Smil, du er på! 160.000 kameraer i VM-hovedstaden gemmer dit ansigt i arkivet

Avancerede kameraer i Moskva genkender ansigter på under ét sekund.

Et af de mange kameraer sat op ved Lusjniki stadion i Moksva er klar til at fange dit ansigt og lagre dig i arkivet. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © AFP or licensors)

Du bliver fanget af kameraet.

I hvert fald hvis du under sommerens fodbold-VM befinder dig i Moskva, hvor mere end 160.000 kameraer følger din færd gennem byen.

Og vink så samtidig farvel til enhver form for privatliv, for kameraerne ved, hvem du er og hvor du har været - alt sammen udelukkende ud fra dit ansigt.

Det russiske teknologifirma-firma, NtechLab, som står bag den avancerede algoritme er verdens førende i ansigtsgenkendelse.

Ifølge firmaet selv, kan det på mindre end 0,5 sekunder identificere et ansigt ud fra et datasæt på en milliard.

Den 26-årige Artjom Kukharenko er manden bag. Og vejen mod den meget nøjagtige ansigtsgenkendelse, der bliver brugt i flere tusinder såkaldte smartcams overalt i Moskva, blev allerede banet for i 2015.

Her udviklede Artjom Kukharenko algoritmen, som blev anvendt i den kontroversielle applikation FindFace, der tillader dig at uploade billeder, du har taget i det offentlige rum og derfra hjælper dig med at finde personen på billedet.

Identifikationen sker ud fra sammenligning af billeder fra Ruslands svar på Facebook, VKontakte, der har 500 millioner konti.

Bedre end Google

Den ansigtsgenkendende software er ganske præcis og har endda præsteret at slå den amerikanske tech-gigant Google, når det gælder nøjagtighed og målt på tiden, det tager at identificere et ansigt.

Sidste år kunne NtechLabs algoritme i FindFace ifølge Forbes bryste sig af en identifikationsrate på 80 procent ud fra 500 millioner ansigter.

- Du kan bruge vores teknologi til at identificere en person ud fra et foto. Men ud fra billedet kan den også identificere alder, køn og en given følelse, forklarer Artjom Kukharenko.

Og den teknologi er altså nu installeret i mindst 3.000 kameraer rundt om i Moskva, der huser et af verdens største overvågningsnetværk.

Men det er ikke en bekymring hos Artjom Kukharenko, at systemet kan blive misbrugt.

- Kameraerne vil identificere kriminelle på billederne ud fra hvem, myndighederne i forvejen har på deres "sorte liste". De gemmer ikke videoer på tilfældige, der går forbi. Så vidt jeg ved, vil systemet kun sammenligne billederne med personer på listen og sende en besked til politiet og myndighederne. Eller forbyde dem at komme på stadion, siger han.

Se, hvordan teknologien fungerer, i klippet her:

Indslaget blev vist i TV-Avisen klokken 21.30 i går aftes.

Data gemt i højst 90 dage

For det er naturligvis ifølge VM-værten selv kun ordensmyndighederne, der har direkte adgang til billedmaterialet, som bliver gemt i fem dage. Om nødvendigt op til tre måneder.

Men langt fra alle er dog begejstret ved udsigten til det intelligente "Big Brother"-system.

- Staten står til enhver tid over borgerne. Først staten og så befolkningen. De kan til enhver tid bestemme sig for, at et eller andet skal overvåges for at have total kontrol over sine borgere. Her står statens interesser over menneskerettigheder og personlig frihed, siger advokaten Dmitrij Dinze og fortsætter:

- Med sikkerhed som argument kan staten diktere med hvilke som helst midler, man vil anvendeforsvare rettigheder og friheder.

Kritikken ser dog ikke ud til at stoppe NtechLabs fremgang.

Det Moskva-baserede firma har mere end 2000 kunder rundt omkring i verden, heriblandt i lande som Storbritannien, USA og Kina.

Den lokale regering i Moskva bruger allerede omkring 550 millioner kroner om året på at vedligeholde byens overvågningssystem. Derfor er ansigtsgenkendelses-softwaren endnu ikke implementeret i alle kameraer, men kun i områder hvor det vurderes at være mest nødvendigt.

Og anvendelsen af NtechLabs ansigtsgenkendelse strækker sig til andet end bare sikkerhed. Butikskæder kan via teknologien lære mere om deres kunder, og som privatperson kan du få glæde af den via dating-apps, fortæller Artjom Kukharenko.

- Hvis du kan for eksempel kan lide en populær filmstjerne, så tager du et billede af filmstjernen og viser til vores algoritme, så kan den finde en person, der ligner ham eller hende, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk