ANALYSE Skyd ikke, Ronaldo!

Statistikken viser, at det ofte ikke kan betale sig at skyde direkte på mål - heller ikke for Ronaldo.

Mål på direkte frispark har givet fodboldfans uforglemmelige VM-øjeblikke. Se 10 af VM-historiens bedste frisparksmål her.

Og hvem husker ikke Roberto Carlos' legendariske frisparksmål for Brasilien mod Frankrig under Tournoi de France i 1997?

Vi dirrer af spænding, når vores hold bliver tilkendt et frispark på kanten af feltet, men statistikken viser, at direkte frispark kun sjældent resulterer i mål. Denne rangering viser de bedste frisparksskytter i den engelske Premier League over en tiårig periode.

 

Listen her på siden tæller dog kun spillere, der er med ved VM i Brasilien og som har spillet i Premier League på et tidspunkt mellem 2002 og 2012:

Tabel over frisparksskytter fra Premier League fra 2002-2012 der deltager i VM med det højeste scoringssnit på frispark. (© DR)

Gennem de seneste 10 sæsoner er kun 2 procent af alle mål i de fem store europæiske ligaer blevet scoret på direkte frispark. Med andre ord udgør mål på direkte frispark en forsvindende lille del af det samlede antal scoringer. Halvdelen af alle hold formår ikke engang at score et eneste mål på direkte frispark i en hel sæson. Selv de såkaldte specialister er langt mindre effektive, end man skulle tro.

Over de seneste 10 Premier League-sæsoner har de 25 mest effektive frisparksspecialister i gennemsnit scoret på 6,4 procent af deres forsøg.

Målchancen er fem gange større inde i feltet

Disse udnyttelsesprocenter er ekstremt lave, når man sammenligner dem med den generelle udnyttelsesprocent af skud på mål, der er omkring 12 procent.

Dataene fortæller os desuden, at et hold har fem gange så stor chance for at score på skud inde i straffesparksfeltet som uden for feltet, hvilket rejser spørgsmålet: Giver det overhovedet mening at skyde direkte på frispark, selv hvis bolden ligger på kanten af feltet?

VM er ingen undtagelse

I VM-sammenhæng er udnyttelsesprocenterne på direkte frispark også langt lavere, end man skulle tro. Ved VM 2010 i Sydafrika blev der scoret fem mål på direkte frispark. To af dem satte Japan ind i 3-1 sejren over Danmark.

De fem frisparksmål ved VM i 2010 var udbyttet af 149 direkte frispark i turneringen, hvilket svarer til en udnyttelsesgrad på 3,4.

Ved VM i Brasilien denne sommer er et af de 94 mål i de første 32 kampe scoret på direkte frispark.

Det var det budskab, som Argentina havde forstået, da de ved VM i 1998 sendte England ud af turneringen med blandt andet denne frisparkskombination

Artiklen er skrevet i samarbejde med fodboldstatistikfirmaet 21st Club.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53a4ba30a11f9d084c52f101

Herover kan du se VM's hidtil eneste mål på frispark - Schweiz' scoring til 1-5 mod Frankrig.

Skyd ikke!

I det hele taget taler de seneste 10 års frisparksdata deres tydelige sprog: "Skyd ikke". Selv hvis man har en specialist som Cristiano Ronaldo på holdet, synes det mere effektivt at spille bolden kort for at gøre chancen større eller spille den ind i straffesparksfeltet, end det er at skyde direkte.

Det var det budskab, som Argentina havde forstået, da de ved VM i 1998 sendte England ud af turneringen med blandt andet denne frisparkskombination

Artiklen er skrevet i samarbejde med fodboldstatistikfirmaet 21st Club.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk