Bliver Rusland sparket ud af Danmarks EM-gruppe? 'Det vil overgå min fantasi'

Det internationale dopingagentur, Wada, vil udelukke Rusland fra alle større begivenheder i de næste fire år.

Russiske fans kan blive nødt til at følge EM fra telefonen, ikke fra stadion, hvis det står til Wada. (Foto: Anton Vaganov © Scanpix)

Mens vi her i Danmark allerede kan begynde at investere i rød og hvid krigsmaling, klaphatte og landsholdstrøjer med ’Christian Eriksen’ på ryggen, er russernes deltagelse i EM-festen pludselig kommet på vippen.

Et råd i det internationale dopingagentur, Wada, vil nemlig anbefale, at Rusland bliver udelukket fra alle større sportsbegivenheder de næste fire år.

Rådet har afsløret, at russerne med statslig indblanding fortsat bevidst fifler med deres atleters dopingprøver, så misbrug ikke kan afsløres.

Samme konklusion betød i 2016, at russiske atletikudøvere blev udelukket fra at stille op ved OL i Rio, mens alle russiske atleter – medmindre de kunne bevise, de ikke havde været involveret i statslig doping - blev udelukket fra Vinter-OL i Peyonchang i 2018.

I Danmarks Idrætsforbund kalder direktør Morten Mølholm Wada-rådets seneste afsløringer for 'rystende':

- Det bekræfter alle vores bange anelser. Ruslands fik en fremstrakt hånd af Wada og en chance for at gøre rent bord. I stedet valgte de at manipulere igen, siger Morten Mølholm i en pressemeddelelse.

Praktisk umuligt

Afsløringerne kan altså betyde, at EM i fodbold på russisk grund, hvor den russiske by Sankt Petersborg sammen med København skal lægge underlag til kampe i gruppe B, potentielt kommer i fare.

Scenariet er dog højst utænkeligt, hvis man spørger DR Sportens Henrik Liniger, der i en årrække har dækket international sportspolitik.

- Det er meget, meget lidt sandsynligt, at EM bliver uden Rusland. Det vil overgå min fantasi, siger Henrik Liniger.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Uefa (det europæiske fodboldforbund, red.) nok skal finde et musehul for at få EM afviklet, som det lige nu er planlagt.

Rusland er, som det ser ud lige nu, i gruppe med Danmark ved EM. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Scanpix)

EM i fodbold skal i 2020 afvikles i 12 forskellige byer rundt omkring i Europa i anledning af Uefas 60 års fødselsdag.

Det vil kræve en ommøblering af dimensioner, hvis en af værtsnationerne med bare otte måneder til slutrunden må trække sig. Derfor vil Uefa ifølge Henrik Liniger gøre alt, der står i deres magt, for at Rusland bliver en del af EM, som det hele tiden har været planen.

- Uefa vil spille det kort, at det er praktisk umuligt at ændre på EM for at holde Rusland inde i varmen.

- Men hvis Wada vedtager en udelukning af Rusland, er Uefa nødt til at agere på en eller anden måde. Det kunne for eksempel være at beordre russerne til at stille op i neutrale farver og spille uden at få deres nationalsang spillet før kampene. Det kunne også være at pålægge russerne økonomiske sanktioner, siger Henrik Liniger.

Vil lobbye for mild straf

Hovedbestyrelsen i Wada skal den 9. december beslutte, om Rusland skal udelukkes fra større sportsbegivenheder i de næste fire år.

Men selv hvis hovedbestyrelsen dømmer russerne til udelukkelse, vil Rusland kunne appellere til den internationale sportsdomstol, CAS, og trække en effektuering i langdrag.

Samtidig vil russerne lægge tungt pres på såvel Uefa som IOC, den internationale olympiske komité, for at en straf bliver så mild som mulig.

- Sanktionerne mod Rusland har historisk set ikke stået mål med al den bulder og brag, der typisk har været omkring Rusland og deres manipulation af atleternes dopingprøver, siger Henrik Liniger.

- De vil forfølge deres officielle klagemuligheder, men det kommer lige så meget til at handle om politisk lobbyisme.

Tiden vil vise, om russerne bliver sanktioneret, men skal man tro det britiske medie The Telegraph, kommer Ruslands EM-engagement ikke i fare. Avisen erfarer, at en udelukkelse ikke vil gælde i holdsportsgrene.