Videodommer ved VM: VAR det nu også en god idé?

VM-slutrunden i Rusland bliver den første af sin art med videodommer. Christian Eriksen er ikke helt solgt på ideen.

Christian Eriksen er endnu ikke helt overbevist om VAR-systemets herligheder. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De danske landsholdsspillere skal muligvis besinde sig, når de forhåbentligt finder vej til nettet ved VM-slutrunden i Rusland til sommer.

Det internationale fodboldforbund, FIFA, har besluttet at indføre videodommer eller Video Assistant Referee (VAR), som er det officielle navn.

Det betyder, at hvis Nicklas Bendtner eksempelvis pander Danmark foran mod Peru den første kamp i gruppespillet, så kan han i øjeblikket ikke vide sig helt sikker om scoringen nu også tæller.

For har videodommeren set noget ulovligt i forbindelse med scoringen, så kan den blive annulleret efterfølgende, selvom kampens ’banedommer’ intet har set.

Landsholdets største profil, Christian Eriksen, har stiftet bekendtskab med systemet med sin klub Tottenham i et par pokalkampe.

Den kreative fynbo er ikke udelt begejstret.

- Det er som om, at der mangler en linje i, hvornår det skal bruges. Der er nogle små ting, der skal finpudses ellers bliver det noget snavs, siger Eriksen, der frygter, at videodommersystemet kan dræbe noget af den umiddelbar begejstring ved fodboldspillet.

- Jeg synes, det er svært at vænne sig til, for med de følelser, man har i fodbold og når man har scoret et mål og jubler, og man så ikke kan juble alligevel. Det bliver sådan lidt en anderledes stemning og der er ikke den samme forløsning. Heller for fansene. Du kommer til at juble mere efter resultattavlen end det følelsesmæssige, siger Christian Eriksen, der heller ikke er så begejstret for de pauser i spillet, som det giver, når situationerne skal bedømmes på video.

- Det er lidt underligt, hvis du får tilkendt et mål eller et straffespark, så efter en situation egentlig er slut, så skal du stå og vente. Det giver en helt anden fornemmelse på banen. Nu er det besluttet, at det skal med til VM, så vi spillere må bare prøve at vænne os til det, siger den danske VM-kvaltopscorer.

Stryger positiv

Èn af de spillere på det danske landshold, der har størst kendskab til videodommersystemet, er altmuligmanden Jens Stryger Larsen, der er sin italienske klub Udinese spiller alle ligakampe med en videodommer på tribunen.

Stryger Larsen er overvejende positiv overfor videodommere, men understreger, at man aldrig vil få bugt med alle fejl, og at både en almindelig dommer og en videodommers beslutninger fortsat vil kunne sende fans og spillere op i det røde felt.

- Der har også været kampe, hvor dommeren har brugt videodommeren, hvor man efterfølgende har set situationen og ikke været helt enig. Om videodommer er i brug eller ej, så vil der altid blive talt om dommeren. Det er en del af gamet. Men jeg håber, det kan blive en god løsning og gøre kampene mere retfærdige, siger Jens Stryger Larsen, der peger på de lange pauser, mens der bliver gransket video, som systemets største udfordring.

- Nogle gange i Italien har jeg også prøvet, at det har taget virkelig lang tid. Så skal dommeren ud og kigge og i det tidsrum, der bliver der en lidt akavet stemning inde på banen. Man ved ikke ’Er der mål? Er der ikke mål? Er der rødt kort? Er der ikke rødt kort?’, men jeg synes især, det er godt i situationer, hvor der er en helt sindssyg tackling, som dommeren uheldigvis ikke lige får set, så kan spilleren alligevel få det røde kort, siger Jens Stryger Larsen.

Landsholdets næste opgave bliver tirsdag aften, hvor Chile kommer på besøg i Aalborg. Kampens vises på Kanal 5, mens man også kan følge med i opgøret på radioens P3. Man kan naturligvis også følge med i kampen live i tekst her på siden.