Scouten på lur – her er VM's spirende stjerner

Ved hvert VM træder nye navne ind på den største fodboldscene. Her er nogle af de spillere, du bør holde ekstra øje med i år.

(Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

VM er scenen for de største stjerner og fødested for de kommende. I 1958 scorede en blot 17-årig Pelé to gange i finalen, da Brasilien slog de svenske værter 5-2. For fire år siden løftede Colombias James Rodriguez sig fra at være profil i Monaco til et sommerskifte til Real Madrid for omkring 80 millioner euro.

Derfor har vi sammen med fodboldscout Erik Larsen kigget nærmere på syv spillere, der er værd at holde øje med ved VM i Rusland. Nogle vil være hovedpersoner for deres hold, mens andre nok står på lur som krydderi fra bænken. Erik Larsen var i flere år scout for Michael Laudrup og har været tilknyttet klubber i både Danmark og udlandet – aktuelt er han ansat i belgiske Anderlecht.

Marco Asensio, Spanien (22 år)

Real Madrids og Spaniens Marco Asensio (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Position: Offensiv kant Nuværende klub: Real Madrid

Det er kun tre år siden, Real Madrid hentede Asensio i barndomsklubben Mallorca for en nærmest grinagtig sum af omkring 20 millioner kroner – væsentligt mindre end FC Midtjylland fik for Pione Sisto til spanske Celta Vigo på samme tid. Siden har han bevist sig i La Liga, først på et års udlån til Espanyol og fra sidste sommer som mere eller mindre etableret spiller i Real Madrid.

- Han har en veludviklet fodboldforståelse, der sammen med hans tekniske kunnen er enestående. Jeg vil næsten påstå, at han har den bedste førsteberøring i hele La Liga, siger Erik Larsen.

Den spanske landstræner Lopetegui har ikke været bange for at bruge ham og har set ham an i flere testkampe, og Real Madrid har sat ham ind i flere afgørende kampe i både ligaen og Champions League.

- Selvom et VM ofte spilles med sikre kort, så vil han stå først i køen, når tingene spidser til, vurderer scouten.

Hirving Lozano, Mexico (22 år)

Hirving Lozano har scoret 17 mål for PSV Eindhoven i sin første sæson (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)

Position: Kantspiller Nuværende klub: PSV Eindhoven

Den eksplosive kantspiller kom til PSV Eindhoven fra CF Pachuca i hjemlandet sidste sommer og har siden scoret 17 mål i 29 ligakampe. Sommerens VM kan blive skridtet mod en større europæisk adresse. På landsholdet har han scoret 7 gange i 26 kampe siden debuten for to år siden.

- Med den hollandske liga har han taget et forsigtigt skridt, men han kommer med en offensiv kvalitet og er samtidig hårdtarbejdende, som mange andre på det mexicanske landshold, siger Erik Larsen.

Giovani Lo Celso, Argentina (22 år)

Et mere overset navn i Argentinas VM-trup er PSG's Giovani Lo Celso (Foto: CHRISTOPHE SAIDI © Scanpix)

Position: Offensiv midtbane Nuværende klub: Paris Saint-Germain

Den internationale erfaring er begrænset hos den dynamiske spiller, der hos Argentina bliver brugt på den offensive midtbane. Han er i år noteret for 36 kampe for Paris Saint-Germain, og har foreløbig spillet fire landskampe siden debuten i november. Han er skolet i hjemlandet hos Rosario Central, hvortil han også var udlejet i sin første tid i Paris. Erik Larsen fremhæver hans blik for at spille farlige offensive bolde – han kan drible, spille hurtigt og ser spillet godt;

- Han har alt det Europa ønsker af en moderne, dynamisk midtbanespiller. Han får måske ikke den store rolle fra start, men han rummer en kvalitet, der kan overraske fra bænken, hvis førstevalget ikke fungerer på dagen, lyder vurderingen.

