Kroatien er blevet verdensmestre i comeback

De hårdt kæmpende kroater går efter VM-guld. Men de kan allerede bryste sig med titlen som det hold, der har vundet flest knockout-kampe ved VM efter at have været bagud.

Kroatien er klar til VM-finalen som det lavest rangerende hold på Fifa's rangliste over nationer, der blev indført i 1992. FOTO: REUTERS/Christian Hartmann (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Kroatien står for første gang i den unge nations historie i VM-finalen i fodbold. Dermed er de en del af en eksklusiv klub på 13 lande, der har stået i en finale om VM-trofæet. På vej mod den bedrift er de dog kommet i en klub helt for sig selv.

De er nemlig det hold, der er gået videre fra flest knald og fald-kampe ved VM efter at have været bagud undervejs.

I samtlige af Kroatiens tre kampe i slutspillet har de været bagude for derefter alligevel at gå videre. Først mod Danmark, så i kampen mod værterne fra Rusland og til sidst i semifinalen mod Englænderne.

Ifølge DR Sportens kommentator i Rusland Andreas Kraul, giver det god mening, at et hold som Kroatien er sublime i kunsten at kæmpe sig tilbage.

- Det er et modent hold, der ikke går i panik. Man kan se, at de hele tiden tror på det og arbejder videre, siger Andreas Kraul, der har fulgt og kommenteret holdet i løbet af turneringen.

Lyn-comebacket mod Danmark

Det første offer for de kroatiske comeback-konger var det danske landshold, der efter at være kommet foran allerede i det første minut måtte forlade VM. Selvom Danmark dominerede store dele af anden halvleg, trak Kroatien det længste strå i Straffesparkskonkurrencen.

Samtidig viste en af holdets største profiler noget af den viljestyrke, der har været med til at gøre, at holdet er så stærkt i modgang.

- Man ser, at Modric brænder et straffespark i forlænget spilletid. Og så er der nok mange, der ville have sagt nej til at sparke i straffesparkskonkurrencen. Men der viser han viljen og sparker og scorer, forklarer Andreas Kraul.

Målmandsmiraklerne mod Rusland

Det andet comeback kom mod Rusland, der med en kanonkugle af et langskud fra deres VM-topscorer Cheryshev bragte sig i front. Derefter virkede Kroaterne skarpest, men på trods af en scoring i overtiden, måtte Kroaterne alligevel finde straffesparksskytterne frem til de afgørende spark.

For anden gang i træk kunne de trække sig sejrsrigt ud af nervekrigen godt hjulpet på vej af deres talisman i målet, Danijel Subasic.

-Han er på mange måder symbolet på Kroaternes triumf. I Danmark er der nok mange, der tænker på Kasper Schmeichel som turneringens bedste. Men hvis vi kigger lidt objektivt på det, er det svært at komme uden om Subasics triumfer, siger Kraul.

Glansværket mod England

I semifinale ramlede kroaterne ind i de selvtillidsfulde englændere, hvis fans på forhånd havde besluttet, at deres hold var i gang med at hente VM-pokalen hjem til fodboldens hjemø.

Sådan skulle det ikke være. For selvom om Englænderne var foran i 63 minutter af kampen, kunne Kroaterne alligevel række armene over hovedet efter slutfløjt med en sejr på 2-1 efter forlænget spilletid.

- Det var jo på en måde glansværket. Da de kommer bagud, tænker vi jo, at det kan være nu, hvor de knækker. De har jo trætte spillere, og havde ikke meget at skyde med fra bænken. Men selvom de tydeligvis var trætte, så kæmpede de alligevel på en måde, der fik det til at virke som om, at det var dem, der ville det mest i slutningen af kampen, konstaterer Andreas Kraul.

Facebook
Twitter