Wassøren, VM uden La Liga-dansker? Eriksen stod i vejen for slutrunde-deltagelse

Daniel Wass er en af de bærende kræfter for Celta Vigo i en af de bedste ligaer i verden. Men VM kommer han ikke med til.

Daniel Wass har spillet 21 landskampe. (Foto: MIGUEL VIDAL © Scanpix)

På overfladen kan det være svært at forstå, hvorfor landstræner Åge Hareide ikke fandt plads til Daniel Wass i sin VM-trup.

Wass, der i aftes blev siet fra og altså ikke kommer til VM i Rusland, er en af de bærende kræfter på det spanske mandskab Celta Vigo, hvor han lagde op til ni mål, selv scorede fire, og blot gik glip af tre kampe i hele sæsonen i La Liga.

Sæsonen var den bedste i Wass’ tre år i Celta Vigo, og for tiden rygtes han til den spanske traditionsklub Valencia. Alligevel er han blevet vraget til fordel for spillere, der til dagligt repræsenterer klubber i objektivt set væsentligt ringere ligaer end den spanske, eller spillere, der blot er reserver for de klubber, der betaler deres løn.

Men i kampen om VM-pladserne har Wass haft én væsentlig ting imod sig. Christian Eriksen.

Christian Eriksen har spillet 77 landskampe og scoret 21 mål. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den fynske Tottenham-spiller med det fantastiske højreben spiller samme plads som Daniel Wass. Eller. Det er den anden vej omkring, og det er problemet.

Daniel Wass spiller på den offensive centrale midtbane, præcis som Eriksen, og i stedet for at udtage to spillere med de samme kvaliteter til den samme position, har Åge Hareide vægtet at få mere alsidighed på midtbanen, vurderer DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul:

- Med mindre, at Eriksen bliver skadet, skal han spille samtlige minutter ved slutrunden, og derfor ville det være en ren reservetjans, Wass ville skulle udfylde, siger Andreas Kraul og tilføjer:

- Og dér er min fornemmelse, at Åge Hareide kigger på nogle andre spillere, han kan bruge på en helt anden måde, i stedet for bare at erstatte Eriksen én til én. Bliver Eriksen skadet, vil Åge have en helt anderledes plan B.

Loyale ’skyggespillere’

Åge Hareide barberede i aftes sin trup ned til 27 spillere, men endnu fire spillere skal sorteres fra, inden holdet flyver til VM i Rusland.

Landstræneren har flere gange udtalt, hvor højt han vægter loyalitet hos spillerne. Han skal kunne stole på, at de kan udføre den opgave, han beder dem om, derfor er det altså ikke kun spillernes fodboldmæssige kvaliteter, der bliver afgørende for, om de kommer til VM.

Det er blandt andet en af årsagerne til, at også Pierre-Emile Højbjerg – der ellers sluttede sæsonen fint af i Premier League-klubben Southampton – blev sorteret fra VM-truppen i aftes.

- Åge Hareide har ikke truffet den her beslutning i hverken fuld eller uligevægtig tilstand. Han har overvejet meget nøje og ned til mindste detalje, hvilke scenarier der kan opstå ved VM, og hvilke spillere han kan få brug for.

- Det er spillerne på de yderste mandater, han overvejer, om skal med eller ej. Spillere, hvis rolle er at vente måske hele slutrunden for så at være klar i måske tyve minutter i en afgørende situation efter en masse uger i træningslejr, og det kræver en særlig psyke at kunne det, siger Andreas Kraul og fortsætter:

Pierre Emile Højbjerg, til venstre, er ligesom Daniel Wass også blevet frasorteret og kommer ikke med til VM. (Foto: Anders KjæRbye © Scanpix)

- Åge Hareide bruger begrebet ’skyggespillere’ om spillere, han ved, kan gå ind og udfylde rollen og opgaven efter en af stamspillerne, hvis behovet opstår. For eksempel var der den her situation i en landskamp med Pierre-Emile Højbjerg, der begyndte – i Hareides øjne – at spille ud fra sine egne idéer om, hvordan kampen skulle spilles.

- Og det vil Åge Hareide være bange for, ville ske igen, hvis han tog ham med. Det behøver Pierre-Emile Højbjerg ikke blive straffet for i al evighed, men det er måske ikke lige til en VM-slutrunde, at man som chef tager den chance.

Den endelige VM-trup bliver udtaget den 4. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk