VM fyldt med videodomme: Se alle episoderne her

Videodommersystemet VAR har gjort en bemærkelsesværdig entre ved VM.

Ville Danmark allerede have kvalificeret sig til ottendedelsfinalen uden VAR? Ville Frankrig have spillet uafgjort i VM-åbneren mod Australien? Og giver VAR i det hele taget fodboldkampe, som får et mere fair resultat?

Både spørgsmålene og de hidsige diskussioner hober sig op med indføringen af videodommere ved årets VM-slutrunde.

VAR-systemet skal bruges ved kampafgørende situationer. Det vil sige:

  • Scoringer – er der mål eller ej?

  • Straffespark – er der straffe eller ej?

  • Rødt kort – skal spilleren vises ud eller ej?

  • Identitetsforvirring – straffer dommeren den forkerte spiller?

Særligt ved straffesparkskendelserne er videodommerne kommet i aktion. Hele 11 gange er der blevet peget på pletten, hvoraf de fem af kendelserne er faldet efter videogennemsyn.

Rekorden med 18 straffespark ved et VM bliver dermed formentlig slået, og mon ikke vi i løbet af turneringen kommer til at se flere straffescoringer efter videogennemsyn.

FIFA har været meget tilfredse med VARs indtog til VM.

Til engelske BBC har en talsmand tidligere under slutrunden udtrykt, at man er ”ekstremt tilfredse med dommerniveauet indtil nu og den succesfulde implementering af VAR-systemet”.

Vi har samlet de mest afgørende VAR-situationer herunder.

Frankrig - Australien (2-1)

Den franske angriber Antoine Griezmann røg i jorden i Australiens straffesparksfelt som følge af en glidende tackling fra australske Josh Risdon. Kontakten var ikke stor, og dommeren dømte i første omgang ikke straffespark. Efter at have set VAR igennem, gav han Frankrig straffespark. Griezmann scorede og bragte Frankrig foran 1-0.

Peru - Danmark (0-1)

Danske Yussuf Poulsen havde benet for langt ud i eget felt, mens peruanske Christian Cueva trak forbi ham og blev fældet af Poulsens ben. Her var kontakten klar, og dommeren dømte straffe til Peru efter brug af VAR. Peru brændte dog straffesparket.

Costa Rica - Serbien (0-1)

Serbiens Aleksandar Prijovic stod over for et muligt rødt kort, efter han havde svunget hånden i ansigtet på Costa Ricas Johnny Acosta. Dommeren så hændelsen igennem på VAR, og besluttede at give gult kort i stedet for rødt.

Sverige - Sydkorea (1-0)

Sydkoreas Kim Min-woo fældede svenske Viktor Claesson i feltet, og dommeren lod i første omgang spillet fortsætte. Men en melding fra VAR-rummet betød, at han stoppede spillet for at se gengivelser af tacklingen. Det førte til et svensk straffespark, som Andreas Granqvist satte ind.

Rusland – Egypten (3-1)

Egypten fik mulighed for at pynte på slutresultatet mod Rusland, da Mohamed Salah blev nedlagt i anden halvleg. Banedommeren dømte i første omgang frispark på kanten af feltet, men efter videogennemsyn og kommunikation via øresnegl blev kendelsen omstødt til et straffespark.

Danmark - Australien (1-1)

I en hovedstødsduel sendte australske Mathew Leckie bolden ind på Yussuf Poulsens løftede hånd i straffesparksfeltet. Efter protester fra Australien valgte dommeren at konsultere VAR, og det endte med et australsk straffespark, som førte til australsk udligning.

Se om der kommer flere videodomme, når DR1 i dag går VM-amok fra kl. 13.30. Kl. 14.00 spiller Brasilien og Costa Rica. Kl. 17.00 spiller Nigeria og Island. Og kl. 20 vises Serbiens opgør mod Schweiz.

Du kan også følge kampene direkte på dr.dk og radioens P3.

FacebookTwitter