tilfælde, at de ikke har tabt i så mange kampe i træk, siger Ivan Rakitic og uddyber:

- De er meget kompakte, de er afklarede i deres stil, og de tillader meget få chancer til modstanderholdet. De kan være meget farlige i angrebet, især i deres kontraspil, for de har nogle hurtige spillere og så Eriksen, der kan sætte dem op, siger Ivan Rakitic.

- Men vi kender vores egne styrker, vi ved, hvad vi skal, og der er en god stemning på holdet. Vi kæmper for hinanden, hvilket er vores største styrke. Nu har vi Danmark foran os, og det er vigtigt, at vi tager skridt for skridt og ikke kigger længere frem end til ottendedelsfinalen, siger han.

Ivan Rakitic svarer på spørgsmål fredag formiddag på kroaternes VM-base ved Roshchino i det nordvestlige Rusland, ca. 100 km fra Sankt Petersborg.

Han giver sig god tid, svarer grundigt og virker meget ydmyg i forhold til sin status på både klub- og landshold. Et landshold, som konstant bliver sammenlignet med bronzeholdet fra VM i 1998, der er en milepæl i kroatisk fodboldhistorie.

Ikke siden dengang har Kroatien været videre fra gruppespillet ved et VM, og spørgsmålet er, om dette VM er sidste chance for Kroatiens gyldne generation til at sætte sit eget aftryk på Kroatiens sportshistorie og måske endda overgå det legendariske hold fra 1990’erne med stjerner som Davor Suker, Robert Prosinecki og Zvonomir Boban.

- Jeg ved ikke, om dette er min generations sidste slutrunde, det må vi se. Under alle omstændigheder vil vi gerne fortsætte den måde, vi har spillet på indtil videre ved dette VM, siger Ivan Rakitic.

- Vi anerkender, at holdet fra 1998 var fantastiske. De var vores idoler og viste vejen for alle kroatiske landshold fremefter. Men lige nu skal vi glemme dem og skrive vores egen historie. Om Gud vil, kan vi opnå det samme resultat eller måske mere.

- Det er ikke noget, der tynger os. Vi skal nyde VM, som er det største, en fodboldspiller kan spille, og vi skal vise verden, hvordan vi kæmper for vores nation. Og måske vil man om 20 år snakke om os i stedet for 1998-holdet, siger Ivan Rakitic og fortsætter med et smil:

- Og hvis det til sidst lykkedes os at løfte trofæet i Moskva, vil vi alle kunne trække os tilbage fra landsholdet med glæde.

Modric som en storebror

Hvis Kroatien skal lykkes med dét, skal hans samarbejde med Luka Modric på kroaternes midtbane fungere lige så godt, som det har gjort hidtil ved dette VM, men som det ikke altid har gjort.

Og især makkerskabet med Modric og med Andrés Iniesta på Barcelonas hold er noget, Ivan Rakitic betragter som det største i hans fodboldkarriere.

Luka Modric er som en storebror for Ivan Rakitic. (Foto: IVAN ALVARADO © Scanpix)

- Luka er den bedste spiller, Kroatien har haft. Jeg har været heldig at spille med ham på landsholdet og med Andrés Iniesta i Barcelona, siger Ivan Rakitic.

- Det er, som om de begge er kommet ned fra en anden planet for at spille fodbold blandt os dødelige. Begge er blandt de bedste nogensinde på deres positioner, siger midtbanespilleren, der både har vundet CL og EL i sin karriere.

- Man forsøger bare at nyde det og lære af dem, og jeg takker Gud for at have spillet sammen med dem. Hvis jeg skulle lave et fodboldhold, ville de to være de første på holdet. Andrés er en af mine bedste venner, og Luka er som en storebror for mig, siger Rakitic, inden han forlader interviewseancen for at træne med sine holdkammerater.

I aften drager det kroatiske hold til Nizhny Novgorod, hvor kampen mod Danmark spilles på søndag. Og hvor tre af verdens bedste midtbanespillere vil være at finde på banen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk