Barndomsklub afbryder samarbejdet med voldtægtsdømt superstjerne efter sponsorflugt

Robinho og Santos har besluttet at annullere kontrakten efter kun en uge.

(Foto: Stringer/Brazil © Scanpix)

Robinho.

Måske kan du huske ham i glimt. Badet i blitzlys på den røde løber eller som et zigzaggende, driblende projektil på fløjen for en af Europas største klubber.

Engang en af de mest profilerede fodboldspillere i verden. I dag med en iturevet kontrakt, uønsket i barndomsklubben og på forsiden af alle de brasilianske aviser efter stor ballade i hjemlandet.

Efter en udløbet kontrakt i Tyrkiet denne sommer kunne den brasilianske fodboldklub Santos FC i sidste uge præsentere en aldrende frelser – i hvert fald i fodboldmæssig forstand - da de offentliggjorde Robinho som ny spiller i klubben.

Formegentlig havde klubben forventet en positiv reaktion fra både fans og sponsorer. I stedet skete det modsatte. For Robinho er nemlig dømt til ni års fængsel for voldtægt i Italien og afventer i øjeblikket, at en ankesag begynder den 10. december.

Derfor skal han ikke spille fodbold i Santos, mener mange rasende fans. Samme holdning har firmaet Orthopride, som er en kæde af private tandklinikker i Brasilien. I protest over kontrakten med Robinho trak firmaet deres trøjesponsorat fra klubben.

- Vores klientel er primært kvinder. Og i respekt for dem vælger vi at trække vores sponsorat, lød begrundelsen fra den nu tidligere sponsor i klubben.

Efter sponsorflugten valgte Santos at rive kontrakten over med Robinho efter kun én uge.

Farcen er derfor til at få øje på, fortæller DR’s korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- Sagen fylder utroligt meget i Brasilien. For Robinho er en kæmpe stjerne i Brasilien, og når han er indblandet i en skandale som det her, så fylder det meget i aviserne.

Lynet slog ned to gange

Men hvordan kunne det gå så galt for en dreng, der engang blev udråbt til at være det nye fænomen i brasiliansk fodbold: aftageren til titlen som angrebsstjerne efter Ronaldo, Romario og Pelé?

Forklaringen begynder allerede i 1968. Længe før Robinho overhovedet blev født, døbt og fik snøret fodboldstøvlerne.

Året, hvor både Martin Luther King og Robert Kennedy blev dræbt, er også året, hvor den brasilianske fodboldklub Santos FC anført af Pelé vinder deres seneste mesterskab. Lige indtil Robinho træder ind på det grønne tæppe 34 år senere.

Med en 18-årig dreng på holdkortet vinder Sao Paulo-klubben igen mesterskabet i 2002. Den 18-årige dreng hedder Robinho, scorer i finalen og fuldender triumfen.

Et vidunderbarn, der endelig så ud til at kunne fylde Pelés store støvler, fortæller Peter Arnholt, der er indehaver af podcasten Brasserbold.

- Som regel siger du, at lynet ikke slår ned det samme sted to gange. Men det gjorde det i Santos. Først kom Pelé, og herefter fulgte Robinho. Der var kæmpe forventninger til ham, da han brød i gennem i Brasilien, erindrer han.

Robinho begyndte karrieren i Santos. Samme sted som Pelé og Neymar. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)

Med mesterskabet i 2002 blev Robinho hyldet, før han tre år senere strøg over Atlanterhavet til en ny tilværelse som feteret fodboldstjerne i mægtige Real Madrid.

Dengang elskede alle Santos’ fans Robinho, den vævre dribler med de hurtige fødder og de frække afslutninger. En akademispiller, der indbragte mange millioner i klubkassen med sit skifte til en af verdens største klubber.

Men i Europa ændrede virkeligheden sig. Trods fin succes i Real Madrid og en titel som det dyreste indkøb i engelsk fodbolds historie med skiftet til Manchester City i 2008, så rullede bolden ikke så let for fødderne af den vævre teknikker.

Og 22. januar 2013 punkterede bolden fuldstændig for Robinho uden for banen, da han efter skiftet til AC Milan angiveligt var medvirkende til en gruppevoldtægt på natklubben Sio Café i den italienske storby.

En voldtægt, han blev dømt for fire år senere: Straffen lød på ni års fængsel.

Har undgået fængsel

Indtil videre har Robinho dog undgået fængsel. Han har nemlig anket dommen, og evnen til at løbe hurtigt har han ikke mistet.

To år før domsafsigelsen forlod han AC Milan. Først gik turen hjem til Santos i 2015, før han fløj videre til kinesisk fodbold. Efter et kort ophold i riget i østen gik turen videre til Tyrkiet, hvor han spillede frem til denne sommer.

Efter kontraktudløb kunne Santos i sidste uge præsentere Robinho som ny spiller i hjemlandet på en fem måneder lang kontrakt, hvor han blot ville tjene 1700 kroner om måneden.

Efter offentliggørelsen sagde Robinho selv.

- Santos FC går i gennem en svær tid rent økonomisk, så nu er det tid til at hjælpe, hvor jeg kan. Det er tid til at hjælpe den klub, som altid har givet mig alt, hvad den havde.

Umiddelbart en generøs gestus.

Men med fødderne plantet på det brasilianske græs gjorde Robinho det samtidig vanskeligt for sig selv at blive udleveret til Italien, hvis han skulle blive dømt skyldig i ankesagen, der begynder kort før jul, siger Kristian Almblad.

- Det er meget kompliceret, når brasilianske statsborgere skal udleveres fra Brasilien til andre lande. Det vil sandsynligvis skulle helt forbi Højesteret i Brasilien, og så vil det som minimum komme til at trække ud i meget lang tid, forklarer han.

Det er dog langt fra sikkert, at det har været Robinhos tanke med kontrakten. Selv siger han på Instagram, at han regner med at blive frikendt.

- Jeg vil bevise min uskyld over for alle mine fans, og dem der holder af mig.

Robinho blev den dyreste spiller i engelsk fodbolds historie, da han blev købt af Manchester City i 2008. Siden da er transfersummen blevet overgået mange gange. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

Fredag kunne den store brasilianske avis O Globo dog bringe en udskrift af en sms-korrespondance, som Robinho skulle have haft med en af de påståede medgerningsmænd året efter episoden på natklubben.

Her skrev den tidligere brasilianske landsholdsspiller blandt andet:

- Politiet kan ikke sige noget til mig. Jeg siger, at jeg var hjemme ved dig den aften, hvortil svaret lød:

- Men du havde da også sex med kvinden?

Robinho svarede herefter, at han blot forsøgte at have sex med kvinden, inden han bliver konfronteret med, at han skulle have stukket sin tissemand i munden på hende.

- Det er ikke det samme som at have sex, svarede Robinho kortfattet.

Facebook
Twitter