Bevæget Tommy Troelsen: Harald havde et hjerte af guld

Harald Nielsen og Tommy Troelsen var nære venner efter OL i Rom i 1960. (Foto: Claus bech © Scanpix)

En af dansk fodbolds allerstørste stjerner gennem tiden, Harald Nielsen, er i dag død. Han blev 73 år gammel.

Gennem hele sin karriere var han kendt under navnet Guld-Harald. Og det er der en helt særlig grund til, beretter den nære ven og holdkammerat Tommy Troelsen.

- Da vi skulle til de olympiske lege i Rom i 1960, skrev mange aviser, at hvis vi bare kunne komme hjem med en sølvmedalje, så ville man være overraskede og glade herhjemme. Men det var ikke nok for Harald, som sagde ’vi vinder guld.’

- Det stod han fast på, og så begyndte aviserne at skrive Guld-Harald, selvom vi ’kun’ vandt sølv. Det navn har holdt fast i Harald gennem tiden, og han vandt hjerterne hos hele befolkningen. Og Harald selv havde et hjerte af guld, det må jeg sige. Jeg er meget berørt, siger en dybt bevæget Tommy Troelsen til DR.

Flere mål end kampe

Harald Nielsen skiftede som 20-årig fra Frederikshavn til Bologna i Italien, og her etablerede han sig som en stjernespiller.

I 1963 og 1964 blev han topscorer i ligaen, og i 1964 blev han samtidig kåret til årets sportsmand i Italien. Han besad et helt særligt talent.

- Han kunne se chancen, før den opstod. Og så var han velforberedt og kold som is. Han spillede 14 landskampe og scorede 15 mål. Det er jo i sig selv et fantastisk snit. Hvis vi andre skulle op på noget lignende, måtte vi også tælle målene fra opvarmningen, siger Tommy Troelsen.

Guld-Haralds skifte til Italien betød en professionel karriere og dermed et farvel til dansk landsholdsfodbold, hvor amatørismen fortsat var et krav for udtagelse.

Et stort menneske

Først i 1978 blev der indført professionel fodbold i Danmark, og her var Harald Nielsen – sammen med blandt andre Helge Sander – foregangsmænd.

- Harald har på mange, mange fronter været en betydningsfuld mand for dansk fodbold. Lige så betydningsfuld, som han var for os andre og for sin familie som menneske. Jeg kan slet ikke komme over, at han ikke er mere, siger en meget rørt Tommy Troelsen.

- Harald var en stor spiller, og han var et meget stort menneske.

I begyndelsen af 1990'erne var Harald Nielsen involveret i skabelsen af det succesfulde danske klubhold FC København, hvor han var bestyrelsesformand i årene 1992-1997, inden han fortsatte som menigt medlem frem til 2006.

Harald Nielsen efterlader sig konen Rudi samt børnene Henrik og Heidi.

Nedenfor kan du høre hele P1-interviewet med Tommy Troelsen.

/drp1/videos/vb.1422187538070518/1612782952344308/?type=1

Facebook
Twitter