Musikekspert hylder Helmigs VM-sang: Det bliver sommerens landeplage

Musikekspert Henrik Milling ser stort potentiale i Thomas Helmigs fodboldsang. Folkestemningen på Facebook er derimod noget mere negativ.

(Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Ritzau Scanpix)

- Er den catchy? Ja! Vil den blive spillet enormt meget i radioen? Ja, helt sikkert!

- Det bliver en sommerlandeplage uden lige. Det er der slet ingen tvivl om.

0:00

Sådan lyder dommen fra musikekspert og radiovært Henrik Milling over Thomas Helmigs VM-sang 'Hele Danmark op at stå', der er blevet udgivet i dag forud for VM i fodbold i Rusland, der sparkes i gang i næste uge.

- En fodboldsang skal kunne samle nationen, og den skal kunne skabe noget opmærksomhed omkring slutrunden. Og så synes jeg, at den skal have en vis appel til, at det er en, man kan synge med på på lægterne - at det er en, 30.000 mennesker skal kunne synge sammen, siger Henrik Milling til P1 Morgen og fortsætter:

- Det er måske lidt svært at få 30.000 til at synge med på den, men følelsen i sangen er fuldstændig rigtig, og opgaven er fuldstændig løst, det er der ingen tvivl om.

Bedre end Nik & Jay og Nephew

Ved de seneste fodboldslutrunder med dansk deltagelse har henholdsvis Nik & Jay (2012) og Nephew (2010) stået for kampsangene til de danske fodboldherrer, og kendetegnende for de to sange, 'Vi vandt i dag' og 'The Danish Way to Rock', er ifølge Henrik Milling, at de var mere tiltænkt radiostationerne end fodboldfansene på lægterne, som havde svært ved at synge med på dem.

Thomas Helmigs bud på en VM-sang formår til gengæld både at omfavne radiolytterne og fodboldfansene, mener Henrik Milling.

- Helmigs sang har meget mere at gøre med klassikere som 'Re-Sepp-Ten' end de nyere slagsange, vi har haft med, så jeg synes faktisk, at DBU – og Thomas Helmig, selvfølgelig – skal have ros for at have taget årets sang et mere genkendeligt sted hen.

- En VM-sang er helt vildt vigtig for at skabe stemning og hysteri om landsholdet og slutrunden, så jeg vil sige, at vi er kommet rigtig pænt hen over stregen – også selvom det er ikke den stærkest komponerede sang i verdenshistorien, lyder det fra Henrik Milling.

Thomas Helmig besøgte de danske fodboldherrer i deres træningslejr så sent som i onsdags. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Anmelder giver det røde kort

Helt omvendt ser Ekstra Bladets musikanmelder Thomas Treo dog på sangen.

Han giver den blot to ud af seks stjerner og kalder sangen for 'en afbrænder'.

- 'Hele Danmark op at stå' er endnu en af de lummerfunky skæringer, der er så typiske for Helmig, og i forlængelse af veteranens aktuelle flopalbum, 'Takker', savner man popstjernens melodiske kvaliteter fra storhedstiden i 1980'erne, hvor landsholdet jo også samlede nationen, skriver han blandt andet.

På Herrelandsholdets egen Facebook-side er der også en overvægt af negative reaktioner på sangen.

- Jeg havde godt nok forventet bedre af Thomas Helmig. Mærkeligt at en mand, der har lavet så store hits, som alle kan synge med på, laver så kedelig en sang, uden gejst eller tro på tingene, skriver Sebastian og bliver bakket op af Ole:

- En tynd kop te, det er en ommer. Thomas Helmig laver normalt gode sange, men her er han gået totalt galt i byen, skriver han.

Andre mener til gengæld, at sangen gør præcis det, den skal.

- Jeg synes den er god! Når jeg har en fadøl i hånden, og sejren over Peru er i hus, så vil jeg stå med gutterne og skråle en tekst, som ikke er i nærheden af at være rigtig, og synes, det hele er fedt! Det bliver perfekt, skriver Daniel.

Hellere Cecilie Beck

Og så er der dem, som peger på, at man i stedet skulle have valgt at bruge den slagsang, som TV 2-værten Cecilie Beck fremførte ved tv-stationens årskavalkade 'De største øjeblikke' i december sidste år - der pudsigt nok har titlen 'Danmark op at stå'.

0:00

- Personligt ville jeg foretrække, at man udtog Niels Olsens 'Danmark op at stå', som blev sunget af Cecilie Beck, som officiel VM-sang. Den er der meget mere liv, glæde og fællessang i, skriver Jørgen, mens Heidi stemmer i:

- Undskyld, Thomas... Jeg elsker dig, men Cecilie Becks 'Danmark op at stå' er der sgu mere landsholdstemning i, sorry.

TV 2-værten Cecilie Beck synger tv-stationens hyldestsang, som er skrevet af Niels Olsen, til landsholdet. (Foto: Anthon Unger © Ritzau Scanpix)

VM skydes i gang på torsdag, når værtsnationen Rusland møder Saudi-Arabien. Det danske landshold spiller sin første kamp lørdag den 16. juni mod Peru.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk