Rusland er klar til VM med bureaukrati og 'håbets overskæg'

Russerne håber, at slutrunde ændrer landets image, selvom landsholdet ikke forventes at hjælpe.

Iranske fodboldfans synger slagsange ved Kreml i Moskva. (Foto: Vasily Maximov © Scanpix)

Fra i dag og en måned frem har Rusland hele verdens opmærksomhed.

Og for en gangs skyld handler det ikke om nervegift, sanktioner eller falske nyheder.

VM i fodbold er russernes store chance for at reparere på landets flossede image, og præsident Vladimir Putin satser stort på, at slutrunden bliver en succes, fortæller DR Nyheders korrespondent, Matilde Kimer:

- Det er altafgørende for ham. Han har sat sin personlige prestige ind i det her projekt. Man ser også, at det er Putin personligt, som byder velkommen ved forskellige VM-arrangementer. Det er uden tvivl ham, der er værten for det her VM.

Præsident Putin inspicerer Luzhniki Stadion, hvor Rusland i dag spiller åbningskamp ved VM mod Saudiarabien. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Matilde Kimer besøgte Luzhniki Stadion, hvor VM i dag bliver åbnet med en storslået åbningsceremoni, tidligere på ugen.

Og håndværkerne havde særdeles travlt med at få de sidste detaljer på plads, fortæller hun.

- Jeg tror, at man kommer til at kunne se skønhedsfejl, men overordnet set står der 11 topmoderne stadioner klar til at tage imod slutrundens 32 hold.

Billetsalg halter

Rusland forventer, at omkring en million udenlandske fodboldfans vil besøge landet under slutrunden.

Men billetsalget til de indledende gruppekampe halter gevaldigt, og der er risiko for tomme sæder ved mindst 20 af kampene, skriver The Sun.

Russerne har ellers forsøgt at lette adgangen for de udenlandske tilhængere ved at lempe landets visumkrav overfor en række lande. Hvis man har billet til en VM-kamp, kan man i stedet for visum få et særligt "Fan ID".

Mange landes fans har ikke samme problem som denne japaner. (Foto: KEVIN COOMBS © Scanpix)

Men de besøgende risikerer stadig at blive fanget i det russiske bureaukrati, siger Matilde Kimer.

- En af de helt store hurdler i Rusland er, at udlændinge skal registreres inden for 72 timer, når de kommer til landet. Og hvis man flytter sig fra et sted til et andet, skal man registreres igen. Det kan udvikle sig til det rene kaos under VM.

Hvis man bor på hotel eller en privat udlejer, er det deres ansvar at foretage registreringen. I andre situationer skal den rejsende selv forbi det lokale immigrationskontor eller politistation.

Landhold til grin

Slutrunden begynder klokken 17 i eftermiddag med åbningskampen mellem værterne og Saudi-Arabien.

Men de fleste russere har nærmest på forhånd opgivet, at landsholdet skal bidrage til et succesfuldt VM.

Rusland har ikke vundet deres seneste syv kampe, og mange frygter, at stimen vil fortsætte, selvom russerne har fået en gunstig lodtrækning.

- Man håber og ønsker, at holdet går videre fra gruppespillet, men de fleste er godt klar over, at holdet ikke er super velfungerende, fortæller Matilde Kimer.

Det russiske landshold er under hårdt pres før åbningskampen. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Scanpix)

På sociale medier udviser russerne stor selvironi, blandt andet ved at iføre sig "håbets overskæg" - en reference til den udskældte landstræner Stanislav Cherchesov, som har et karakteristisk moustache.

Den populære sanger Semyon Slepakov har samtidig scoret et viralt hit med en sang, hvor han simpelthen foreslår, at landstræneren bliver skiftet ud med Tjetjeniens frygtede præsident, Ramzan Kadyrov.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk