Ajax Amsterdam - en fodboldprofil

Brøndby IF tabte kampen om en plads i sidste sæsons Champions League til den hollandske storklub Ajax Amsterdam i efteråret. Det er et hold med en imponerende europæisk historie.

Med Morten Olsen som træner vandt Michael Laudrup det hollandske mesterskab med Ajax Amsterdam i 1998. (Foto: Rob de Jong © Scanpix)

Brøndby IF tabte kampen om en plads i sidste sæsons Champions League til den hollandske storklub Ajax Amsterdam i efteråret. Det er et hold med en imponerende europæisk historie.

Ajax Amsterdam har fire gange vundet titlen som Europas bedste klubhold, men vi skal 11 år tilbage for at finde den seneste triumf. De øvrige tre Mesterholds-titler er fra 1971-1973.

Historien om Ajax Amsterdam begynder tilbage i år 1883, hvor en håndfuld venner startede fodboldklubben, og i 1900 blev det så alvor, da Football Club Ajax blev stiftet. Holdets første hollandske mesterskab kom i hus 18 år senere og siden er fulgt 28 titler.

Holdet vandt derudover Europa Cup'en for pokalvindere i 1987 og UEFA Cup'en i 1992.

Michels og Cruijff

Den berømte hollandske træner, Rinus Michels, spillede i klubben fra 1946-1958, og i 1965 returnerede han som træner, hvor han indførte den angrebsivrige legende spillestil, som den dag i dag er Ajax Amsterdams varemærke.

Johan Cruijff spillede i klubben fra 1965 til 1974. Han var selvfølgelig med til at effektivisere Rinus Michels spillestil, og succesen udeblev ikke - holdet vandt fire hollandske mesterskaber, og tre pokalturneringer under Michels, og var i sin første europæiske finale i 1969, hvor Ajax Amsterdam tabte til AC Milan.

Med Rinus Michels bag roret hjemførte klubben så sin første pokal med store ører i 1971, hvorefter han forlod klubben til fordel for FC Barcelona.

Danskerklubben

Også danske fodboldspillere har fået del i Rinus Michels arv. Frank Arnesen, Søren Lerby, Henning Jensen, Jan Mølby og Jesper Olsen var med til at løfte Ajax Amsterdam ud af skyggen fra det hold, der vandt Mesterholdenes pokal fra 1971-1973.

Siden fulgte blandt andre Brian Laudrup, og ikke mindst Michael Laudrup, der med Morten Olsen som træner vandt både det hollandske mesterskab og pokalfinalen i 1998.

Også Jesper Grønkjær, Michael Krohn-Dehli og Ole Tobiasen, som dog var skadet under størstedelen af sit ophold, er opdragede i den hollandske fodboldfilosofi.

Her fejrer Michael Laudrup det hollandske mesterskab med resten af Ajax-mandskabet. Den nyv?rende Ajax-tr?ner Danny Blind st?r lige ved siden af Laudrup. (Foto: Marcel Antonisse © Scanpix)

Her fejrer Michael Laudrup det hollandske mesterskab med resten af Ajax-mandskabet.Stjernernes rugekasseAjax Amsterdam har leveret stjernespillere på stribe til mange europæiske topklubber. Johan Cruiff er naturligvis det mest lysende eksempel, men også den nuværende landstræner for Holland, Marco van Basten, har sin fodboldopdragelse fra Ajax.

Den svenske angriber Zlatan Ibrahimovic spillede tre år i klubben inden Juventus hentede ham i 2004.  Arsenals aldrende angriber, Dennis Bergkamp, spillede i klubben fra han var 12 år og frem til sit 24. leveår. Også de hollandske profiler Edgar Davids, Michael Reiziger og Patrick Kluivert har fodboldopdragelsen fra Ajax.

Landsholdet Ajax

I Ajax Amsterdams nuværende trup figurerer syv hollandske landsholdsholdsspillere, samt en tjekkisk og en svensk VM-deltager. 

Maarten Stekelenburg i målet, forsvarsspillerne John Heitinga og Urby Emanuelson, Hedwiges Maduro og Wesley Sneijder på midtbanen samt de to angribere Ryan Babel og Klaas-Jan Huntelaar figurerer alle i træner Marco van Bastens bruttotrup til den kommende EM-kvalifikation.

Forsvarsspilleren Zdenek Grygera var med på det tjekkiske VM-hold, mens angriberen Markus Rosenberg var med i Sveriges trup

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk