Asiater spiller for milliarder på den danske 2. division

Det skønnes, at der i gennemsnit bliver spillet omkring 5,5 mio. kr. på en dansk 2. divisionskamp.

Selvom tilskuertallet til kampe 2. division er begrænset, er interessen fra udenlandske gamblere stor. (© DR)

Pengene er små, tilskuertallet på nogle hundrede og udsigterne til topfodbold og lækre sponsorkontrakter er lange. Alligevel er den danske 2. division en populær liga for gamblere.

Sportsdatafirmaet Sportradar, der analyserer data fra 450 bookmakere verden over og samarbejder med UEFA, skønner, at der på en gennemsnitlig 2. divisionskamp i Danmark spilles for 750.000 euro - altså omkring 5,5 millioner kroner.

Set over en sæson svarer det til omkring 2,8 milliarder kroner på de to 2. divisioner - Øst og Vest.

- Det, tror jeg, vil komme som en overraskelse for mange, men det reflekterer bare Asiens appetit efter at spille på sport og især på fodbold, forklarer kommunikationschef i Sportradar, Alex Inglot.

- Bare fordi du kun har 20, 200 eller 2000 fans på stadion er det ikke en indikation på, hvad der sker globalt på spillemarkedet.

Perfect storm

Sportradar vurderer, at der er "mellem" til "høj" risiko for, at kampe i 2. division kan fixes.

Kombinationen af lave lønninger og store væddemålsindskud giver ifølge virksomheden en stor risiko for matchfixing. Begge elementer, der gælder for 2. division.

- Hvis den slags ting er til stede, har du en 'perfect storm', og som vi har set med fixere, så vil de rejse til alle lande, enhver sport og så længe de finder de forhold, vil de kunne tjene penge, forklarer Alex Inglot.

Interesse for dansk fodbold er steget

Det er - som Alex Inglot forklarer - særligt bettingindustrien i Asien, der står for millardspillet på den danske 2. division.

Omkring 2/3 af pengene spilles hos asiatiske bookmakere, og interessen for dansk fodbold - en liga i et land med forsvindende lidt korruption - har været markant stigende.

- I de sidste fire-fem år er antallet af bookmakere, der tilbyder spil på 2. division i Danmark, gået fra 30-31 op til omkring 130. Det er en enorm forøgelse over bare fire-fem år, forklarer Alex Inglot.

Ingen årsregnskaber fra matchfixere

I organisationen Play The Game, der bekæmper korruption i sport, er det også velkendt, at Asien er et stort marked for spillefugle.

Det store marked i Asien kan være problematisk i forhold til kampen mod matchfixing, forklarer international chef Play The Game, Jens Sejer Andersen.

- Det som så gør denne forretningsmodel og denne omsætning problematisk er, at langt størstedelen af det er uden for overvågning og kontrol, og matchfixerne udsender altså ikke årsregnskaber eller sender selvangivelser ind og den slags, forklarer han.

Sportradar understreger dog, at de store summer, der spilles på 2. division, ikke er et bevis for, at der matchfixes i ligaen.

Retssag begynder i dag

Mandag klokken 9.30 begynder en sag om matchfixing i Københavns byret. Her er to personer tiltalt for at have deltaget i at fixe resultatet på to af Hvidovre IF's kampe i 2010.

Yderligere fem personer er sigtet i sagen - heraf fire tidligere Hvidovre-spillere.

De involverede skulle angiveligt have vundet i alt 900.000 kroner på de fixede kamp.

Bliv klogere på matchfixing i Danmark, når DR1 mandag aften klokken 20.45 sender dokumentarprogrammet "Historien bag Historien: Matchfixing".

Facebook
Twitter