Flere sager kom op til overfladen: DIF fyrer direktør for 'upassende adfærd'

Sexisme-debatten fik DIF til at begynde interne undersøgelser, som nu har ført til økonomidirektørens afsked.

Morten Olesen er fratrådt sin stilling som økonomidirektør ved DIF for upassende adfærd. (Foto: Kim Matthai Leland)

Upassende adfærd.

Det er årsagen til, at økonomidirektøren i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Morten Olesen, i fredags fratrådte sin stilling med øjeblikkelig virkning, forklarer Niels Nygaard, formand i DIF, til DR Sporten.

Han vil dog ikke uddybe, hvad der ligger bag formuleringen 'upassende adfærd', men siger, at det har været overfor flere medarbejdere i Idrættens Hus, hvor forbundet har til huse.

Opdagelsen er sket, fordi Danmarks Idrætsforbund med sexismedebattens opblussen valgte selv at initiere og afsøge, om der var medarbejdere hos dem, der har følt sig forulempet gennem årene, siger Nygaard.

- Og i den forbindelse er der kommet en del ting op til overfladen, som har gjort, at vi har måttet skride til handling.

Er det det eneste, som er kommet frem?

- Det har vist sig, at selvom der har været flere indberetninger i det her, så er det alt sammen koncentreret omkring en enkelt person.

Jeres nu tidligere økonomidirektør?

- Ja.

Formand for DIF Niels Nygaard vil ikke uddybe, hvilke konkrete handlinger, der nu gør, at Morten Olesen er opsagt som økonomidirektør. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Kan du med ro i sjælen sige, at du i din tid i DIF ikke er blevet gjort opmærksom på eller har oplevet ting, der burde have været reageret på?

- Ja, det vil jeg sige. Jeg er ikke blevet gjort opmærksom på eller har overværet ting i min tid, som har gjort, at der skulle reageres. Dermed ikke sagt, at der ikke indenfor idrætten – som i mange andre sektorer – er foregået ting, som ikke har været i orden. Men det er ikke noget, der er dukket op, som har givet mig anledning til at reagere, siger Niels Nygaard, der har været formand siden 2007 og siddet i DIF's bestyrelse siden 1992.

Redskaberne har ikke været skarpe nok

I september sagde DIF-direktør Morten Mølholm til Politiken, at sexisme fandtes i idrætten. Og det chokerer derfor heller ikke formand Niels Nygaard, at man nu står med en sag.

Han er dog overrasket over, at den er så 'omfattende', og at 'det er en direktør, vi taler om'.

Hvorfor tror du, at det kommer frem nu?

- Der er to årsager til det. Det ene er, at man ikke har villet stå frem med tingene, ligesom så mange andre steder, vi nu har set i samfundet over den senere tid, og at vi så har haft noget af den samme kultur hos os.

- Den anden del af det er så, at de redskaber, vi hidtil har haft på det her område, ikke har været skarpe og gode nok, siger Niels Nygaard.

Trivselsundersøgelser, MUS-samtaler, samarbejdsudvalg - ting og redskaber, der skulle opfange ting, som ikke var i orden. Det har de dog ikke gjort, erkender DIF's formand.

- Vi må bare erkende, at det er de systemer ikke bygget godt nok op til at sikre. Det gør så også, at vi fremadrettet kigger på, hvordan vi kan indrette systemer, der gør, at skulle sådan nogle ting opstå igen, at det så også kommer frem på bordet, siger Niels Nygaard.

Facebook
Twitter