Kroatiske stjerner skal stoppe Kane i semifinalebrag

Kroatien og England spiller i aften om den sidste plads i VM-finalen. Få den store optakt her.

(© dr)

Er fodbolden på vej hjem til England, eller kan Kroatien stille sig i vejen for de engelske VM-drømme?

Det skal afgøres, når de to lande i aften kæmper om den sidste plads i VM-finalen.

Euforien har nået usædvanlige højder i England, hvor det gamle udtryk 'Football is coming home' - Fodbolden kommer hjem - er blevet genoplivet.

De tror virkelig på det, men England skal op imod et stærkt kroatisk mandskab, der spillemæssigt har overstrålet englænderne gennem turneringen.

Landene har aldrig mødt hinanden i VM-sammenhæng, men englænderne vil nok græmme sig, når de husker tilbage til 2007, hvor Kroatien meget overraskende slog Beckham, Gerard og Lampard 3-2 i den sidste og afgørende kamp i EM-kvalifikationen.

Nederlaget sendte chokbølger igennem England, men nu er den første VM-titel siden 1966 inden for rækkevide, og der er lagt op til et brag af kamp.

Her får du den store optakt til VM-semifinalen.

Styrker kontra svagheder

England

Det engelske mandskab er ikke så stjernespækket som tidligere, og man kan da også påstå, at spillet ikke har været så prangende, som euforien i hjemlandet antyder. Til gengæld har manager Gareth Southgate lagt en ny stil både på og uden for banen. Han har skabt et stærkt kollektiv, der har lagt stilen med problemfyldte og utålelige millionærer bag sig, mener Eurosports fodboldekspert Morten Bruun.

- Der er ikke en VM-lejr, hvor der er så stor harmoni som i den engelske. Så den her homogenitet må være deres største styrke, og så har de også turneringens foreløbige topscorer i Harry Kane, siger han.

Når det kommer til holdets svagheder, handler det dog også om Harry Kane, der ikke har fået meget hjælp fra sine angrebsmakkere.

- Rigtig meget er lagt an på Harry Kane, i hvert fald hvad målscoringen angår, så hvis man formår at nulstille ham, er man nået langt mod England, siger Morten Bruun.

England har scoret otte af sine 11 mål ved VM efter dødbolde. Og selvom man godt kan pege på, at holdet har svært ved at score i åbent spil, mener Morten Bruun, at det også kan ses som en stor styrke at være det hold ved slutrunden, der indiskutabelt er stærkest på dødbolde.

Kroatien

De kroatiske styrker ligger i høj grad hos Real Madrids Luka Modric og FC Barcelonas Ivan Rakitic. De har været to af slutrundens absolut bedste midtbanespillere og været dominerende i stort set alle Kroatiens kampe.

- Strengt taget synes jeg, at Kroatien har et bedre hold end England spiller for spiller og i særdeleshed på den centrale midtbane, hvor England ikke har nogen, der for alvor kan matche Modric og Rakitic, siger Morten Bruun.

Skal man finde svagheder hos Kroatien før semifinalen, handler det i høj grad om spillernes fysiske tilstand. Både i ottendedelsfinalen mod Danmark og i kvartfinalen mod Rusland måtte kroaterne igennem forlænget spilletid. Især det sidste kvarter mod Rusland kunne spillerne knap gå rundt, og flere var skadede.

- Kroatien er blevet presset til det absolut maksimale, og der var mange af de kroatiske spillere, der virkelig spillede på de yderste ressourcer mod Rusland. Derfor må hovedopgaven være at få alle spillere klar, mener Morten Bruun.

Sådan skal kampen vindes

England skal udnytte kroaternes fysiske tilstand, efter englænderne selv havde en forholdsvis rolig kvartfinale mod Sverige. Derfor skal tempoet skrues i vejret, mens den kroatiske målmand, Danijel Subasic, der fik en lårskade mod Rusland, også skal testes.

