Svenske VM-stemmer: Englænderne er ikke arrogante, det er bare deres natur

DR har tilbragt to dage i den svenske VM-lejr op til kvartfinalen mod England lørdag. Her er et udpluk af, hvad de svenske VM-helte taler om.

Der er noget svensk over det. Hvilket måske ikke er så mærkeligt, når vi er i den svenske VM-lejr i feriebyen Gelendzhik ved Sortehavet i det sydlige Rusland.

Her kan du se hvordan det gik til, da Sverige kvalificerede sig til kvartfinalen.

Men alligevel, stemningen og stemmelejet er behageligt afdæmpet, alt foregår roligt uden de store armbevægelser, og eufori skal man lede længe efter. Jublen over sejren i ottendedelsfinalen over Schweiz er afløst af dyb koncentration og fokus på kvartfinalen mod England på lørdag.

DR har tilbragt to dage i den svenske lejr på spillernes træningsanlæg, Spartak Stadion, og spillernes hotel Kempinski Grand Hotel, der ligger ud til den smukke Sortehavskyst.

Samtalerne med spillerne har blandt andet kredset om det taktiske, om Englands arrogance, om Granqvist’ kone, der skal føde, om Harry Kane, om Sveriges kedelige stil, om Albin Ekdals skade, om hvorfor landsholdet er bedre nu uden Zlatan.

Her er et udpluk af nogle af de svenske spilleres udtalelser, der er hørt i og omkring Gelendzhik de seneste to dage.

OM AT VÆRE I KVARTFINALEN

Sebastian Larsson:

Sebastian Larsson. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

- Efter ottendedelsfinalen mod Schweiz fik jeg et skilt i hånden, hvor der stod: ”Forskellen mellem Sverige og Schweiz? Kvartfinale”. Det blev utilsigtet ret populært på de sociale medier. Nogle gange skal man også have lidt sjovt, men det var ikke for at håne dem, og man skal nok ikke forvente mere af mig på de sociale medier.

- Alle ved, hvad det betyder at være i kvartfinalen, ikke kun for os, men for mange andre. At komme til en kvartfinale er stort, heftigt og en stor glæde for os og for hele landet. Man snakker med familie og venner i Sverige, og det er dejligt at høre, at der er VM-fest i Sverige. Det gør os stolte.

- Nu er vi så nær medaljekampene, og sådanne chancer vokser ikke på træerne. Det er klart, at vi vil gøre alt for gribe den chance og komme i semifinalen.

Andreas Granqvist:

(Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

- Jeg er meget stolt. Det er fantastisk, at et lille land som Sverige kan komme til kvartfinalen ved et VM. Det var der ingen, der troede på for to år siden.

- Vi har vist i kvalifikationen, at vi kan slå hold som Frankrig, Holland og Italien ud, og nu er vi i en VM-kvartfinale efter en gruppe med Tyskland og Mexico og Schweiz i anden runde. Jeg er stolt og glad, men vi er ikke tilfredse. Vi vil fortsætte her i Rusland, vi vil ikke hjem.

Ola Toivonen:

- Hvis jeg var hjemme i Sverige, ville jeg ikke se kvartfinalen med mine venner. Det havde jeg ikke kunnet holde til.

- Det er svært at forstå, hvad der sker i Sverige, den eufori, vi har skabt. Jeg har set videoer fra min hjemby og andre svenske byer, og det er vildt. Men vi er i en boble her, så det er svært at følge med i.

- Jeg forsøger ikke at tænke på, at vi er så tæt på medaljekampene. Der var nogen der nævnte, at hvis vi vinder én kamp mere, så er vi her resten af VM-slutrunden, ja, så er vi her, indtil VM slutter. Men det skal vi ikke tænke på nu.

OM ENGLAND I KVARTFINALEN

Ola Toivonen:

- Englænderne er ikke arrogante, det er bare den engelske natur at have selvtillid.

Ola Toivonen fejrer sin scoring mod Tyskland i gruppespillet. (Foto: Nelson Almeida © Scanpix)

Andreas Granqvist:

- England har set, at vi er et stærkt hold, at vi spiller sammen i et kollektiv, at vi forsvarer med hele holdet og angriber med hele holdet.

- Vi er solide, vi lader ikke modstanderne få mange chancer, og vi er gode på dødbolde og kontraangreb. Det ved englænderne, så jeg tror, at de har stor respekt for os.

Sebastian Larsson:

- Jeg har boet længere tid i England end i Sverige (har spillet i England siden 2004, skiftede i sommer til AIK, red.). Det bliver specielt at spille imod dem. At komme videre til en semifinale på deres bekostning vil smage lidt bedre i min mund.

- Jeg har spillet med Jordan Pickford i mange år i Sunderland og kender ham rigtigt godt. Han er ikke bare en god målmand, men et utroligt godt menneske. Jeg er glad for, at det går ham godt, men jeg håber, at det slutter for ham på lørdag. Vi har haft lidt kontakt på telefonen her de seneste dage, men det holder jeg for mig selv.

Jordan Pickford, den engelske helt i straffesparkskonkurrencen mod Colombia. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

- Generelt har England vel holdt en lidt lavere profil ved dette mesterskab end tidligere, hvor de allerede var verdensmestre inden slutrunderne. De er blevet mere ydmyge, og det har fungeret godt for dem indtil nu. Men jeg ved også, hvordan det fungerer i England. Nu forventer alle, at de mindst slår os. Det er noget, de engelske spillere må bære, for hvis de taber til os, får de det svært i deres hjemland.

