Kvinden på Kroatiens trænerbænk: Jeg håber, jeg kan inspirere verdens kvinder

DR har mødt kvinden, der sidder på Kroatiens trænerbænk. Iva Olivari er under VM blevet et forbillede for piger og kvinder i hele verden.

Iva Olivari, manager for det kroatiske herrelandshold. (Foto: Aleksandar Josevski)

Der er mange ikoniske billeder af Kroatiens VM-finalister ved VM i Rusland 2018:

Luka Modric’ hammer af et mål mod Argentina, Danijel Subasic’ som en mur mod Danmark, Domagoj Vidas videohilsen til Ukraine efter Rusland-kampen, Mario Mandzukic’ hjælpende hånd til en begravet fotograf i semifinalen, Zlatko Dalic’ cool attitude på sidelinjen.

Og så er der Iva Olivari.

Kvinden, der sidder på Kroatiens trænerbænk under kampene. Angiveligt blot én af to kvinder i verden, der sidder på bænken hos et mandligt fodboldlandshold. Den anden er Spaniens Silvia Dorschnerova.

Iva Olivari under nationalsangen i semifinalen mod England i Moskva. Landstræner Zlatko Dalic i den hvide skjorte yderst. (Foto: Svein Ove Ekornesvåg)

Iva Olivari er manager for Kroatiens herrelandshold, og nysgerrigheden har været stor omkring Olivari og hendes rolle i en mandsdomineret fodboldverden, der traditionelt ikke levner megen plads til kvinder på øverste ledelsesniveau.

Opmærksomheden fra alverdens medier har været massiv både under kampene, når hun sidder på samme bænk som landstræner Zlatko Dalic, når hun jubler med spillerne efter sejrene, og under træningerne i Kroatiens VM-lejr, hvor hun ofte står ved Dalic’ side og diskuterer trup-spørgsmål.

Ifølge Kroatiens pressechef er Iva Olivari dén i Kroatiens trup, man har modtaget flest interview-forespørgsler på under VM. Og ja, Luka Modric og Ivan Rakitic er også med i det regnestykke.

DR har mødt den 49-årige kvinde, der ikke bare er blevet en del af det kroatiske landsholds identitet, men også et forbillede for piger og kvinder verden over.

- Ja, jeg må indrømme, at opmærksomheden har overrasket mig, siger Iva Olivari efter den kroatiske træning, hvor DR møder hende blot to dage inden VM-finalen.

- Inden VM havde jeg 800 følgere på Instagram og Facebook, nu har jeg over 15.000 følgere, det er helt vildt. Denne slutrunde er første gang, jeg er i søgelyset, jeg har ellers altid stået i kulissen, og folk har åbenbart været overraskede over at se en kvinde på bænken til et VM for mænd, siger hun.

Føler du dig som en rollemodel?

- Spørgsmålet er ikke, om jeg føler mig som en rollemodel. Jeg kan se, at mange derude betragter mig som én. Jeg får virkelig mange beskeder fra unge piger og kvinder fra Afrika, Asien, Sydamerika, fra hele verden, siger Olivari og fortsætter:

- De fortæller, at de sætter pris på, hvad jeg gør, og at de ser op til mig. Da vi kørte i bussen på vej til træning, fik jeg en besked fra en far, som sendte mig et billede af sin lille pige på fem år, og han skrev, ’tak for alt, du er er forbillede for min datter, siger hun.

- Det føles godt, og jeg håber, at jeg kan inspirere flere kvinder i verden til at arbejde med fodbold og følge deres drømme ligegyldigt, hvad de er.

Iva Olivari må lige holde en pause, mens hun tørrer en tåre væk fra øjenkrogen. Det har været et langt VM. Det har været en lang rejse for hende personligt, det har været en lang rejse for Kroatien som nation og landshold.

Og nu nærmer den usandsynlige kulmination sig for dem alle.

Bange og nervøs

Iva Olivari begyndte at arbejde i det kroatiske forbund under den kroatiske uafhængighedskrig i starten af 1990’erne. Inden da havde hun spillet tennis og var jugoslavisk mester for U14, men en skade satte en stopper for den karriere.

Forbundet søgte folk, der kunne engelsk, og da hun havde gået på tennisakademi i USA og derfor mestrede engelsk, fik hun jobbet i den internationale afdeling i forbundet. Siden er spillere, trænere og præsidenter kommet og gået, men Iva Olivari er blevet.

