Bomben under belgisk fodbold tikker stadig

’Operatie Propere Handen’ er navnet på matchfixing-skandalen, der lige nu trevler belgisk fodbold op indefra.

- Alle vil huske, at det var den dag, jeg kom til Gent, siger Jess Thorup.

Samme dag, som FC Midtjyllands tidligere cheftræner sætter pen mod papir for at underskrive den kontrakt, der ville sikre ham tøjlerne i belgiske Gent, banker anklagemyndigheden på klubbens dør.

Entréen er ikke voldsom, tværtimod, efterforskerne bliver budt indenfor, får tilbudt et lokale og klubben hjælper til med at finde de rette papirer, men alvorligheden er ikke til at tage fejl af.

Hvad Jess Thorup på dette tidspunkt ikke ved, er, at han er trådt direkte ind på scenen i et belgisk fodboldlandskab, der over de næste uger eksploderer indefra.

Søjlerne, som selve fodboldspillets ånd hviler på, integritet og retfærdighed, vakler i Belgien, og for hver udvikling, som sagen tager, nærmer tiltroen til belgisk fodbold sig et nulpunkt.

Samlet beviser i over et år

’Operation Propere Handen’, som sagen er døbt i belgiske medier, kan oversættes til ’Operation Rene Hænder’.

Den 10. oktober, på dagen, hvor Jess Thorup rejser til Gent for at underskrive sin kontrakt, foretager anklagemyndigheden i Belgien 44 ransagninger, hvoraf 13 finder sted i henholdsvis Frankrig, Luxembourg, Montenegro, Serbien og Makedonien.

Belgiske storklubber som Standard Liège, Anderlecht og Club Brugge får alle uanmeldt besøg.

I over et år har anklagemyndigheden samlet beviser, og ransagningerne har indtil videre ført til 21 sigtelser om økonomisk svindel, der trækker tråde til matchfixing.

Bestikkelse, skatteunddragelse og hvidvaskning er alt sammen en del af pakken.

Rudy Nuyens, journalist for den belgiske avis Het Laatste Nieuws, følger den daglige udvikling i 'Operation Rene Hænder' tæt, og han ser ingen grund til at nedtone, hvad der lige nu udspiller sig i belgisk fodbold.

- Det er uden tvivl en af de største skandaler i europæisk fodbold nogensinde, og bestemt den største af slagsen i Belgien. Vi har før haft eksempler på matchfixing i 00’erne, hvor asiatiske grupper forsøgte at fixe kampe, men det her er langt mere alvorligt for belgisk fodbold, for stort set alle er involverede.

- Agenter, dommere, trænere, klubledere og selv journalister bliver undersøgt, så det berører alle i belgisk fodbold, siger Rudy Nuyens.

Agenter spiller nøglerolle

Den belgiske anklagemyndighed har i over et år undersøgt pengestrømmene i belgisk fodbold. Som en del af efterforskningen har de aflyttet telefoner, og især to navne er blevet nøglepersoner for sagens udvikling.

Agenterne Mogi Bayat og Dejan Vejlkovic.

De to agenter har stærke forbindelser til en håndfuld af de klubber, som den 10. oktober fik besøg af anklagemyndighedens efterforskere. Herunder altså Jess Thorups klub Gent.

Mogi Bayat. /Reuters (Foto: STRINGER)

Mogi Bayat, der beskrives som en af de vigtigste agenter på det belgiske fodboldmarked, arbejder hovedsageligt som mellemmand for klubberne. Han er sigtet, indtil videre, for hvidvaskning og korruption, mens Dejan Vejlkovic derudover også er sigtet for bestikkelse.

Begge agenter har været arresteret siden den 12. oktober, og især Dejan Vejlkovic ser ud til at have et forklaringsproblem.

Han har nemlig et godt forhold til de belgiske fodbolddommere Bart Vertenten og Sébastien Delferière.

Anklagemyndighedens telefonaflytninger fortæller, at Vejlkovic over flere måneder har haft jævnlige samtale med de to dommere, men endnu mere håndgribeligt, så har aflytningerne afsløret, at Dejan Vejlkovic har haft stor interesse i at holde Mechelen fra at rykke ned fra den bedste række.

Den mission mislykkedes efter en opsigtsvækkende sidste spillerunde i forårets Jupiler League.

Vildt nedrykningsdrama

Inden forårets sidste spillerrunde kæmpede Mechelen og Eupen side om side for at undgå direkte nedrykning fra den belgiske Jupiler League.

Begge hold havde 24 point på kontoen, men fordelen lå hos Mechelen, der havde en bedre målscore. Eupen skulle derfor ikke bare vinde kampen på hjemmebane mod Mouscron – de skulle vinde kampen med to mål mere, end hvad Mechelen potentielt ville vinde deres hjemmekamp med.

Mechelen så længe ud til at blive den store vinder af nedrykningsdysten, da de midt i anden halvleg førte 2-0 mod Waasland-Beveren. Dermed skulle Eupen vinde minimum 4-0 for at sikre sig overlevelse, men efter 70 minutter var stillingen stadig 0-0.

Så kom der ellers skred i tingene.

Japanske Yuto Toyokawa, der indtil da ikke havde scoret i sæsonen, blev skiftet ind, og på et kvarter sendte han bolden i nettet tre gange. Det rene hattrick blev kun afbrudt af hans holdkammerat, Louis García, der i mellemtiden også fik nettet til at blafre.

Kampens sidste scoring tiltrak sig efterfølgende stor opmærksomhed, da Mouscron-spillerne ikke just kunne anklages for at forsvare sig med næb og kløer.

Mens scoringerne væltede ind for Eupen, misbrugte Mechelen flere oplagte chancer hjemme mod Waasland-Beveren i kampens sidste 20 minutter, og da begge kampe var forbi, kunne Eupen falde hinanden om halsen, mens Mechelen-spillerne faldt sammen på græsset.

Et sammendrag af kampene kan ses her.

Kort efter den intense afslutning på grundspillet i Jupiler League udtrykte Mechelens træner, Dennis van Wijk, sin undren over, hvordan målene pludselig væltede ind i de sidste 20 minutter i Eupens kamp.

- I belgisk fodbold er alt muligt. Alle, der har øjne i hovedet, kan se, hvad der foregår.

'Køkkenet er købt'

Udtalelsen fra Dennis van Wijk skulle vise sig at indeholde en langt større sandhed, end han selv var klar over på daværende tidspunkt.

Efter agenten Dejan Vejlkovic den 12. oktober blev anholdt, kom det frem via de aflyttede telefonsamtaler, at det var kampen mellem Mechelen og Waasland-Beveren, han havde arbejdet for at fixe.

Ifølge anklagemyndigheden havde agenten inden sidste spillerunde besøgt Waasland-Beverens direktør, Dirk Huyck, i en møbelforretning. Her havde agenten tilbudt ham et større beløb for at Waasland-Beveren, der ikke var i nedrykningsfare, ville lade sig tabe til Mechelen.

I telefonopkald til Mechelens direktør, Thierry Steemans, overleverede Dejan Vejlkovic efter mødet beskeden, der er blevet synonym med ’Operation Rene Hænder’:

’Alt er i orden. Køkkenet er købt’.

Thierry Steemans har siden den 12. oktober været sigtet for bestikkelse, mens Dirk Huyck er sigtet for korruption.

Indtil videre er tre personer fra Mechelens direktion anholdt. Det samme er en tidligere spiller.

Dennis van Wijk stoppede som cheftræner i Mechelen i august. Han har nægtet nogen form for kendskab til matchfixing, og er heller ikke blevet sigtet.

- Jeg faldt ned af stolen, da jeg så anklagemyndighedens pressemøde, og jeg føler mig holdt for nar af min arbejdsgiver, sagde træneren til belgiske medier i dagene efter sagens første anholdelser.

Dansker under lup

Beviserne for, at Dejan Vejlkovic har forsøgt at fixe sidste spillerunde til Mechelens fordel, har fået anklagemyndigheden til yderligere at undersøge klubbens kampe i sæsonen, og det er her, at agentens tætte forhold til dommerne Bart Vertenten og Sébastien Delferière bliver endnu mere mistænkeligt.

Især Bart Vertenten, der har været fængslet siden den 10. oktober, har fanget anklagemyndighedens opmærksomhed gennem aflyttede telefonsamtaler med agenten Vejlkovic.

Specielt to episoder har tiltrukket sig opmærksomhed, og hovedpersonen i den ene har dansk pas.

Nicklas Pedersen. /Reuters (Foto: JASPER JACOBS © Represented by ZUMA Press)

I to omgange har angriberen Nicklas Pedersen været på kontrakt i Mechelen. Første gang i sæsonen 2012-2013, og så igen i 2017-2018.

I forårets tredjesidste spillerunde mod Charleroi tildeles Nicklas Pedersen kort før tid et omdiskuteret straffespark af kampens dommer, Bart Vertenten.

Mechelen brænder straffesparket, og kampen ender 1-1.

I næste spillerunde dømmer Vertenten så Mechelens konkurrenter i bundstriden, Eupen. Igen dømmer han et tvivlsomt straffespark, og tv-billeder viser da også, at forseelsen bliver begået klart uden for feltet.

Eupen taber kampen 2-0, hvilket betyder, at Mechelen holder konkurrenterne bag sig inden den tidligere omtalte sidste spillerunde.

Det er endnu ikke bevist, at de to dommere har forsøgt at påvirke udfaldet af kampe i Jupiler League, men det er blot et spørgsmål om tid, vurderer Rudy Nuyens fra Het Laatste Nieuws.

