USA kæmper for VM-værtskab i fodbold – men politik kan skubbe det til Marokko

Om fem uger bliver det besluttet, hvem der skal være vært for VM i fodbold i 2026, men det er svært at forudse, hvem der bliver vinderen.

Det fælles bud fra USA, Mexico og Canada er umiddelbart favorit til at blive VM-vært, men det kan hurtigt ændre sig. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)

Man skal ikke mange måneder tilbage, før de var stensikker. VM i fodbold i 2026 var allerede solidt plantet i USA, Canada og Mexico som et samlet værtskab. Det var det eneste bud, så selvom nogle nationer måske ikke foretrak buddet, så var der ikke andre muligheder.

Men det ændrede sig meget pludseligt. Marokko, som tidligere har forsøgt at vinde værtskabet til VM, kom på banen som den eneste konkurrent til det nordamerikanske bud.

- Buddet viste sig at være ret seriøst. Men der var stadig ikke rigtig nogen, som troede på det, indtil flere og flere lande begyndte at vise deres støtte til det marokkanske bud. Og pludselig begyndte der at tegne sig et billede af, at det her kunne blive et spændende valg, siger Henrik Liniger, der har dækket sportspolitik for DR Sporten gennem mange år.

Og det er så der, at vi er nu. Valgkampen mellem de to bud vil de kommende fem uger spidse til, inden afgørelsen falder den 13. juni dagen inden åbningskampen ved VM-slutrunden i Rusland.

Derfor er de to parter lige nu i gang med en jordomrejse, hvor de skal vinde stemmer. Torsdag kom begge bud til Danmark for at få en snak med de nordiske lande og svare på spørgsmål.

Det er en ny proces, da det tidligere blot har været toppen af Fifa, som har besluttet, hvem der skulle være VM-vært. Det var det, som skabte den kontroversielle situation ved sidste værtsfordeling, hvor valgene faldt på Rusland til VM i 2018 og Qatar i 2022.

I dag har hver enkelt af de 211 medlemslande i Fifa én stemme.

- Det gør, at vi får mulighed for at stille spørgsmål til kandidaterne og få en direkte dialog. Det, vil jeg mene, giver en meget mere demokratisk proces, forklarer DBU’s formand Jesper Møller.

- Det er klart, at vi har stillet nogle spørgsmål ud fra de nordiske værdier med hensyn til menneskerettigheder, kvinders retsstilling og arbejdstagers retsstilling, siger han.

Stærkere amerikansk økonomi

Jesper Møller vil dog ikke komme ind på, hvor pilen peger hen med danske briller. DBU skal nu i gang med en proces, hvor man får kigget nærmere på de to bud, inden man tager en beslutning.

- Det er to seriøse bud, og det er to meget forskellige bud. Fra Europas synspunkt er Marokkos bud en meget kort rejse med samme tidszone, så det er meget behageligt for seerne, forklarer Henrik Liniger.

- Det amerikanske bud er økonomisk stærkere, og det er en kæmpe fordel, at deres stadioner allerede klar til at blive brugt, mens Marokko først skal til at bygge deres nu, siger han.

- I Danmark lægger vi meget vægt på overholdelse af menneskerettigheder og ordentlig behandling af arbejdere set i lyset af det, der er sket i Qatar. Og der kunne man selvfølgelig være bekymret for, om Marokko kunne leve op til de ting, lyder det fra Henrik Liniger.

Favoritværdigheden sidder, hvis man spørger Henrik Liniger, stadig på Nordamerikas bud med USA i spidsen. Men det er nemlig USA, som i sidste ende kan være skyld i, hvis valget ender med at blive tabt.

- USA’ rolle har både storpolitisk og fodboldpolitisk ændret sig over de senere år. Vi ved jo alle sammen, at Donald Trump er trådt til, og USA’s rolle over for Rusland og resten af verden er deraf ikke så åben som tidligere, forklarer Henrik Liniger.

- Derudover har man det fodboldpolitiske problem, at hele oprydningen i det gamle Fifa er iscenesat af USA og FBI. Det foregår i de amerikanske retssale. Der er sikkert mange i fodboldverdenen, som mener, at USA har blandet sig alt for meget. Så USA er kommet i problemer, fordi de er USA, og fordi de har den rolle i verden, siger han.

Kamp for stemmer

De kommende uger bliver meget intense, når der skal vindes stemmer, og der kan derfor ske meget endnu. Indtil videre forventer man, at de afrikanske lande støtter Marokko, mens Nord- og Sydamerika bakker op om USA, Mexico og Canada.

Men udover det er det fuldstændig åbent. Rusland er dog ventet at spille en meget afgørende rolle i det hele, og de peger umiddelbart på Marokko.

- Det skal afgøres i Europa og Asien. Det er her, at slaget kommer til at slå. Og at Rusland allerede melder ud, at de støtter Marokko, så har vi balladen, fordi der er mange lande i Europa og Asien, som rent faktisk lytter efter, hvad russerne siger, siger Henrik Liniger.

- Det har været meget anspændt de seneste par år mellem USA og Rusland i sport. Man skal huske på, at hele de russiske dopingskandale handler om en afhoppet russisk dopinglæge, som åbner op, og der mener russerne, at han er blevet hjernevasket af FBI, forklarer han.

VM i 2026 er anderledes end de tidligere fodboldslutrunder, som er blevet afholdt og skal afholdes. Hele 48 lande vil i sidste ende være kvalificeret, hvor der eksempelvis ved sommerens VM er 32 lande med.

48 lande kan måske virker uoverkommeligt for nationer at afholde alene, og det er også noget af det, som det nordamerikanske bud har fokus på i deres kampagne.

- Fremtiden for det VM i fodbold, som Fifa har defineret med 48 lande til turneringen, gør det virkelig svært for et enkelt land at afholde en slutrunde. Små og mellemstore lande er nødt til at samles for at afholde events i fremtiden, forklarer Decio de Maria, der er præsident for det mexicanske fodboldforbund.

- Det er blevet for stort at afholde for et land som Mexico. Det er næsten umuligt, og det er det samme for USA. Når vi tre nationer står sammen om et bud på VM-værtskabet, er det fordi, vi er virkelig ærlige over for os selv omkring, at vi har brug for et samarbejde, siger han.

Men Marokko er ikke blevet skræmt af en større turnering. I deres kampagne skriver de, at de vil have 14 stadioner klar til slutrunden, og Henrik Liniger køber heller ikke argumentet om, at man ikke kan afholde en VM-slutrunde alene.

- Udvidelsen er på 16 lande, men kampudvidelsen er faktisk også kun på 16. Man går fra 64 til 80 kampe. Så det er flere kampe, men det er jo ikke en ekstrem udvidelse. Det kan godt lade sig gøre at afholde VM alene, og jeg må indrømme, at jeg var også overrasket over, at han sagde, at Mexico eller USA ikke kunne afholde det alene, siger Henrik Liniger.

pressemødet torsdag forklarede DBU’s formand Jesper Møller, at de nordiske lande ikke nødvendigvis behøver at stemme det samme, som man har set ved andre afstemninger, men at de vil mødes igen senere og snakke deres iagttagelser igennem, inden stemmen skal afgives den 13. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk