VM’s kæledægger er tilbage for at overraske igen

Costa Rica er ikke en fodbold-stormagt. Alligevel har holdet leveret store VM-overraskelser.

Christian Bolanos på vej mod straffepletten ved VM i 2014. (Foto: PAUL HANNA © Scanpix)

Når Costa Rica går på banen mod Serbien kl. 14, er det femte gang, at den lille mellemamerikanske nation er med ved et VM.

Det er i sig selv en imponerende bedrift for et lille fodbold-land i international sammenhæng, men særligt ved to af slutrunderne – 1990 og 2014, har Costa Rica været med til at løbe med overskrifterne, og ingredienserne har været nogle af de samme:

En stærk keeper, et gennembrud til en offensiv profil og en smitsom passion og stolthed ved at repræsentere sit land ved et verdensmesterskab.

Ved årets slutrunde er Costa Rica foruden Serbien i pulje med Brasilien og Schweiz. Derfor er forventningen, at holdet må kæmpe med Serbien og Schweiz om videre avancement via gruppens andenplads.

Og Costa Rica har gjort det før.

1990 – VM i Italien

Der var ikke de store forventninger, da Costa Rica debuterede ved VM i 1990 i en pulje med Skotland, Brasilien og Sverige.

Costa Ricas landshold forud for kampen mod Brasilien i 1990. (Foto: GERARD MALIE)

Men holdet var ikke med bare for at agere prygelknabe, og særligt målmanden Luis Gabelo Conejo diskede op med storspil.

Skotland blev besejret 1-0 i den første kamp, mens netop Conejo leverede den ene klasseredning efter den anden i det smalle 0-1 nederlag til fodbold-supermagten Brasilien.

I puljespillets afgørende kamp mod svenskerne kom Costa Rica bagud 0-1, men på et fornemt comeback i anden halvleg sikrede Costa Rica sig sejren på 2-1 og dermed videre avancement fra gruppen.

Angriberen Hernán Medford scorede det afgørende mål, og efter slutrunden skiftede han til Dinamo Zagreb og fik sig en karriere i forskellige europæiske klubber.

I ottendedelsfinalen var det daværende Tjekkoslovakiet en for stor mundfuld, og Costa Rica måtte forlade VM med et 1-4-nederlag i bagagen.

2014 – VM i Brasilien

Det lignede en på forhånd umulig opgave, da Costa Rica havnede i pulje med Uruguay, Italien og England.

En fjerdeplads og store nederlag lignede det oplagte scenarie. Men Costa Rica havde endnu engang andre tanker.

Keylor Navas fik sit store gennembrud og nationen leverede et større mirakel ved at spille sig ubesejret gennem puljen med syv point på kontoen. 3-1-sejr over Uruguay, 1-0-sejr over Italien og uafgjort mod England.

Dermed avancerede Costa Rica på en sensationel førsteplads og kunne se frem til en ottendedelsfinale mod Grækenland.

Her måtte holdene ud i straffesparkskonkurrence, hvor Costa Rica vandt og pludselig stod i en VM-kvartfinale mod Holland.

Costa Ricas mandskab inden opgøret mod Holland i 2014. (Foto: RONALDO SCHEMIDT)

Efter endnu en straffesparksafgørelse blev kvartfinalen også endestationen for Costa Rica, som undervejs i slutrunden charmerede verden med sin direkte stil.

Foruden en stærk Navas i kassen tiltrak særligt den hurtige angriber Joel Campbell sig efter slutrunden stor opmærksomhed, og den engelske storklub Arsenal købte ham også efterfølgende.

Campbell er også med ved dette VM, men må formentlig starte på bænken, da den tidligere FC Midtjylland- og Brøndby-angriber Marco Ureña ligner den fortrukne spidsangriber.

De tidligere FCK’ere Christian Bolaños og Bryan Oviedo er ligeledes med i Costa Ricas VM-trup.

Ved slutrunderne i 2002 og 2006 gik Costa Rica ikke videre fra gruppen.

Se om Costa Rica får en god start på VM direkte på DR1, når de går på banen kl. 14.

Du kan også følge kampen på dr.dk eller på P3.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk