Mandag præsenterende Aalborg Kommune sammen med byens store sportsklubber en ny stor vision. Et større område i byen skal for eksempel huse både fodboldklubben AaBs og Aalborg Håndbolds hjemmebaner.
For AaB er der tiltænkt et stadion, der skal rumme op mod 30.000 tilskuere. Noget der vil gøre et fremtidigt Aalborg Stadion til landets næststørste.
Der er bare et problem.
- Jeg tror, vi vil få svært ved at fylde et stadion med 30.000 sæder for nuværende, fortæller bestyrelsesformanden i AaB, Niels David Nielsen til DR Sporten.
På et pressemøde mandag ville bestyrelsesformanden ikke forholde sig til, om stadionet ville være for stort til AaB, der i seneste sæson havde et tilskuergennemsnit på næsten 8200 på deres 13.600 sæder-store Aalborg Portland Park.
Grunden var, at man i klubben ikke havde drøftet, hvad en optimal stadionkapacitet ville være for 1. divisionsklubben. Det har man stadig ikke, men det kommer man til, nu da offentligheden har fået fremlagt visionen.
- Vi har alle skrevet under på en hemmelighedserklæring, så vi har ikke kunnet gå ud internt og drøfte i AaB, med samarbejdspartnere, interessenter og fans, så det har været en lukket proces, fortæller Niels David Nielsen.
- Vi har kun informeret bestyrelsen. Vi vil gerne have det drøftet ordentlig og gennemarbejdet, så vi finder ud af, hvad vi har brug for af tilskuerkapacitet.
Drømmen er en EM-slutrunde
Tallet '30.000' er ikke bare hevet ud af den blå luft. Det kommer specifikt fra DBU og er kravet, hvis man vil afvikle internationale fodboldkampe.
Det vil de gerne i Aalborg, hvor man drømmer om for eksempel en EM-slutrunde i kvindefodbold. Eller måske et par årlige landskampe.
- Vi vil gerne tiltrække top-elite idræt til Nordjylland og Aalborg. Skal vi opfylde den vision, så skal vi imødekomme de krav fra DBU, og det er 30.000. Så har man valgt at starte i det niveau, da der skulle sættes et muligt tilskuertal på projektet, siger AaB-bestyrelsesformanden.
Men man kan godt mærke, at det er en nordjysk forretningsmand, vi har med at gøre. Bare fordi DBU vil have 30.000 sæder i Aalborg, får de det ikke bare. De skal først forhandle med Niels David Nielsen, der godt ved, at 30.000 er højt sat for AaB, der skal tilbage til 90'erne for at finde seneste sæson med et fem-cifret tilskuergennemsnit (1998/99 - 10.224)
- Det er ligesom, hvis du skal til lønforhandling, så starter du ikke med minimumslønnen. Men som Peter Møller (fodbolddirektør i DBU, red.) sagde på et møde: "Skulle vi ende på 29.000, så lever vi også med det."
- Det er rart at have DBU som samarbejdspartner, der kender til de internationale krav. Men man skal ikke være i tvivl om, at når vi har gjort vores mening klar til antallet af tilskuere, så er det den, vi arbejder for. Vi vil ikke have et stadion, der står gabende tomt til de fleste AaB-kampe, fortæller bestyrelsesformanden.
Ambitioner til et større stadion
AaB er det, man kan kalde en traditionsklub i dansk fodbold, og vandt senest mesterskabet i 2014. Nu frister nordjyderne en tilværelse i landets næstbedste række.
Men ambitionen er en hurtig retur til toppen af dansk fodbold, og der passer et nyt og stort stadion ind i planerne.
- Vi kan se, at vi får et behov for at imødekomme vores store ambitioner for fremtiden. Jeg har ikke følt, at det var et problem, at vi endnu ikke havde gjort vores stilling klar angående tilskuertal, siger Niels David Nielsen
Bestyrelsesformanden vil gerne levere størrelse til DBU, komfort til sponsorerne og intimitet til fansene. En svær balancegang, der ifølge Niels David Nielsen skal diskuteres, når et optimalt tilskuertal endelig vedtages i Aalborg.
- Nu er det DBU, som har sat baren. Vi har ikke haft den gode dialog om, hvor stort et stadion vi skal have, som stadig kan være intimt og skabe en god stemning. Vi skal også drøfte, om man med et knap så stort stadion engang imellem supplere op med pladser, så man er lidt fleksibel. Men der er vi slet ikke endnu, fortæller bestyrelsesformanden.
Der er endnu ikke sat en tidsramme for projektet.