Spanien er rystet over trænerfyring: ’Men Hierro skal bare gøre som Zidane i Madrid’

Bare én dag før VM går i gang, er Julen Lopetegui blevet fyret som spansk landstræner.

Fernando Hierro var i mange år en solid sidste skanse på det spanske landshold. (Foto: Pavel Golovkin © Scanpix)

Kan Spanien stadig regnes som en af favoritterne til at vinde VM? Det er det helt store spørgsmål, ikke bare i Spanien men i det meste af den fodboldinteresserede del af verden, efter at Julen Lopetegui i dag blev fyret som landstræner bare én dag før, VM går i gang.

Ikke mindst den spanske presse er rystet over fyringen, fortæller Diego Acedo, der er fodboldredaktør på den store spanske sportsavis Marca.

- Det er en virkelig dårlig nyhed, og det er den største krise, jeg har oplevet i de år, jeg har fulgt landsholdet. Det er et hårdt slag, og det har ødelagt meget af den gode stemning, der var omkring landsholdet.

Julen Lopetegui blev i går offentliggjort som ny træner i storklubben Real Madrid efter VM-slutrunden.

Den nyvalgte præsidenten i det spanske fodboldforbund, Luis Rubiales, fortæller, at han blev informeret om aftalen lige før, den var på plads, og det gjorde ham rasende.

- Rubiales blev virkelig sur over den måde, Lopeteguis ansættelse kom i stand på i Real Madrid. Han fik først besked få minutter før offentliggørelsen, og dér er han bare en for temperamentsfuld mand til ikke at slå i bordet og sætte et eksempel, siger Diego Acedo og tilføjer:

- Folk har tabt en del af tilliden til forbundet, og de er blevet mere skeptiske omkring chancerne for at vinde VM.

Skal gøre som Zidane

I stedet for Lopetegui har fodboldforbundet ansat den tidligere topspiller Fernando Hierro, der i mange år var sportsdirektør i forbundet, som ny landstræner.

Hierros job bliver ifølge Diego Acedo at samle truppen igen efter uroen oven på Lopeteguis fyring. Meget lig det arbejde, som Zinedine Zidane leverede i Real Madrid, hvor han førte klubben til tre Champions League-triumfer i træk, skal den forhenværende forsvarskrumtap sørge for at holde alle i truppen glade. Det taktiske behøver han ikke pille ved, for det giver næsten sig selv med al den kvalitet, der er i truppen.

- Hierro har ikke den store trænererfaring, men det er egentlig heller ikke så vigtigt lige med det spanske landshold. Vi har så gode spillere, at det vil være en fejl at ændre taktikken på nuværende tidspunkt. Han skal bare gøre, som Zidane har gjort i Real Madrid.

Og hvis ikke Hierro formår at samle truppen, så er holdet fuld af lederskikkelser, der nok skal gøre sit til, at det alligevel sker:

- Det er svært at sige, hvordan det kommer til at påvirke truppen, men det er et meget samlet landshold med stærke personligheder som Sergio Ramos, Sergio Busquets og Andres Iniesta, der nok skal få folk til at arbejde i samme retning igen.

Vi er landsholdet, og vi repræsenterer vores segl, vores farver og vores land. Det er vores ansvar og løfte til jer og for jer. I går, i dag, og i morgen - sammen. Sådan skriver Sergio Ramos på twitter. (Foto: Johan Haarløv DR Sporten)

Før VM drømte spanierne om en gentagelse af VM-triumfen for otte år siden, men nu har succeskriteriet ændret sig:

- Det vil være en succes, hvis vi når i semifinalen. Før var vi favoritter til det hele, men det er vi i mindre grad nu.

Spanien spiller sin første kamp ved VM på torsdag, hvor holdet møder Portugal. Kampen kan ses på TV 2 eller høres i LIGA på P3 eller følges i tekst på dr.dk.