Iva Olivari og landstræner Zlatko Dalic ved Krotaiens træning fredag aften i Moskva. (Foto: Aleksandar Josevski)

I dag står hun for al administration, der har med herrelandshold at gøre, som eksempelvis kontakten med FIFA og UEFA, al kontakt med modstanderne, alt med transport og hoteller og ikke mindst al kontakt til spillerne.

Især hendes tætte kontakt til spillerne har gjort, at landstrænerne vil have hende ved deres side. Hun er landstrænerens forbindelse til spillerne og ved derfor ting, som er uundværlig viden for træneren både i hverdagen og på bænken.

Det var den tidligere landstræner Ante Cacic, der erkendte, at han kunne bruge Olivari, hendes sans for orden og organisation og hendes viden om spillerne ved sin side på bænken. Ved EM i 2016 spurgte han hende derfor inden Kroatiens første kamp mod Tyrkiet i Paris, om hun var klar til tage plads på bænken.

- Jeg var bange og nervøs. Bange for at lave fejl, det er jo hektisk ved bænken med udskiftninger, skader og alt muligt papirarbejde, man skal holde styr på. Jeg vidste heller ikke, hvad jeg kunne forvente, for det var en ny oplevelse for mig, og ville folk dømme mig, fordi jeg er en kvinde?

Iva Olivari med landstræner Zlatko Dalic på banen på Luzhniki Stadion inden kampen mod England i semifinalen. (Foto: Ricardo Moreira © imago/Fotoarena)

- Der var en del i det kroatiske forbund, som ikke brød sig om, at jeg skulle sidde på bænken. Årsagen var ikke udelukkende, fordi jeg var kvinde, men det var helt sikkert en af de største grunde, siger hun.

- Kroatien er et traditionelt land med traditionelle normer. Folk mener, at kvinder skal styres af mænd. Ting ændrer sig i Kroatien, det har ændret sig en del siden 1992, da jeg startede i forbundet, men det er en langsom proces.

Har du haft dårlige oplevelser med fans, Fifa, Uefa eller andre i forbindelse med landskampe, fordi du er en kvinde?

- Jeg har ikke haft dårlige oplevelser, jeg har aldrig oplevet sexisme i mit job, når jeg arbejder internationalt.

Har spillernes tillid

Når man bevæger sig i Kroatiens VM-lejr og hører spillerne tale, går der ikke lang tid, før de taler om Iva Olivari eller med hende på sidelinjen. Der er også en del af spillerne, der har nævnt hende på de officielle pressemøder.

- Jeg har jo kendt mange af de nuværende spillere, siden de var børn, smiler Iva Olivari og fortsætter:

- Jeg har kendt dem, siden de spillede for U16-landsholdet og opefter. Jeg har set dem vokse op, blive gift, få børn, blive skilt, så vi har været igennem gode og dårlige tider. Jeg er som en mor for dem, og det er også derfor, jeg har deres tillid, og at de kan fortælle mig ting, de ikke kan fortælle træneren.

Iva Olivari med Zlatko Dalic på sidelinjen, mens de kroatiske spillere varmer op to dage inden finalen. (Foto: Aleksandar Josevski)

Med hendes kendskab til VM-finalisterne fra det lille Balkan-land, kan hun også indramme den mentalitet, der indtil videre har ført holdet til finalen på trods af al den modgang med forlænget spilletid og straffesparkskonkurrencer, de har været igennem i kampene.

- Mange af spillerne har hårde personlige historier som flygtninge. Jeg er sikker på, at det er noget, der gør sig gældende i forhold til holdets karakter og den måde, de aldrig giver op på. De har skulle fighte, siden de var børn, ikke kun i forhold til fodbold, men også i forhold til deres liv, siger Iva Olivari.

- Derfor ville det betyde alt at vinde VM. Ikke kun for spillerne, men for hele nationen. Vi er kun lidt over fire millioner mennesker, og vi har ikke engang et nationalstadion i vores land. Vi er et land, der er i VM-finalen, men vi har ikke engang et nationalstadion, griner Olivari.

Kvindelige journalister her fra Italien og Portugal vil foreviges med Iva Olivari her foran Kroatiens træningsbane i Moskva. (Foto: Aleksandar Josevski)

Nu sidder du på bænken for et herrelandshold som en af de første kvinder. Hvor længe skal vi vente på at se en kvinde som landstræner for et mandligt landshold?

- Vi skal vente meget længe, især i Kroatien. Vi er slet ikke klar til det i Kroatien. For det første, fordi vi ikke har kvinder, der har høje træneruddannelser, men også fordi at mentaliteten i Kroatien lige nu ikke er til det. Og spørgsmålet er, om det er så meget anderledes andre steder i verden?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk