15 spanske fodboldspillere udtaget til landsholdet mod deres vilje

De spanske fodboldkvinder strejker fortsat, selvom fodboldforbundet meldte ud, at flere af dem var udtaget til landsholdet.

De spanske fodboldkvinder står sammen mod deres forbund. (Foto: © Franck FIfe, Ritzau Scanpix)

Fredag udgav 39 af Spaniens bedste kvindelige fodboldspillere en fælles udtalelse om, at de ikke vil spille for landsholdet, før visse krav om strukturelle ændringer i det spanske fodboldforbund blev opfyldt.

Men mandag blev 15 spillere, der var med i udtalelsen og den VM-vindende trup, udtaget til landsholdet af den nye landstræner Montse Tomé til kampene mod Sverige og Schweiz i Nations League. I alt 19 af de 23 udtagne spillere var med i fredagens udtalelse.

Seks timer efter offentliggørelsen af truppen fortæller spillerne, at de ikke har sagt ja til at blive udtaget. Det gør de klart med en ny offentlig udtalelse.

- Spillerne fra kvindelandsholdet ønsker efter udtagelsen og den efterfølgende pressekonference fra den nye landstræner Montse Tomé at udtrykke følgende:

- Hvad der blev udtrykt i vores erklæring fra den 15. september (fredag, red.) gør det klart uden mulighed for anden fortolkning, at vi spillere ikke vil blive udtaget. Disse udtalelser er stadig fuldt ud gyldige, står der skrevet i det nye brev, som spillerne har delt på sociale medier.

Spillerne understreger, at de ikke har sendt nogen holdningsændring eller lignende til det spanske fodboldforbund, der kunne begrunde deres udtagelse.

I udtalelsen står der også, at spillerne vil undersøge mulige juridiske konsekvenser for det, som det spanske fodboldforbund udsætter dem for.

Fodboldstjernen Alexia Putellas har delt udtalelsen på det sociale medie X. (Foto: © Alexia Putellas / X)

Siden den spanske VM-triumf for godt en måned siden, har der været kold luft mellem det kvindelige landshold og fodboldforbundet.

Under medaljeceremonien kyssede den nu tidligere præsident for forbundet, Luis Rubiales, spilleren Jennifer Hermoso på munden. Siden har Rubiales fået et polititilhold mod Hermoso.

Den nu tidligere landstræner, Jorge Vilda, gik også fra sin post, efter spillertruppen længe havde ønsket ham afskediget.

Kontroversen nåede sit foreløbige klimaks fredag, da 39 spillere, inklusive 21 af de 23 fra VM-truppen, udkom med den fællesudtagelse om, at de ikke vil spille for landsholdet, før fem konkrete krav blev opfyldt. Et af dem var, at Rubiales skulle gå af som præsident.

De fire resterende krav, som omhandler strukturelle ændringer i forbundet, der ifølge spillerne ikke tillader dem at arbejde under passende forhold eller respekterer dem som kvinder og fodboldspillere.

Så vidt vides, er disse krav endnu ikke opfyldt.