Bokselegenden Muhammad Ali er død

Muhammad Ali er død, 74 år gammel. Det bekræfter en talsmand fra familien over for NBC News.

Bokseren får her en medalje af George W. Bush. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Den amerikanske bokselegende Muhammad Ali er død. Det bekræfter en talsmand fra familien.

- Efter en 32 år lang kamp mod parkinsons er Muhammad Ali død i en alder af 74 år, siger talsmand Bob Gunnell ifølge AFP.

Muhammad Ali blev torsdag indlagt på et sygehus i Phoenix med vejrtrækningsproblemer, og sent fredag amerikansk tid meddelte kilder til Reuters, at det var et spørgsmål om timer, før den tidligere verdensmester ville dø.

De fik ret: Muhammad Ali døde tidligt lørdag dansk tid.

Muhammad Ali mødes med muslimer i London 1966 for at tale om bogen "Towards Understanding Islam". Ali var i byen for at bokse mod Henry Cooper. (Foto: Action Images © Scanpix)

Ali, der kaldte sig selv "The Greatest", har de senere år været indlagt på hospitalet en del gange. Han har i mere end tre årtier lidt af hjernesygdommen parkinsons.

Det kom blandt andet til udtryk, da han med rystende hænder for 20 år siden tændte OL-flammen i Atlanta, mens resten af verden holdt vejret.

Bokseren, der blev døbt Cassius Clay, skiftede i 1981 navn til Muhammad Ali, da han blev optaget i den muslimske forening Nation of Islam. Han var verdensmester i sværvægt ad tre gange, før han stoppede sin boksekarriere i 1981.

Muhammad Ali er af mange iagttagere betegnet som den største bokser nogensinde.

Han har været hovedpersonen i flere af historiens største boksekampe, hvor den rapkæftede og elegante bokser aldrig satte sit lys under en skæppe.

Cassius Clay (senere Mohammed Ali) slår Sonny Liston ud og bliver verdensmester. (Foto: ukendt © Scanpix)

- Jeg er den største. Jeg er det største væsen, der nogensinde har levet. Jeg har ikke så meget som en skramme i mit ansigt, og jeg tog fusen på Sonny Liston. Og jeg er kun 22 år gammel, sagde den unge Ali efter en storkamp mod verdensmester Sonny Liston.

The Rumble in the Jungle

Også uden for bokseringen slog Ali fra sig.

Midt i sin storhedstid nægtede bokseren at aftjene værnepligt i Vietnam.

- Jeg skal ikke i krig for magtfulde USA og skyde fattige mennesker til døde i mudderet. Vietcong er ikke min fjende. De har aldrig kaldt mig nigger. Tag mig til fængslet i stedet, sagde Ali dengang.

Det kostede ham tre år væk fra boksningen.

Efter den lange pause tabte han til Joe Frazier og Ken Norton, og de færreste troede derfor, at Ali ville have en jordisk chance mod den frygtindgydende George Foreman, som brutalt havde jævnet både Norton og Frazier med jorden inden for to omgange.

Bokseren opnåede legendestatus i sin levetid, og han blev både portrætteret i bøger og film. Her ses han sammen med Will Smith, der havde hovedrollen i filmen ALI fra 2001. (Foto: FRED PROUSER © Scanpix)

Men i "The Rumble in the Jungle", af mange anerkendt som boksehistoriens største kamp nogensinde, overraskede Ali stort, da han slog den udmattede Foreman ud i ottende omgang og genvandt VM-titlen i sværvægt i en alder af 32 år.

Muhammad Ali skal stedes til hvile i sin hjemby, Louisville i delstaten Kentucky, oplyser familien.

/ritzau/

Facebook
Twitter