FIREBAKKETURNERINGEN – EN GUIDE

Lørdag begynder den traditionsrige firebakketurnering i skihop. DR Sportens skihopkommentator Henrik Liniger giver dig en guide til årets turnering.

Sidste års vinder Gregor Schlierenzauer. (Foto: © Robert Michael, Scanpix)

Lørdag begynder den traditionsrige firebakketurnering i skihop. Og nytårsdag venter det traditionsrige tømmermands-tv fra Garmisch-Partenkirchen på DR1 kl. 14.00. DR Sportens skihopkommentator Henrik Liniger giver dig en guide til årets turnering:

  Lige nu er de vigtigste regler:

50 hoppere får lov at stille til start i hver turnering. De 10 øverste på den aktuelle verdensrangliste er automatisk kvalificerede. De øvrige 40 deltagere findes ved et kvalifikationshop dagen før den egentlige konkurrence. Her deltager de 10 bedste som regel også for at sikre sig et godt startnummer.

I konkurrencens første runde hoppes der mod hinanden to og to efter knockout-systemet. Den bedste i kvalifikationen møder den dårligste (nummer 50 mod nummer 1, nummer 49 mod nummer 2 osv.)  Den bedste af de to direkte modstandere går i finalen, det samme gør de fem bedste af taberne i parrene (de såkaldte lucky losers). Dermed er der 30 hoppere tilbage til finalen. Her hoppes der alle mod alle og den bedst placerede efter indledende runde starter sidst.  de senere års regelændringer har bare gjort det hele værre. Men jeg prøver at forklare:  Innsbruck ligger K-punktet på 120 meter, i Garmisch-Partenkirchen og Bischofshofen er det 125 meter. Rammer man denne længde, gives der 60 længdepoint. Hopper man kortere, fratrækkes 1,8 point pr. meter, hopper man længere lægges der 1,8 point til. Et stilmæssigt perfekt hop med en længde på bakkens K-punkt giver altså 120 point.

 

2011-12 Gregor Schlierenzauer, Østrig

2010-11 Thomas Morgenstern, Østrig

2009-10 Andreas Kofler, Østrig

2008-09 Wolfgang Lotizl, Østrig

2007-08 Janne Ahonen, Finland

2006-07 Andreas Jakobsen, Norge

2005-06 Janne Ahonen, Finland og Jakub Janda, Tjekkiet, delte sejren med ens pointantal

2004-05 Janne Ahonen, Finland

2003-04 Sigurd Pettersen, Norge

2002-03 Janne Ahonen, Finland

Seneste ti års vindere af firebakketurneringen:

Mere kontant er der 20.000 schweizerfranc til vinderen af firebakketurneringen i præmiepenge – ca. 135.000 kroner.

 

Sejrherren i år vil også tage masser af selvtillid med til sæsonens andet store højdepunkt: VM i Val di Fiemme i Italien i februar og marts.

En sejr i firebakketurneringen er noget af det mest prestigefyldte, man kan vinde som skihopper.

Hvad får man ud af at vinde?Andreas Wellinger, som i sin debutsæson ligger på en samlet tredjeplads i World Cup’en.Kamil Stoch samt det 17-årige tyske stjerneskud Simon Amann fra Schweiz, den ustabile, men ind imellem meget stærke polak I outsiderfeltet finder man den evigtunge olympiske mester Wolfgang Loitzl. Vinderne fra 2009 og 2012 har vist fin form i år, Kofler bl.a. med to world cup-sejre.Andreas Kofler og Af yderligere favoritter må nævnes østrigerne Anders Bardal. Nordmanden har ganske vist ikke formået at komme helt til tops i år endnu, men stabile præstationer har vist, at niveauet til en sejr er til stede. Norsk skihop har tørstet efter succes ved nytårstide siden Anders Jacobsens samlede sejr for seks år siden.Det bedste nordiske bud er vinderen af sidste års World Cup, Severin Freund. Tyskeren, som allerede sidste år viste lovende takter, har været uhyre stærk i denne sæson med to world cup-sejre og en andenplads i den samlede stilling. I Tyskland er der store forventninger til, at Freund kan blive den første tyske firebakkevinder siden Sven Hannawald i 2001-02, og netop forventingspresset kan vise sig at være det vanskeligste at forvalte for tyskernes nye skihop-darling.Han forventes dog at få hård kamp af Gregor Schlierenzauer fører World Cup’ en og kan meget vel ende med at forsvare sidste års samlede firebakkesejr. Den 22-årige østriger har vundet tre af sæsonens første syv konkurrencer.Varmeste navn er dog stadig fra Østrig:

De seneste fire år er firebakketurneringen endt med en østriger øverst på sejrspodiet. Sidste år vandt østrigerne også alle fire individuelle konkurrencer i turneringen. Men noget tyder på, at den østrigske dominans er ved at være brudt en smule. I hvert fald ser favoritfeltet i år bredere ud end længe.

Hvem er favoritter?

Pointene for de fire turneringer lægges så sammen for at finde den samlede vinder af firebakketurneringen.

Pointene for de to hop (indledende og finale) lægges sammen, og den hopper, der har flest point, vinder konkurrencen.

Desuden kan tilløbets længde justeres alt efter vindforholdene, og der gives også her plus- og minuspoint alt efter om tilløbet forkortes eller forlænges.

Vindpoint: Der kan gives plus- eller minuspoint for vindforholdene, hvis disse ændrer sig i løbet af konkurrencen. Pluspoint for medvind (som tvinger hopperne til tidligere landing) og minuspoint for modvind (som giver øget opdrift). Dette sker for at gøre konkurrencen så retfærdig som mulig, uafhængig af vind og vejr. For nørder: Formlen for at udregne vindpoint er: vindhastighed x (bakkestørrelse -36)/20Længdepoint: Disse udregnes ud fra bakkens såkaldte K-punkt (konstruktionspunkt), som markerer den normale længde for et hop på denne bakke. I Oberstdorf ogStilkarakterer: Der er fem dommere, der hver giver point op til 20,0 som gives for det helt perfekte hop. Sker der fejl, trækkes der fra, et halvt point af gangen. Den højeste og laveste karakter trækkes fra i det samlede resultat for et hop, således at den maksimale stilkarakter for et hop er 60,0 point.Desværre er det aldrig rigtig lykkedes for skihop-arrangørerne at lave et nemt pointsystem. OgHvordan udregnes pointene?Reglerne for firebakketurneringen har ændret sig mange gange gennem årene.Hvordan er reglerne?

Konkurrencen ligger altid omkring årsskiftet. Sådan har det været siden den første firebakketurnering i 1952/53 – årets turnering er altså den 61. i rækken.

Der kåres dels en vinder af hver enkelt konkurrence, og dels en samlet vinder af firebakketurneringen. Konkurrencerne giver også point til World Cup-serien i skihop.

Konkurrencen hoppes på to bakker i Tyskland (Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen) og to i Østrig (Innsbruck og Bischofshofen). Firebakketurneringen er også kendt som den tysk-østrigske hopuge.

Hvad er firebakketurneringen?