Fodbold i øjenhøjde: Danmarks mest inkluderende fodboldhold jagter fornem EU-pris

Hos OMBOLD skabes fællesskaber for socialt udsatte. Fællesskaber, som til december kan blive prisvindende.

Siden starten i 2003 har flere tusinde hjemløse og andre socialt udsatte mennesker været engageret i OMBOLD.

Det er de færreste, der forvilder sig ud på fodboldbanen når oktober snart bliver til november, temperaturen er stærkt nedadgående og den silende regn pisker ind i ansigtet, takket være den blæst, der efterhånden nærmer sig orkanstyrke.

Ikke desto mindre flyver boldene, mere eller mindre kontrolleret, gennem luften på boldbanerne i Tilst ved Aarhus. Spillerne i OMBOLD lader sig nemlig ikke kyse af en lille smule regn, når ugens vigtigste begivenhed løber af stablen.

For de uindviede kan fodbold virke så banalt. 22 mand på en opkridtet bane, halsende efter den samme bold i jagten på det vindende mål. For andre er det for længst blevet en kendsgerning, at fodbold og sport i al almindelighed kan være det, der definerer dit liv.

- Jeg har levet et meget turbulent liv med stoffer i et parallelsamfund. Dengang havde jeg følelsen af, at de stoffer, jeg tog, ikke var nok, og derfor stod jeg pludselig med valget om at gå i behandling eller at starte på noget, der var stærkere, siger Michael Petersen. (Foto: Mikkel Gøtzsche)

Siden 2003 har idrætsorganisationen OMBOLD været fortaler for det sidste. Under mottoet ’fodbold, fællesskab, forandring’ har organisationen givet socialt udsatte muligheden for at blive en del af et unikt fællesskab, hvor fodbolden er i centrum.

Siden starten i 2003 har flere tusinde hjemløse og andre socialt udsatte mennesker været engageret i OMBOLD.

Det har vakt opsigt, ikke bare i Danmark, men også i resten af Europa, hvilket nu har fået EU til at nominere projektet til #BeInclusive-prisen, der hvert år uddeles til tre organisationer i EU, som bruger sport til at øge den sociale inklusion af udsatte grupper.

Og selv om de tre vindere først bliver offentliggjort til december, er alene det at blive nomineret stort for organisationen, siger Fie Biehl Rotheisen, idrætskonsulent i OMBOLD.

- Det vil betyde meget, fordi det netop er en pris, der handler om at bruge sport til at inkludere. Det er jo det, vi gør, og derfor er det også en blåstempling af vores arbejde og en kæmpe cadeau til alle dem, der er inde omkring projektet.

Dommerne skal gå forrest i fællesskabet

I et af lokalerne på DBU´s kursuscenter i Tilst, sidder 52-årige Michael Petersen. Her skal han først på dommerkursus i OMBOLD-reglerne, før programmet senere byder på fodboldturnering.

I 2016 stod Michael ved en skillevej, der med tiden førte ham ind i OMBOLD, hvor han har været spiller lige siden.

- Jeg har levet et meget turbulent liv med stoffer i et parallelsamfund. Dengang havde jeg følelsen af, at de stoffer, jeg tog, ikke var nok, og derfor stod jeg pludselig med valget om at gå i behandling eller at starte på noget, der var stærkere.

Heldigvis for Michael valgte han den første mulighed. Og nu sidder han så her i det store, hvide lokale, med frugt- og kaffebord i indgangen, det nøje udførte slideshow på skærmen og udsigten til fodboldbaner så langt øjet rækker. Klar til at blive undervist i dommerkunsten, så han fremover kan dømme til OMBOLD´s stævner.

Gennem den næste time bliver kursisterne undervist i reglementet, mens Fie Rotheisen, dagens underviser, tålmodigt svarer på spørgsmål, venter på at kursisterne lige skal se et sjovt billede på telefonen og tager notits af de mange forslag til regelændringer.

- Man skal have en del tålmodighed, men det er vigtigt, at det er på deres præmisser. Grunden til, at de er her, er også, at det hele ikke er i kasser, pointerer Fie Rotheisen.

Af samme grund er der ikke forventninger til, at spillerne møder op hver gang. Det vigtigste er, at de har det godt, når de er der.

Til sidst når kurset dog sin ende. Dommerne er nu rustet til at dømme i AsfaltLigaen, den ugentlige turnering for spillerne i OMBOLD. Og mens de dissekerer hvert enkelt fløjt ned til mindste detalje i Superligaen, er der et helt andet fokuspunkt hos OMBOLD. Her skal dommerne gå forrest i det, det hele handler om; at skabe et fællesskab for alle.

En af OMBOLD-spillerne med den ikoniske tekst "You'll never walk alone" (du vil aldrig gå alene, red.) skrevet på ryggen. (Foto: Martin Pedersen © OMBOLD)

Fællesskab på den anden side

Netop fællesskabet er en af de vigtigste grunde til, at Michael Petersen er en del af OMBOLD på fjerde år.

Mens spillerne bevæger sig over mod banen for at spille dagens udgave af AsfaltLigaen, fortæller han lystigt om udebaneturene rundt om i Danmark. Ganske vist handler det om fodbold, men entusiasmen får alligevel et nyk op, når snakken falder på high-fives efter kampen, hygge med de andre spillere og den obligatoriske tur forbi den nærmest liggende fast food-restaurant på turen hjem.

- Vi er fælles om at være kommet ud på den anden side, og jeg har fået en masse nye venner. Når jeg ser glimtet i de andres øjne, tænker jeg ’fedt, nu skal vi spille fodbold igen’. Om man vinder eller taber, så bruger man dagen på noget positivt – og så ser man frem til burgeren efter stævnet, siger Michael Petersen.

Glæden ved at have noget at se frem til skal man ikke undervurdere. Og for Michael Petersen har OMBOLD da også været ledestjernen over dem alle, siden han for fire år siden skulle lægge stofferne fra sig.

- Uden OMBOLD havde jeg ikke haft noget at give mig til. Det er det, der er farligst for tidligere misbrugere, for så vender man tilbage til det, der er trygt, nemlig stofferne. Man sætter en osteklokke ud over sig selv og gemmer sig væk.

I de første par kampe til dagens turnering har Michael Petersen på ingen måde gemt sig væk. Ganske vist løber holdet ind i et par solide nederlag, men Michael tegner sig både for mål i den første kamp og en god præstation som målmand i den anden, inden han overtager fløjten og dømmer den tredje kamp.

Og selvom det ikke bliver til en sejr i dag, kommer Fie Rotheisen alligevel med rosende ord.

- Det er en kæmpe motivationsfaktor for hele gruppen, når nogle er kommet videre, som Michael har gjort det. Og dem, der kommer videre, går meget op i at give noget tilbage til de andre. Der er ingen, der er for fine til noget, og alle husker, hvor de kommer fra, siger Fie Rotheisen.

Nu kan OMBOLD så også få noget tilbage, når #BeInclusive-prisen bliver uddelt til december. Og skulle det glippe, har deres arbejde stadig været uvurderligt for folk som Michael Petersen, som på egen krop har oplevet, hvad sport kan gøre for et menneske på et skråplan.

- Mange af dem, der begynder til OMBOLD bliver nogle helt andre mennesker. De oplever succes, glæde og trænere, der møder dem i øjenhøjde. Det ville være helt fantastisk, hvis de vinder den pris, for det fortjener de virkelig.

Facebook
Twitter