VIDEO Frankrig-Argentina: To VM-giganter med få fælles møder

Det er to giganter i VM-sammenhæng, der mødes i VM’s første ottendedelsfinale

Argentina og Frankrig mødtes senest ved VM i 1978. Argentina vandt siden turneringen med finalesejr over Holland. (Foto: STAFF © Scanpix)

Ni VM-medaljer har Argentina og Frankrig delt mellem sig. De har gennem historien haft flere af fodboldens største stjerner på holdkortet, og de vil altid være regnet i favoritfeltet i VM-sammenhæng. I dag mødes de i Kazan i årets første ottendedelsfinale. Et storslået møde, men langt fra en klassiker ved VM.

Det er nemlig blot tredje gang i historien, at Frankrig og Argentina står overfor hinanden ved et VM, og for første gang nogensinde i turneringens knockout-fase. Deres seneste indbyrdes møde var i 1978. Det første ved historiens første slutrunde i 1930.

Argentina har overhånden

Sydamerikanerne har den indbyrdes overhånd. Argentina har vundet de to tidligere VM-kampe. Slutrunden i 1930 blev spillet i Uruguay med 13 inviterede lande. Frankrig var et af fire europæiske, der tog den tre uger lange sørejse, men røg ud efter tre kampe i gruppespillet.

Efter at have slået Mexico 4-1, tabte franskmændene 1-0 til Argentina i deres anden kamp, der var Argentinas første i turneringen. Argentina nåede finalen, men tabte 4-2 til værterne Uruguay. Argentineren Guillermo Stábile endte som VM’s første topscorer med otte mål.

Frankrig og Argentinas andet – og indtil i dag seneste – VM-møde er godt 40 år gammelt. 6.juni 1978 løb de sammen i VM’s stærke gruppe A, hvor også Ungarn og Italien deltog.

De argentinske hjemmebanehelte har spillere som Mario Kempes, Ardiles og Daniel Passarella i startopstillingen. Frankrig stiller med en 22-årig Michel Platini og et hold, der for alvor vokser sig store i 80’erne. Seks spillere fra startopstillingen er med til at vinde EM på hjemmebane i 1984.

Argentina er bedst igen og vinder en tæt kamp 2-1. Passarella scorer på straffespark kort inden pausen, Platini udligner efter en time, inden Leopoldo Luque afgør kampen med et kvarter igen. Frankrig kom igen ikke videre fra gruppen, mens Argentina til gengæld vandt deres første verdensmesterskab efter finalesejr over Holland. Mario Kempes bliver turneringens topscorer med seks mål.

Masser af metal

Selvom de indbyrdes møder begrænser sig til de to ovenstående, så har Argentina og Frankrig hver især sat store aftryk på VM gennem tiden.

Argentina har til dato vundet to mesterskaber og tre sølvmedaljer. Udover 1978 triumferede holdet med en uimodståelige Diego Maradona i spidsen ved VM i Mexico i 1986. Fire år senere tabte holdet for anden gang en finale, Vesttyskland vandt finalen i 1990.

Senest for fire år siden i Brasilien nåede Argentina finalen anført af Lionel Messi, der som bekendt stadig sukker efter den VM-triumf, Maradona fik. Igen var Tyskland overmanden. Argentina tabte finalen efter forlænget spilletid.

Frankrig har fire gange taget medaljer med hjem fra et verdensmesterskab. Første gang i 1958, hvor de blev nummer 3. Bronzen blev gentaget i Mexico i 1986 – hvor Argentina altså vandt.

Le Bleus foreløbig eneste verdensmesterskab kom på hjemmebane i 1998 med sejren over Brasilien. I 2006 tog de sølv i Tyskland efter finalenederlag til Italien.

Den seneste registrerede landskamp mellem Argentina og Frankrig var i november 2009. Her vandt Argentina en venskabskamp 2-0.

Eftermiddagens ottendedelsfinale kan ses på DR1 med optakt fra 15.30.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk