Saudi-Arabiens kvinder kigger med på VM-storskærmene

Kvinder i Saudi-Arabien har de seneste år fået lov til at dyrke sport og deltage i sportsbegivenheder. Men der er lang vej endnu, mener eksperter.

Torsdag går det løs, når Saudi-Arabien og Rusland spiller åbningskamp ved VM i fodbold. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Forestil dig, at du ikke må køre bil, dyrke idræt eller være tilskuer til sportsbegivenheder udelukkende på grund af dit køn.

Indtil for få år siden var det realiteten i Saudi-Arabien, der torsdag spiller åbningskamp ved VM i fodbold mod værtsnationen, Rusland.

Der er sket ændringer på rettighedsfronten i det muslimske land, siden det senest trådte ud på VM-græs i Tyskland i 2006, men den største forandring er dog sket for kongerigets kvinder.

De seneste år har de blandt andet fået lov til at stemme til lokalvalg, og senere på måneden må kvinder også sætte sig bag rattet og køre bil.

Kvinder og sport

Men også sportens verden inviterer nu Saudi-Arabiens kvinder indenfor, da også dørene til nogle af landets sportsstadioner er blevet åbnet for kvindekønnet. Et sted, der førhen udelukkende var for mænd.

Det er et skridt mod forandring i det mellemøstlige land, mener Jørgen Bæk Simonsen, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

- Tidligere var sportsbegivenheder forbeholdt mænd. Nu er det også for kvinder, så socialt vil man jo sige, at det her er første skridt mod en anden virkelighed, og det er et opgør med den kønsopdeling, som der tidligere har været i det offentlige saudiske rum, siger han.

Den stigende accept af kvinders rettigheder i det offentlige rum kan også få indflydelse på VM i fodbold. Som i alle andre lande, der deltager ved slutrunden, vil befolkningen følge nationens helte tæt, og det er også tilfældet i Saudi-Arabien – men denne gang kan kvinderne kigge med.

- Når Saudi- Arabien skal spille fodbold, så vil man selvfølgelig sørge for, at landets befolkning kan følge det i videst muligt omfang.

- Men det forhold, at det nu er socialt acceptabelt, at kvinder indfinder sig, når der finder sportsbegivenheder sted, det taler jo for, at kvinder også vil deltage, når der for eksempel finder storskærmsarrangementer sted, siger Jørgen Bæk Simonsen.

Uofficiel kvindeliga

Men kvinderne nøjes ikke med at se fodbold i Saudi-Arabien. Det blev lovligt for kvinder at dyrke sport i klubber i 2013, og det har de saudiske kvinder taget til sig i form af en uofficiel liga i fodbold, fortæller Fannie Agerschou, der er cang. mag. i mellemøstlige studier og tilknyttet Forsvarsakademiet.

- Grunden til, at den er uofficiel, er, at kvinderne ikke vil ses spille. Så de har lavet deres egen liga i Saudi-Arabien, siger hun.

Myndighederne i landet bakker op om kvindeligaen, og der er da også en generel følelse i landet af, at man lever i ”mulighedernes tid”.

Lang vej endnu

Men eksperterne maner dog til besindighed. Landet har en befolkning, hvor cirka 70 procent er under 30 år, og de mener, at mange af landets reformer er blevet til for at tilfredsstille netop denne befolkningsgruppe.

- Der er mange kritiske iagttagere, der ser det her som en mulighed for at styret kan lukke luft ud af ventilen, for en kritisk ungdom, der er så stor, vil være en potentiel politisk bombe under regimet.

- Men man tager jo ikke fat i de store spørgsmål. Kvinder er for eksempel ikke myndige selv. Det betyder, at de skal have en mandlig værge. Er de ikke gift, så er det deres far, hvis de er gift, så er det deres mand, og hvis de ikke har en mand, så kan det være onkel, bror eller søn. De skal for eksempel skrive under, hvis kvinderne ønsker at rejse ud af landet, siger Fannie Agerschou.

Jørgen Bæk Simonsen tilslutter sig Fannie Agerschou og understreger, at der er meget lang vej endnu, inden man i Saudi-Arabien har et forhold til kvinders rettigheder, som man har i for eksempel Europa. Men der er sået et frø.

- Det er meget vigtigt, at man forstår, at de her forandringer i det offentlige rum, som man har set de seneste år, de ikke er udtryk for dramatiske politiske forandringer. Det er en forandring, som det politiske system har set nødvendigheden af at gennemføre. Kvinder får ikke større indflydelse fordi, at de nu må gå til fodbold, siger han.

- Det, der er interessant, det er, at det nu er muligt for dem at deltage. Hvor mange, der så gør det, det må vi vente og se. Men at de må gå til fodbold, det betyder, at kvinderne nu har mulighed for i pausen, at diskutere med det modsatte køn hvordan man gerne ser det fremtidige Saudi-Arabien.

Rusland og Saudi-Arabien er desuden i gruppe med Uruguay og Egypten ved VM, der afholdes i Rusland.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter