Analyse: Kritikken af Zanka er unuanceret

Mathias ’Zanka’ Jørgensen er ufrivilligt blevet genstand for en debat om, hvad professionelle idrætsfolk skal stille op til.

Mathias 'Zanka' Jørgensen og resten af Fenerbahces spillere bar forud for en kamp i den hjemlige liga en T-shirt, der støtter det tyrkiske militær. (Foto: AA/ABACA)

Det er det letteste i verden at blive forarget.

Især i virkeligheden, som den ser ud i 2019, hvor et billede lynhurtigt dukker op på ens telefon i metroen, letbanen eller på vej fra kontoret til kantinen.

”Se, der står ham den ellers så hellige Mathias ’Zanka’ Jørgensen i en T-shirt, der hylder det tyrkiske militær, som netop har indledt en offensiv mod kurdere i Syrien. Hvad tænker han dog på?”.

Det er en logisk automatreaktion, som også lynhurtigt bredte sig på de sociale medier, mens historien også støt og roligt er vokset både i aviser og på tv. Selv fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) har følt behov for at gå ud offentligt og forsvare den danske landsholdsspiller.

Bag om automatforargelsen

Men går man bag automatforargelsen, så er der en række nuancer, som er relevante at se på, hvis man virkelig vil forstå den rolle, som profilerede idrætsfolk spiller på den globale scene.

Tag nu Zanka-sagen:

Danskerens tyrkiske klub Fenerbahce møder 20. oktober Denizlispor på udebane. Det sker, fem dage før Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, skal besøge klubben og formelt vælges ind i en form for bestyrelse for særligt loyale fans af klubben.

Formentlig derfor ligger der til hver spiller en opvarmningstrøje påtrykt en rød silhuet af en soldat, som gør honnør og har påskriften: Fædrelandet er jer taknemmelig. En støtte til militæret. Og en støtte til Erdogan.

Sprængfarlig ret

Som en del af startopstillingen bærer danske Mathias ’Zanka’ Jørgensen trøjen på flere officielle billeder, og det er de billeder, som har vakt opsigt herhjemme og fået flere – også politikere - til at udbede sig en forklaring.

Den har Mathias Jørgensen foreløbigt ikke leveret. Det er til at forstå eller i hvert fald sætte sig ind i, hvis man har et vist kendskab til forholdene omkring tyrkisk fodbold.

I forvejen er spændingerne mellem især de traditionsrige Istanbul-klubber Galatasaray, Besiktas og Fenerbahce generelt altid tæt på kogepunktet, og når man så samtidig blander storpolitiske spændinger og militærkrigshandlinger ned i gryden, er det en decideret sprængfarlig ret.

I det tilfælde kan man tage, hvad Zanka gennem tiden har oplevet fra Brøndby-fans; og så gange med omkring tusind.

Mathias 'Zanka' Jørgensen skiftede i sommer til Fenerbahce . (Foto: AA/ABACA © Scanpix)

Præsident Erdogan på vej

Derfor har han i denne sag været nødsaget til at træde forsigtigt i et terræn, hvor det pludselig ikke kun handler om ord på sociale medier eller bannere, men også om sikkerheden for ham og hans kæreste på gaden i Istanbul.

Danskeren har efter alt at dømme haft omkring 30-45 minutter, fra han blev præsenteret for trøjen i omklædningsrummet, til billederne på banen blev taget – og i det tidsrum har han skullet vurdere, både hvad budskabet egentlig betød, samt hvilke konsekvenser det ville få, hvis han enten nægtede at bære trøjen eller rent faktisk – som tilfældet blev – iklædte sig den.

Her er valget muligvis nemt, når man sidder på tryg afstand i Danmark og har sine velovervejede, forproducerede politiske argumenter klar.

Sværere bliver det, når man som eneste vesteuropæer i en startopstilling med seks tyrkere og præsident Erdogan på vej på besøg i klubben får en tjenstlig ordre, der ret kraftigt indikerer, at der ikke er tænkt en rundbordssamtale ind om emnet.

Forrest på andres vegne

Et nej til at tage trøjen på kunne potentielt have udgjort en betydelig risiko for Mathias ’Zanka’ Jørgensen. Ikke kun i forhold til hans position i klubben, men også i forhold til hans sikkerhed.

Kan man så bare frikende Mathias ’Zanka’ Jørgensen, fordi han har været udsat for en form for massivt gruppepres langt fra vores mere afdæmpede ytringsfrihedselskende rammer?

Ja, i første omgang skal man jo være sikker på, hvad Mathias ’Zanka’ Jørgensen rent faktisk mener om det tyrkiske militær, fædreland og præsident Erdogan for at gå i rette med ham.

Og i anden omgang se på, hvad og hvor meget man kan kræve af professionelle idrætsfolk i forhold til at gå forrest på vores andres vegne.

Hyldest til amerikansk militær

Lad os lege med tanken, at ’Zanka’ i stedet for at spille i Tyrkiet havde valgt at finde en klub i den amerikanske liga, MLS. Eller havde været dansker i amerikansk basketball eller football.

Så havde han også en gang om ugen været tvunget til meget eksplicit at ære det amerikanske flag, de amerikanske tropper – og sidste ende USA’s regering og deres militær. Men det er jo noget andet.

Mathias 'Zanka' Jørgensen har scoret to mål i ni kampe for Fenerbahce. (Foto: AA/ABACA)

Eller er det?

Rollen på den globale scene

Skal man kritisere Mathias ’Zanka’ Jørgensen for noget, så kan det være, at han i første omgang valgte at rejse til tyrkisk fodbold. Han kunne have valgt ikke at placere sig selv som eksponeret offentlig idrætsmand i et land med politiske spændinger og potentielle dilemmaer som det, vi ser nu.

Men kunne han så med sikkerhed i sjælen i stedet have valgt for eksempel FC Barcelona midt i den catalanske selvstændighedskamp? Eller Qatar-ejede PSG i Paris?

Nuancerne er mange, men en ting er sikkert. Valget har ikke været nemt, da trøjen med den røde silhuetsoldat lå på Zankas plads i Fenerbahces omklædningsrum en søndag aften i Tyrkiet.