Schöne roser videodommere efter VM-debut

Det omtalte videodommer-system, VAR, fik en fin ilddåb ved VM, mener Lasse Schöne.

Danmarks Lasse Schöne og Perus Jefferson Farfan under kampen mellem Danmark-Peru på Mordovia Arena i Saransk (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mål eller ikke mål? Straffe eller ikke straffe? Offside eller ikke offside?

Fodboldhistorien er fyldt af episoder, hvor dommerens kendelser – eller mangel på samme - har været genstand for stor diskussion.

Ved sommerens slutrunde har man for første gang i VM-historien taget VAR-systemet i brug, og det har vist sig at være en god idé, mener Lasse Schöne.

Han og resten af det danske landshold oplevede på egen krop VAR-systemet i aktion, da Peru i går fik tilkendt et straffespark efter videogennemsyn.

- Hvis der er straffe, er det jo fair nok. Man bliver lidt sur på banen, hvis dommeren i første omgang lader spillet gå videre, og de så efterfølgende får et straffe. Men det er jo kun for os spillere, at de gør det. Det kunne jo ligeså godt være sket i den anden ende. Jeg var bare glad for, at han sparkede den ud af stadion, lyder det fra Lasse Schöne efter lørdagens kamp.

Som tilskuer tilføjer VAR-systemet et usikkerhedselement: Bliver kampen pludselig afbrudt på grund af et videogennemsyn? Den usikkerhed spiller ikke ind på banen.

- Man er så fokuseret på kampen, så det er ikke sådan, at man bliver ekstra nervøs. Det er et element, som er tilføjet under VM, og det må man bare tage med. Og det er selvfølgelig ikke sjovt, når det går imod os, men er der straffe, er det jo fair, siger Lasse Schöne.

”Alle dommere er lykkelige”

Det var ikke kun i Danmarks opgør mod Peru, at VAR-systemet blev taget i brug. I gruppens første kamp mellem Frankrig og Australien blev den franske superstjerne Antoine Griezmann tilkendt et straffe efter videogennemsyn.

Den tidligere topdommer Claus Bo Larsen var gæst i DR’s VM-studie efter kampen, og det var en begejstret eksdommer, som gav sin vurdering over for Peter Møller.

- Jeg blev så glad, da jeg så Griezmann-kendelsen. Jeg kunne godt have brugt VAR nogle af de gange, jeg dømte dig. Så havde du måske fået gult kort i stedet for straffespark. Lige her er det rigtig godt: Griezmann spiller bolden, og australieren tager hans støtteben, og så må han betale ved kasse et. Helt korrekt advarsel og gult kort.

Claus Bo Larsen er overbevist om, at VAR-systemet er kommet for at blive.

- Det er jo suverænt, at vi får de rigtige afgørelser. Det er stadig dommeren på banen, som 100 procent bestemmer, hvad der skal dømmes. Alle dommere vil gøre det bedste for spillerne. Vi er der for spillernes skyld, så alle dommere er lykkelige for det her system.

Om VAR-systemet bliver taget i brug i dagens kampe, kan du følge fra kl. 14.00, hvor DR1 viser Costa Rica-Serbien.

Tyskland-Mexico vises på TV2 fra kl. 17, mens Brasilien-Schweiz starter kl. 20.00 på DR1.

Alle kampe kan også følges direkte på dr.dk eller i radioen på P3.

Facebook
Twitter