- Alle hold har svagheder, og det har England også. Det, vi er lykkedes godt med, er at udnytte de svagheder og at frustrere vores modstandere. Når man lykkes med det, går alle hold lidt i stykker, og det håber jeg, vi kan lykkes med på lørdag.

- Vi skal være tro mod vores spilkoncept. Man så tydeligt mod Schweiz, at de blev frustrerede, jo længere tid, der gik, og de ikke kunne komme igennem vores defensiv. Derfor begyndte de at lave fejl, som de ikke plejer at lave. Det er en god følelse at tvinge modstanderen til at gøre ting, han ikke normalt gør. Det skal vi også lykkes med på lørdag.

Martin Olsson:

Martin Olsson. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

- Individuelt er de alle gode, de er stærke fysisk og dygtige teknisk, og så er de hurtige. Men vi har spillet godt defensivt, så vi vil gøre det svært for dem.

- Jeg har hørt fra England, at deres eksperter og andre synes, vi er et kedeligt hold, der spiller alt for defensivt og næsten er for stabile. Lad dem bare snakke helt op til kampen på lørdag, det har de andre lande også gjort, men vi kommer til at modbevise dem.

- Jeg synes, vi spiller underholdende. Vi er defensive, og så sætter vi ind med kontra. Det er sjovt at se på.

Tom Prahl, har scoutet England:

- England er ikke længere lange bolde og ’kick and rush’. De er mere internationalt inspireret med mange folk på midtbanen, en treback-linje og metodisk opbyggende spil. De har beholdt deres gamle dyder, men også taget nye europæiske idéer til sig. De har taget bedste fra de to verdener, og så har de scoret seks af ni mål fra dødbolde.

- Deres svaghed er måske, at deres tre forsvarere ikke er så gode på bolden. De har endnu ikke fået så meget modstand ved VM, modstanderne har bakket, så de har kunnet flytte bolden rundt uden for meget pres. Spørgsmålet er, hvad der sker, hvis man går hårdt til dem og presser dem?

OM HARRY KANE

Andreas Granqvist:

- Han er livsfarlig i boksen. Når han får chancen, misser han den sjældent. Han er god med både fødderne og med hovedet. Det gælder om at undgå for mange indlæg fra kanterne, ligesom vi er lykkedes med i de andre kampe.

- Kane minder lidt om Giroud, som vi spillede mod i kvalifikationen. Kane er dog hurtigere og mere skarp, men som typer ligner de hinanden. Vi forsvarere kommer helt sikkert til at have mange dueller med Kane.

Harry Kane er VM-topscorer med foreløbigt seks mål. (Foto: John Sibley © Scanpix)

Ola Toivonen:

- Jeg spillede mod Kane i min første kamp for Sunderland og troede, at han ville være tynd, lang og spinkel. Men allerede dengang var han næsten en fuldvoksen mand på 21 år. Jeg vil ikke engang tænke på, hvordan han ser ud nu.

- Han er en fantastisk fodboldspiller. Harry Kane snakker meget, om at han har bygget sin karriere op med Tom Brady (amerikansk fodboldspiller, der har vundet Super Bowl fem gange, red.) som forbillede. Og Brady bliver jo kaldt ’goat’ (greatest of all time).

- Jeg kan forstå tankegangen hos Kane, som jo har forudsætningen for at blive ’goat’. Han har fysikken, og han har evnerne, og så er han stadig kun 24 år. Jeg tror, han lader sig inspirere af Brady ved at vinde alt, han går ind i, at optimere alle detaljer og være seriøs med kost og træning.

Tom Prahl, som har scoutet England:

- Man kan se Kane på to måder: som afslutter og som en del af det opbyggende spil. I selve spillet er Kane en forward, der går ned i banen og altså ikke altid er placeret i frontlinjen. Han går ned og vender rundt, og truslen fra ham kommer, når han får bolden og er retvendt.

- Som afslutter er han god til at komme hurtigt ind i feltet, og så kan han score på alle måder, der findes. Han har virkelig mange strenge at spille på.

- Men England er mere end Kane. De er farlige i dybdespillet med Raheem Sterling, Jesse Lindgard og Dele Alli. De har mange, der kan komme dybt, og kommer de ind bag vores midtbane i deres angreb, kan det blive et problem.

OM SVERIGE ER BEDRE NU END MED ZLATAN

Zlatan Ibrahimovic stoppede på landsholdet efter EM i 2016. (Foto: REUTERS STAFF © Scanpix)

Andreas Granqvist:

- Jeg vil ikke fokusere på, hvad der skete for to år siden, da Zlatan stoppede. Vi har startet et nyt kapitel. Jeg vil ikke sammenligne med dengang.

- Alle ved, at Zlatan er en af verdens bedste angribere, men han besluttede at stoppe her, og vi skal fortsætte med de spillere, vi har, hvilket er gået meget godt.

Ola Toivonen:

- Vi fokuserer ikke på det. Vi spiller anderledes nu, end da Zlatan var her. Vi har mere fokus på kollektivet, og det passer bedre til vores trup nu end dengang.

Peter Wetterberg, assistenttræner:

- Zlatan er ikke her, så hvorfor skal vi diskutere ham. Han er en af de bedste spillere i verden. Han sagde nej til det svenske landshold, så jeg kan ikke sige så meget mere om det.

Facebook
Twitter