ANALYSE Fifa vil udvide VM allerede nu - men vil Qatar lege med?

Dagens FIFA-møde vil med stor sandsynlighed ændre fodbolden, vurderer DR Sportens fodboldkommentator Henrik Liniger.

Henrik Liniger giver her sin analyse af de to afgørende ting, som FIFA skal tage stilling til fredag.

Fredag kommer FIFA’s Council – den tidligere eksekutivkomité - med stor sandsynlighed til at ændre fodbolden for altid. På dagens møde i Miami skal der stemmes om to essentielle ting:

Der skal tages stilling til, om et nyt og større klub-VM skal være en realitet.

Og så skal der træffes beslutning om, hvorvidt VM allerede i 2022 skal rumme 48 lande – en udvidelse på 16 deltagere.

Men hvad vil det helt præcist betyde for fodbolden, og hvem slås for hvad? Lad os starte med VM for klubhold.

Et nyt og større VM for klubhold

Skal vi have fundet verdens bedste klubhold gennem en stor og flot turnering med 24 deltagende hold? Ja, lyder svaret, hvis man spørger hele verdens fodboldforbund, FIFA.

Men i det europæiske fodboldforbund, UEFA, bliver der strittet gevaldigt imod. Ganske enkelt fordi det europæiske fodboldforbund frygter, at et større VM for klubhold vil betyde, at Champions League taber værdi. Og at kampkalenderen bliver for presset.

Min formodning er, at FIFA’s planer ender med at blive en realitet, trods europæisk modstand. For UEFA’s medlemmer udgør ikke et flertal i FIFA’s Council.

De har kun ni medlemmer af de 37 i FIFA’s Council, og derfor skal meget gå galt, hvis ikke det ender med at blive vedtaget.

Der er sikkert ikke mange fodboldfans i Europa, der under ugens Champions League-kampe har siddet og savnet, at Liverpool eller Barcelona skulle have mødt Raja Casablanca fra Marokko eller Jeonbuk Motors fra Sydkorea.

Omvendt er der sikkert mange fodboldfans rundt omkring i verden, der gerne så, at deres hold fik besøg af en af de europæiske giganter. Derfor stemmer resten af verden for et stort klub-VM.

Planen er, at turneringen i første omgang skal testes i sommeren 2021. Forslaget, som der skal tages stilling til i dag, kommer ikke til at udvide kampkalenderen, da Confederations Cup for landshold så vil blive droppet.

Og det er netop det, der gør, at planen sandsynligvis ikke møder gigantisk modstand fra Europa, som ellers havde håbet at udsætte et større klub-VM til i hvert fald 2025.

48 lande til VM i 2022

VM står i en lidt anden situation. Det er allerede nu besluttet, at VM skal udvides til 48 lande i 2026, hvor USA, Mexico og Canada bliver værter. Spørgsmålet i dag er, om VM i Qatar om tre år også skal udvides fra 32 til 48 hold.

VM-udvidelsen var et af Fifa-præsident Gianni Infantinos helt store valgløfter, da han stillede op som Sepp Blatters efterfølger. Og planerne var helt sikkert med til at skaffe ham stemmer fra lande uden for Europa.

Tidligere på ugen fik pressen fat i en intern Fifa-rapport, der fastslår, at det sagtens kan lade sig gøre at udvide VM i 2022. Det kræver bare fire ekstra stadions og et værtsland foruden Qatar.

Med rapporten er den sidste interne modstand nok ryddet væk, men der er et stort eksternt problem: Qatar skal sige ja til udvidelsen.

Golf-staten har en juridisk bindende aftale med Fifa om et VM i 2022 med landet som enevært og med 32 hold i turneringen. Hvilken interesse har de i at dele deres store VM-drøm med et naboland, oven i købet i en situation, hvor det politiske forhold mellem Qatar og flere naboer er højspændt?

Det er også svært at få øje på økonomiske argumenter, som skulle kunne overbevise den stenrige oliestat. Når det gælder markedsføring og PR vil det også forplumre billedet at være flere værtslande.

Derfor er Fifas eneste mulighed at lægge stort politisk pres på Qatar, og det vil man gøre, hvis udvidelsen bliver vedtaget af Fifas bestyrelse i dag.

Den endelige beslutning skal så træffes på Fifas kongres i juni, og frem til da vil hovedopgaven for Gianni Infantino være at få overbevist Qatar om at dele værtsskabet.

Men hvorfor overhovedet en udvidelse? Infantino peger ofte på emotionelle grunde, når han bliver spurgt: At flere lande skal have del i VM-drømmen og føle at det er realistisk at komme med til en slutrunde.

Men det handler selvfølgelig også om penge. Ifølge Fifa-rapporten vil en udvidelse give omkring 2,7 milliarder kroner mere i kassen hos Fifa. Det er penge, som mange fattige fodboldlande gerne vil have fingre i.

Det eneste realistiske resultat af dagens møde er derfor, at 2022-udvidelsen fortsat er tema nummer 1 for Fifa-toppen.

Spørgsmålet er om Qatar vil lege med.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk