TOP 10 VM-historiens bedste semifinaler

Forud for Frankrig-Belgien ser DR Sportens Marco de los Reyes tilbage på de bedste semifinaler.

Kevin de Bruyne (til venstre) og Paul Pogba indtager to af hovedrollerne i semifinalen mellem Belgien og Frankrig, der har potentialet til at blive en af tidernes bedste semifinaler.

Tirsdag aften spilles den første semifinale ved VM i fodbold. Frankrig møder Belgien, og det opgør ligner en moralsk finale, idet de to hold har været slutrundens bedste indtil nu.

Som Frankrig og Belgien har spillet i Rusland, er der også gode muligheder for, at kampen kan blive en historisk stor semifinale.

Forud kampen har jeg udpeget de 10 semifinaler, der ifølge min vurdering er de bedste i VM-historien.

Det vil være fantastisk, hvis Frankrig-Belgien kan komme med i toppen af listen, men kommer kampen "blot" i top 10, vil jeg være mere end tilfreds.

Onsdag mødes Kroatien og England i den anden semifinale.

1. 1970 Italien-Vesttyskland 4-3 (efter forlænget spilletid)

Karl-Heinz Schnelinger udlignede for tyskerne i det sidste minut af den ordinære spilletid, og så udviklede kampen sig på fantastisk vis, hvor Vesttyskland var foran 2-1 på et mål af Gerd Müller, der senere også udlignede til 3-3. Gianni Rivera scorede sejrsmålet i det 111. minut.

Her kan du se Tysklands udligning til 1-1.

2. 1982 Vesttyskland-Frankrig 3-3 (5-4 efter straffesparkskonkurrence)

Frankrig spillede anført af Michel Platini det bedste og flotteste fodbold, mens tyskerne kæmpede forbilledeligt og viste høj moral. De første 90 minutter endte 1-1, hvorefter Frankrig kom foran 3-1 i den forlængede spilletid. Klaus Fischer udlignede til 3-3 på saksespark, og i straffesparkskonkurrencen - den første ved et VM nogensinde - scorede Horst Hrubesch på det afgørende forsøg. Kampen huskes også for, at den tyske målmand Harald Schumacher på brutal vis smadrede ind i Patrick Battiston, der blev båret fra banen - uden at dommeren straffede ham.

Her kan du se hele straffesparkskonkurrencen.

3. 2006 Italien-Tyskland (efter forlænget spilletid)

Spillemæssigt havde kampen slutrundens i særklasse højeste niveau. Italien var det bedste hold, men samtidig måtte Gianluigi Buffon stå en superkamp for at forhindre tyske scoringerne. Fabio Grosso bragte Italien foran i det 119. minut, og kort efter scorede Alessandro del Piero til 2-0.

Se Italiens to mål i den forlængede spilletid.

4. 1954 Ungarn-Uruguay 4-2 (efter forlænget spilletid)

De sydamerikanske verdensmestre fra 1950 mod verdens bedste hold, der var storfavoritter til at vinde titlen. Det lignede den moralske finale. Ungarn førte 2-0, men Juan Hohberg scorede to gange, så kampen måtte ud i forlænget spilletid. Her scorede VM-topscorer Sandor Kocsis (11 mål i alt) to gange. Kampen blev kaldt "århundredets match", og i finalen var Ungarn storfavorit mod Vesttyskland, der sensationelt vandt 3-2.

5. 1962 Brasilien-Chile 4-2

Garrincha spillede en stor kamp og scorede både til 1-0 og 2-0 for siden at blive udvist i slutningen kampen - uden det dog kostede deltagelsen i finalen. Men værtsnationen Chile, der havde bolden mest, kom op på både 2-1 og 3-2, inden Vava med sit andet mål scorede til 4-2 godt ti minutter før tid.

6. 1990 Vesttyskland-England 1-1 (4-3 efter straffesparkskonkurrence)

En meget underholdende og jævnbyrdig kamp, hvor der sagtens kunne være blevet scoret flere mål. Andreas Brehme var heldig med at score for tyskerne, idet hans skud snød Peter Shilton, da bolden undervejs ramte Paul Parker. Siden udlignede Gary Lineker. I straffesparkskonkurrencen brændte Stuart Pearce og Chris Waddle for England, så Vesttyskland kun behøvede fire forsøg.

7. 1970 Brasilien-Uruguay 3-1

Kampen har altid stået totalt i skyggen af Italien-Vesttyskland fra samme VM. Luis Cubilla bragte Uruguay tidligt foran, men brasilianerne vandt fortjent. Kampens bedste detalje var Pelés trick, da han ved kanten til straffesparksfeltet kommer løbende for at modtage en aflevering foran den fremstormende målmand Ladislao Mazurkiewicz. Men Pelé løber forbi bolden og snyder keeperen, der heller ikke får stoppet bolden. Da Pelé er kommet forbi Ladislao Mazurkiewicz skifter han hurtigt retning og løber hen efter bolden og forsøger at score fra en spids vinkel. Men forgæves.

Ronaldo spillede en stor kamp, da Brasilien mødte Holland i VM-semifinalen i 1998. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)

8. 1998 Brasilien-Holland 1-1 (4-2 efter straffesparkskonkurrence)

Var af mange anset for at være den moralske finale. Ronaldo viste sig fra sin bedste side og scorede til 1-0. Men fem minutter før slutfløjt udlignede Patrick Kluivert, og så måtte kampen først ud i forlænget spilletid og siden straffesparkskonkurrence.

9. 2014 Tyskland-Brasilien 7-1

Det er uhyre vanskeligt at placere denne semifinale. Som kamp var den ikke særlig spændende. Alt for hurtigt var den afgjort. Tyskerne førte 5-0 efter 29 minutter, og Brasilien leverede en skrækkelig indsats. Men Tyskland spillede en fantastisk kamp, og i Tyskland er kampen også blevet kaldt Das Jahrhundertspiel.

10. 1958 Brasilien-Frankrig 5-2

Denne kamp huskes også for det ene holds styrke. Det er også altid underholdende med mange mål, og fordi Brasilien spillede en fantastisk kamp. Men franskmændene var ikke besejret så hurtigt, idet de udlignede til 1-1, hvorefter Brasilien kom foran 5-1. Pelé, som dengang var blot 17 år, scorede et ægte hattrick.

Just Fontaine fra Frankrig scorede 13 mål ved VM i 1958, hvor brasilianske Pelé fik sit store gennembrud. De to tørnede sammen i semifinalen, og her mødes de 40 år senere ved VM i Frankrig. (Foto: Desmond Boylan © Scanpix)

I alt er der blevet spillet 34 semifinaler siden det første VM i 1930. I 1950, 1974 og 1978 blev der ikke brugt semifinaler.

Facebook
Twitter