- Vi ved med sikkerhed, at Dejan Vejlkovic er god ven med Bart Vertenten, og vi ved, at han forsøgte at fixe kampen mellem Mechelen og Waasland-Beveren. Efterforskerne har arbejdet med sagen og aflyttet telefoner i over et år, så jeg tvivler på, at de vil beholde Bart Vertenten fængslet i over to uger, hvis ikke det er fordi, de forventer, at der dukker mere op.

Dejan Vejlkovic, øverst. Bart Vertenten (t.v.), Sébastien Delferière (t.h.)

- Nicklas Pedersens straffespark er ikke den store historie her i Belgien, men det er interessant, fordi han laver en mærkelig bevægelse, hvor han ikke ser ud til at blive ramt, og alligevel dømmer Vertenten straffespark.

Episoderne med Bart Vertenten og Nicklas Pedersen kan ses her.

Nicklas Pedersen skiftede efter sæsonen til hollandsk fodbold, hvor han nu tørner ud for FC Emmen. Til DR Sporten udtaler han følgende.

- Jeg er chokeret over, at det kan ske. Det kommer virkelig bag på mig, og jeg håber, at alle de medskyldige bliver straffet hårdt.

Stopper ikke her

Mens ’Operation Rene Hænder’ dagligt udvikler sig, så står belgisk fodbold tilbage med en troværdighed sprængt til atomer blot tre måneder efter, at landsholdet hentede VM-bronze i Rusland.

Jess Thorup har dog, på trods af en tumultarisk ankomst til belgisk fodbold, fået en flyvende start med to sejre ud af to mulige i Gent. Håbet om at blive husket som andet end manden, der landede midt i skandalen, er intakt. I mellemtiden går efterforskningen sin gang.

Gent ser ikke ud til at spille en rolle i ’Operation Rene Hænder’, og derfor er der så småt faldet ro på dagligdagen.

- Heldigvis ser det ud til, at klubben ikke involveret. Jeg var stolt og glad over at skulle præsenteres, men jeg vidste godt, at fokus var på noget andet. Det var svært at forholde sig til.

- At få kan ødelægge dét, som så mange har bygget op, det synes jeg er ærgerligt, og det skal der ryddes op i hurtigst muligt. Jeg er her, fordi jeg elsker fodbold, og fordi jeg vil give noget tilbage til fodbolden, siger Jess Thorup.

Journalist Rudy Nuyens vurderer, at det netop er kærligheden til spillet, der skal være med til at genoprette tilliden til aktørerne på banen og i bestyrelseslokalerne.

Men med det tempo, som efterforskningen skrider frem, så er det svært at sige, hvornår belgisk fodbolds troværdighed stopper med at være i frit fald.

- Fodbold er stadig et smukt spil, selv om der er belgiere, der ikke har repræsenteret sporten godt. Det skal vi huske.

- Nu er sagen en international efterforskning, og der er tegn på, at problemet strækker sig ud over Belgiens grænser. Måske kan vi om fem år sige, at vi var de første til at få rene hænder, men jeg er sikker på, at det her blot er starten.

Fakta: 'Operation Rene Hænder'

Hvem er fængslet?

Mogi Bayat, agent: Hvidvask

Dejan Vejlkovic, agent: Hvidvask, bestikkelse, organiseret kriminalitet

Maria Bogojevska, gift med Dejan Vejlkovic: Hvidvask

Karim Mejjati, agent: Hvidvask

Dragan Siljanoski, agent: Hvidvask, organiseret kriminalitet

Laurent Denis, Mogi Bayats advokat: Hvidvask

Olivier Somers, direktør KV Mechelen: Bestikkelse

Thierry Steemans, direktør KV Mechelen: Bestikkelse

Bart Vertenten, fodbolddommer: Organiseret kriminalitet, korruption

Fabien Camus, tidligere spiller i KV Mechelen: Uvis

Hvem er arresteret, men løsladt under betingelser?

Stefaan Vanroy, direktør KV Mechelen: Organiseret kriminalitet, hvidvask og korruption

Sébastien Delferière, fodbolddommer: Organiseret kriminalitet, hvidvask og korruption

Dirk Huyck, direktør Waasland-Beveren: Organiseret kriminalitet, korruption

Walter Mortelmans, agent: Organiseret kriminalitet, korruption

Oliver Swolfs, direktør Waasland-Beveren: Organiseret kriminalitet, korruption

Peter Maes, fodboldtræner Lokeren: Organiseret kriminalitet, hvidvask

Hvem er arresteret, men løsladt uden betingelser?

Frank Dekeyser, journalist: Organiseret kriminalitet, korruption

David Van den Broeck, journalist: Organiseret kriminalitet, korruption

Stijn Joris, journalist: Organiseret kriminalitet, korruption

Olivier Myny, fodboldspiller Oud-Heverlee Leuven: Organiseret kriminalitet, korruption

Ivan Leko, fodboldtræner Club Brugge: Hvidvask

Kilde: Het Nieuwsblad

Facebook
Twitter