Kroatien skal omvendt forsøge at trække tempoet ud af kampen, mens de samtidig skal skabe de bedste vilkår for Luka Modric og Ivan Rakitic.

Styrkeforholdet

De to hold ser umiddelbart ganske jævnbyrdige ud på papiret. Harry Kane trækker lidt Englands vej, mens den kroatiske midtbane trækker den anden retning. Kroatien har spillet det bedste fodbold indtil videre, men ser også ud til at være løbet tør for energi. Bookmakerne har da også England som favorit i opgøret. Det er Morten Bruun enig i.

- Jeg vil give England en lille fordel på baggrund af slutningen mellem Kroatien og Rusland, hvor kroaterne var helt færdige. Og så skal man ikke undervurdere den her vanvittige eufori, som England kommer ind til semifinalen med, siger han.

Her har landene brilleret

De engelske dødbolde har været eminente ved VM, og holdet har scoret hele otte gange efter standarder, og det er en tangering af VM-rekorden. Allerede i første opgør mod Tunesien scorede England begge sine mål efter hjørnespark.

Se Harry Kanes andet mål i kampen mod Tunesien her.

Kroatien gav Argentina en fodboldlektion, da de to hold stødte sammen i den indledende pulje. Især Luka Modric styrede løjerne og scorede et flot langskudsmål.

Se højdepunkterne fra kampen mod Argentina her.

Holdenes tre største profiler ved VM

England

Harry Kane er anføreren og den altoverskyggende stjerne hos englænderne. Man kan argumentere for, at han er holdets eneste spiller på allerøverste hylde, og indtil videre har han da også båret sit hold gennem turneringen som foreløbig VM-topscorer med seks mål.

Harry Maguire er kommet lidt ud af det blå, og flere har tvivlet på, om han virkelig havde niveauet til at starte inde for Englands landshold. Han har dog lukket munden på kritikerne og leveret den ene bundsolide præstation efter den anden. Mod Sverige scorede han desuden det vigtige føringsmål.

Se målet mod Sverige her.

Trods stor tvivl om posten inden VM har Jordan Pickford i målet vist høj klasse gennem hele turneringen. Især mod Sverige i kvartfinalen diskede han op med flere feberredninger.

Se én af Pickfords flotte redninger mod Sverige her.

Kroatien

Anfører Luka Modric har været en af de helt store oplevelser ved VM. Med sin sublime teknik, spilforståelse og overblik har han dikteret Kroatiens kampe. Samtidig har han bidraget med flere vigtige scoringer.

Se Modric kanonere bolden i kassen mod Argentina.

Ivan Rakitic har sammen med Modric udgjort VM’s måske bedste midtbane. Han er dynamisk og har brugt sin gode pasningsevner til at sætte spillet for Kroatien. Har desuden sat det afgørende spark ind i begge de straffesparkskonkurrencer, som Kroatien har deltaget i.

Danijel Subasic i målet har stået en helt forrygende slutrunde og leveret, når Kroatien havde brug for det. Nappede tre straffespark mod Danmark, og mod Rusland spillede han en hel omgang forlænget spilletid og en straffesparkskonkurrence med en lårskade.

Se straffesparkskonkurrencen mellem Danmark og Kroatien, hvor Subasic reddede sparkene fra Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen.

Det skal du holde øje med

Forsvarsspilleren Harry Maguire har været den helt store historie på det engelske mandskab, efter han ved EM for to år siden rejste med landsholdet rundt som tilskuer. Dengang var han meget, meget langt fra toppen af engelsk fodbold.

- Historien om Maguire bliver bare bedre og bedre. Tænk at have været fjerdevalg i Hull City for halvandet år siden og så måske skulle spille VM-finale om en uge, siger Morten Bruun.

Hvor og hvornår

Semifinalen spilles i aften klokken 20 på Luzjniki Stadion i Moskva. Den kan ses på DR 1, høres i VM på P3 og følges i tekst på dr.dk/VM.

Facebook
Twitter