Bolden er rund, men Jorden er flad: Fodboldklubben, der ikke tror på Jordens runde figur

Den spanske klub Flat Earth FC brander sig på at være en del af fladjordsbevægelsen, der nægter at tro på, at Jorden er rund.

(© Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Du har helt sikkert hørt om konspirationsteorier.

Teorier, der sætter store spørgsmålstegn ved officielle forklaringer på en stor begivenhed. Tag corona-epidemien som et godt eksempel. Under den nuværende epidemi florerer flere alternative teorier omkring, hvordan coronavirusset egentlig er opstået.

Og historisk set har der altid været konspirationsteorier. Nogle af de mest populære omhandler blandt andet USA’s månelanding og mordet på præsident John F. Kennedy; var månelandingen ikke opsat i et amerikansk film-studie, og var det ikke FBI, der stod bag mordet på USA’s tidligere præsident?

Og så er der nogle af de mere opsigtsvækkende konspirationsteorier, der går flere hundrede år tilbage – og som stadig den dag i dag holder ved i nogle afkroge af verden. På trods af at videnskaben er blevet markant bedre og præcis.

Som teorien om, at jorden er flad.

Fodboldklub med konspirationsteori

Nogle mennesker fastholder stadig, at jorden ikke er rund. Som skaberen af fodboldklubben Flat Earth FC, Javi Poves.

Den 33-årige tidligere fodboldspiller er ejer af den spanske 3. divisionsklub Flat Earth FC, og som navnet indikerer, er klubbens filosofi ret klar: Jorden er flad.

Noget, som afbildes klart og tydeligt på holdets logo, spilletrøjerne og i fan-sangene. Dermed er klubben den første i verden, der repræsenterer en idé/teori i modsætning til en geografisk lokation.

Flat Earths logo viser tydeligt, hvad klubbens filosofi er.

Poves har været ejer af klubben siden 2016 og lavede ikke de store overskrifter i starten. Men da han i sommeren 2019 besluttede at omdøbe forstadsklubben uden for Madrid fra Mostoles Balompíe til Flat Earth FC, begyndte han pludselig at tiltrække sig mediernes opmærksomhed.

- Meningen er ikke at rebrande en klub og tjene penge. Jeg vil udbrede idéen om, at jorden er flad. Flat Earth FC er den første klub, hvor fansene er forenet omkring det vigtigste: En idé, proklamerede han samme år ved en Flat Earth-konference i Barcelona.

Ikke alle var dog med på den kontroversielle idé. Klubbens medejer og Javi Poves’ barndomsven Dani Marquez forlod klubben prompte sammen med størstedelen af medlemmerne, da fladjords-ændringen blev en realitet.

Men nogle medlemmer blev, og siden navneskiftet er flere kommet til for at være en del af den meget specielle klub. Selve spillertruppen havde kun latter til overs, da de hørte om navneskiftet første gang. Men siden da har nogle af dem åbnet op for, at klubbens og ejerens idé ikke er helt dum.

En uortodoks fodboldspiller

Venstrebacken Christian Martin Villar var i første omgang ikke klar over, at der var en fladjords-bevægelse i verden. Men efter at have været i klubben i en sæson er han også selv begyndt at stille undrende spørgsmål.

- Jeg kom hertil, fordi det er en unik klub. Er Jorden flad eller rund? Det ved jeg ikke. Jeg er hverken på den ene eller anden side. Til syvende og sidst, så lyver han ikke, vores ejer, siger 22-årige Villar.

Javi Poves har ikke altid være overbevist om, at Jorden var flad.

Men han har altid været en uortodoks personlighed i fodboldverdenen. Poves var et stort talent i sine ungdomsår, og nåede også at spille én kamp i den bedste spanske række for Sporting Gijon. Men han begyndte hurtigt at afsky den ’moderne, kapitalistiske fodboldverden’.

Javi Poves poserer i klubbens officielle spillertrøje. (©Facebook Flat Earth FC)

Han bad sin klub om at få sin løn udbetalt uden for banken, han returnerede sin bil, som klubben tilbød; for hvorfor skulle han have to biler?

Og i 2011 i en alder af blot 23 år stillede han støvlerne på hylden.

- Den professionelle fodboldverden handler kun om penge og korruption. Kapitalismen er den rene død, proklamerede han.

I stedet tog han rygsækken på og rejste verden rundt i fem år. I alt den tid troede han stadig på, at Jorden var en stor kugle, der drejede rundt.

Men da han kom tilbage til hjemlandet i 2016 skete der noget hos ham. Udover at han valgte at investere i den daværende klub Mostoles Balompíe, begyndte han også at stille spørgsmålstegn ved Jordens form.

Og hurtigt gik det fra spørgsmål til en konklusion.

- Det gik op for mig, at Jorden ikke kunne være andet end flad. Jeg kom til at tænke på vand. Hvordan er det muligt, at vand ikke bøjer, hvis Jorden er rund? Vand er altid helt fladt. Det er umuligt. Ingen har kunnet give mig en ordentlig forklaring. Vand og væsker vender på en eller anden måde altid med at være, ja – vandret, siger han.

Fladjordsbevægelsen vokser i verden

Han fandt hurtigt ligesindede på nettet og ifølge ham selv fik han støtte fra flere kendte mennesker i Spanien – alt fra skuespillere, sangere og fodboldspillere.

Den overvældende støtte lyder som en overdrivelse fra Poves, men der kan være noget om snakken. For den såkaldte fladjordsbevægelse – Flat Earth Society - er blevet mere og mere populær de seneste år.

Hvert år afholdes der flere Flat Earth-konferencer med foredrag, videoer og teambuilding.

Især i USA er foreningen og Flad Jords-teorien stor. I en undersøgelse fra 2018 blandt 8000 deltagere svarede hver sjette amerikaner, at de ikke var sikre på, Jorden var rund. Også kendte amerikanere som rapperen B.o.B og basketballstjernen Kyrie Irving har begge luftet samme idé.

Og de seneste år har bevægelsen også fået optur i andre dele af verden. I 2018 blev den første Flat Earth-konference afholdt i Storbritannien, samme år var mere end 2000 brasilianere med i en undersøgelse, der viste, at syv procent af dem troede, at Jorden var flad som en pandekage.

Og i Danmark har bevægelsen ’Flat Earth Denmark’ mere en 1600 medlemmer på Facebook.

Men hvordan kan denne tilslutning til konspirationsteorien lade sig gøre, tænker du måske? Videnskabsfolk har jo bevist gang på gang i mere end 2000 år, at Jorden er rund. Vi har satellitter, der dag efter dag viser Jordens kuglerunde form, og man kan vel spørge astronaut Andreas Mogensen, der var den første dansker i rummet i 2015 om, hvordan det hele forholder sig helt oppe fra.

Beviserne er uendelige.

Men den overvældende evidensmængde er alligevel ikke nok til at overbevise ’Flat Eerth’er’. De har deres egen videnskabelige forklaringer, og derudover nærer de ikke tillid til videnskabsfolk, eksisterende magtstrukturer eller officielle rumfartsadministrationer som Nasa.

’Jamen har DU været i rummet? Har DU set Jorden være rund? Nej, så fastholder vi vores skepsis’, er svaret tit.

Sådan er svaret også hos Javi Tevas, når han bliver forelagt videnskabens forklaringer om Jorden. Og sådan forholder det sig hos Flat Earth FC’s tilhængere, der føler, de har fundet et hold, hvis budskab de kan stå 100 procent inde for.

- Jeg identificerer mig med klubbens koncept, idé, formål og filosofi. Derfor er jeg fan af klubben, siger supporteren Emilio og bakkes op af hans medfan Rama:

- Noget stort er ved at ske. Folk begynder at bliver mere og mere bevidste om fladjordsbevægelsen. Og klubben hjælper enormt til at skabe opmærksomhed og udbrede vores idé til folk, der følger vores kampe.

  • Klubbens fans støtter op om spillerne og teorien. (©Misviajesenfutbol)
  • Uden for stadion er der hængt sedler op med argumenter for bevægelsens konspirationsteori. (©Misviajesenfutbol)
  • Flere sedler med argumenter om, at Jorden er flad. (©Misviajesenfutbol)
  • Klubben spiller i den fjerde-bedste spanske række. (©Misviajesenfutbol)
1 / 4

Ifølge ejer Tevas er Flat Earth FC dog allerede begyndt at blive populær i det store udland. Han hævder, at klubben er i top 10 i verden over de mest populære spanske klubber med følgere fra lande som Venezuela, Japan, Australien, Rusland og Kasakhstan.

Målet er at blive ved med at udbrede idéen og filosofien, og sportsligt er ambitionen på den lange bane at få klubben i den bedste spanske række og i den fineste klubturnering, Champions League.

- Jeg har fundet mit kald i fodboldverdenen. Og folk kan kalde mig skør, så mange gange de vil. Det tænder passionen endnu mere hos mig, siger han.

Udover herreholdet har Flat Earth FC også planer om at skabe et kvindehold i klubben, som skal være med til at udbrede filosofien om, at Jorden er flad.