Alvaro Odriozola, Spanien (22 år)

Alvaro Odriozola i midten har været sæsonens positive oplevelse hos Real Sociadad (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Position: Højre back Nuværende klub: Real Sociedad

Odriazola har haft en fantastisk sæson på et hold, der har gjort det middelmådigt i La Liga i år. Carvajal er foran i køen og måske også Nacho, men offensivt har han ifølge Erik Larsen en stærkere profil end de to Real Madrid-spillere:

- Han spiller højre back, men angriber fra første til sidste minut ligesom som Dani Alves. Alle ved, hvad han gør, men han gør det alligevel og sætter modstanderne under et enormt pres, selvom han ofte har lidt plads.

Hvis Spanien har alle mand fit, bliver det umiddelbart småt med spilletid, men på bare halvandet år i La Liga har han flyttet sig til at være en back, der kan åbne en kamp, hvis holdet er under pres.

Trent Alexander-Arnold, England (19 år)

Liverpools backkomet Trent Alexander-Arnold har spillet 10 Champions League-kampe i denne sæson. Han har stadig sin A-landsholdsdebut til gode, men er med England til VM. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Position: Back Nuværende klub: Liverpool FC

Han var ikke født, da Kim Milton viste David Beckham ud af kvartfinalen ved VM i Frankrig i 1998, men i Rusland kommer den unge back med stor succes fra klubholdet Liverpool, der senest spillede Champions League finale. Han passer perfekt til Jürgen Klopps kaosfodbold, men han er nok bedre offensivt end defensivt, og så er spørgsmålet om den engelske landstræner Gareth Southgate tillader samme offensive stil som Klopp og Liverpool? Med bare 19 år ligger tiden foran ham.

- Han er en atlet og et fysisk pragteksemplar, der vil frem ad, men han er måske også lidt for naiv til et VM. Samtidig er konkurrencen hård med spillere som Trippier og Walker, men han er en mand til fremtiden, vurderer Erik Larsen.

Goncalo Guedes, Portugal (21 år)

Den 21-årige portugiser har allerede et pænt klub-cv. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Position: Angriber/kant Nuværende klub: Valencia

Han er ejet af Paris Saint-Germain og udlejet til Valencia og med et godt VM, vil han måske kunne sætte gang i nye lejemål eller et større salg. Han spiller kant i Valencias rene 4-4-2, men vil for Portugal også kunne spille offensivt ude på siden i en 4-3-3. Han er en kantspiller, der kan lave mål, og vil formentlig ligge oppe ved siden af Ronaldo. Som flere andre portugisiske talenter er skolet i Benfica, hvor han spillede 39 kampe, inden han kom til Paris for to år siden. Ifølge Erik Larsen vil flere agenter holde vågent øje med Guedes, der i denne sæson har været udlejet til Valencia og spillet fast, og de vil uden tvivl gerne købe ham fri til den Champions League, der venter efter sommerens VM.

- Han er potent, eksplosiv, fysisk stærk og kan tåle at få bank, så selvom jeg ikke kan lide sammenligninger, så minder det jo om en ung Cristiano Ronaldo. Han har allerede bevist, at han kan spille på højeste niveau, så han er et oplagt navn for Real Madrid om et par år. Han er stærk i omstillinger og kan både assistere og score selv.

Gabriel Jesus, Brasilien (21 år)

Mange klubber drømmer uden tvivl om at få fat i Gabriel Jesus, der er ejet af Manchester City (Foto: John Sibley © Scanpix)

Position: Angriber Nuværende klub: Manchester City

Brasiliens målscorer kommer med et friskt mesterskab fra Manchester City og er vel allerede på den største scene, selvom han stadig er ung. Han kommer med et sultent Brasiliansk landshold, der ikke stod for presset på hjemmebane for fire år siden, men ikke har tabt under deres nye landstræner Tite. Både han og holdet kommet med en stolthed og en sult efter at revanchere sig.

- Ligesom sin klubkammerat Kun Agüero (Argentina) er han snu og uforudsigelig, og han kan få et stort VM sammen med resten af det dynamiske brasilianske landshold, mener Erik Larsen.

Med Neymars skade op til VM er det stadig uvist, hvordan træner Tite blander de offensive kort med spillere som Coutino, Willian og Douglas Costa, men alt peger på, at Gabriel Jesus spiller den centrale angriber fra start.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk