Århundredets bedste fodboldspiller er 'ren propaganda'

Kåringen af Ronaldo som århundredets bedste fodboldspiller er ikke andet end blikfang, mener idrætsanalytiker.

Cristiano Ronaldo vandt søndag prisen som århundredets fodboldspiller. En pris uddelt af Globe Soccer Awards. (Foto: © FABIO FERRARI, Scanpix)

Ja, det kan måske virke en smule præmaturt at give den portugisiske superstjerne prædikatet som den bedste fodboldspiller i det 21. århundrede, når der er knap 80 år tilbage at løbe på.

Ikke desto mindre kunne Ronaldo altså lade sig hylde som århundredets fodboldspiller i går ved dette års udgave af awardshowet ’Globe Soccer Awards’ i Dubai.

Kunne ikke være gladere for aftenens pris. Mens jeg skal til at fejre mit 20. år som professionel fodboldspiller, er Globe Soccer Award Århundredets spiller en anderkendelse, som jeg modtager med så meget glæde og stolthed.

Og selvom det kan være svært at tage udnævnelsen alvorligt, har prisen naturligvis vakt opsigt i fodboldverden, hvor man kan argumentere for at en hvis argentinsk troldmand, Lionel Messi, er blevet forbigået. Men ifølge Stanis Elsborg, analytiker ved Play the Game, har prisuddelingen slet ikke grobund i en sportslig diskussion.

- I bund og grund gør de det jo ikke for sportens skyld. Det er et kæmpe skalkeskjul for Emiraterne, som bruger det som et politisk prestigeprojekt, fordi man gerne vil have lidt goodwill, siger Elsborg.

En blåstempling af styret

Udover Ronaldo, deltog blandt andre den polske målsluger Robert Lewandowski og præsidenten for FIFA, Gianni Infantino, i prisuddelingen. Og ifølge Stanis Elsborg, er deltagelsen fra de mange sportsstjerner blot endnu en brik i den sportslige strategi, som flere mellemøstlige stater har brugt gennem de seneste årtier – nemlig sportswashing.

- Man bruger de her sportsstjerner til at blåstemple styret i Dubai. Ved at få de her store sportsstjerner ned og stå i blitzlyset ved siden af sheiken forsøger man at renskure sit eget image, samtidig med at man vasker nogle af problemerne med menneskerettigheder væk, siger Stanis Elsborg.

Sheikh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (til venstre), premierministeren i De Forenede Arabiske Emiraters søn, overrækker prisen som årets fodboldspiller til Robert Lewandowski. (Foto: © Fabio Ferrari/LaPresse, Scanpix)

Awardshowet, som er organiseret af Dubai Sports Council med sønnen af De Forenede Arabiske Emiraters premierminister i spidsen, bruger altså de allerstørste stjerner til at skabe et andet portræt af Dubai og Emiraterne. Og når man kan få århundredets – angiveligt – bedste fodboldspiller til at deltage i festlighederne, er det samtidig et bevis på, at ens arbejde er anerkendt.

- Prøv og overvej de følgere, som de her sportsstjerner har, og det portræt de tegner af Dubai og Emiraterne. Det er noget helt andet end virkeligheden, hvor mange migrantarbejdere lever under slaveforhold. Så det er jo et rent propagandashow og intet andet, siger Stanis Elsborg.

Og selv om Stanis Elsborg, som så mange andre, ikke kendte til Globe Soccer Awards før den noget aparte kåring af Ronaldo, så er det stadig et alvorligt problem, at showet får den opbakning, som det har. Sammenlagt med andre store sportsbegivenheder og de massive investeringer i Europas allerstørste klubber, er prisuddelingen nemlig med til fortællingen om, at man er en del af det gode selskab, siger Stanis Elsborg.

- En enkeltsående begivenhed som den her, betyder ikke noget. Det har vi glemt i næste uge. Men man bliver nødt til at se helheden i det.