6 kval-aftener Parken aldrig glemmer: Tirsdag kan blive fugl eller fisk

FC København møder tirsdag Røde Stjerne i endnu en af klubbens mange europæiske kampe. Her er seks andre aftener, der har kastet vidt forskellige resultater af sig.

FC København fejrer i 2010 en plads i Champions Leagues gruppespil efter samlet sejr over Rosenborg. (Foto: Claus bech © Scanpix)

FC København kan tirsdag aften sikre sig en plads i et europæisk gruppespil for 13. gang på 14 år.

Det kræver et avancement fra 3. kvalifikationsrunde i Champions League, der i så fald vil sende holdet i playoff-runden til Champions League – og dermed som minimum sikre en billet til Europa Leagues gruppespil.

Forud for returopgøret mod Røde Stjerne, hvor FC København skal forsvare et 1-1-resultat fra Beograd, kigger DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul tilbage i historiebøgerne og fremhæver seks aftener, hvor Parkens projektører har kastet lys over europæiske kvalifikationskampe, der har sendt klubben i himlen såvel som i helvede.

1

Lazio - 2001

Heine Fernandez bliver matchvinder med sit mål til 2-1 mod Lazio den 8. august 2001 i Parken. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Tidsrejsen begynder kort inde i det nye årtusinde. FC København vinder 2-1 i Parken over et af Italiens helt store hold. Hernan Crespo bringer ellers Lazio foran kort inde i anden halvleg, men med to sene scoringer af først Jacob Laursen på straffespark og siden hen Heine Fernandez vinder københavnerne det første af to Champions League-kvalifikationsopgør med 2-1.

- Sandheden er jo, at FCK endte med at tabe sammenlagt. Men den her var den første af de to kampe, og den var meget definerende, for den viste, at FC København kunne være med på europæisk plan.

- Lazio havde regnet med, at det ville være en formssag. Men Lazio-folkene blev virkelig bange efter den første kamp, fordi FCK havde så godt fat i dem, siger Andreas Kraul.

- Christian Poulsen – purung dengang – startede kampen med at jævne Diego Simeone med jorden. Han ejede nærmest resten kampen. Og så var det også aftenen, hvor Heine Fernandez scorede med en kæmpe bandage om hovedet.

- Det var en vild aften og en aften, hvor FC København for første gang fik fornemmelsen af, at de ikke var så langt fra at kunne spille sig i Champions League-gruppespillet, siger Andreas Kraul.

2

Gorica - 2004

FCK's Peter Møller (th.) forlader banen efter 0-5 nederlaget til Gorica i Parken. Gæsternes Andrej Komac (tv.) har det formentlig ligesom alle andre i Parken den aften - 'Hvad skete der lige der?' (Foto: Lars mØLler © Scanpix)

Vi bevæger os frem til august 2004. FC København har på dette tidspunkt vundet yderst problemfrit med 2-1 i Slovenien over Gorica, men da ’Løverne’ blot skal køre den sikkert i hus hjemme i Parken, ramler det hele.

Gorica sender FC København ud af Champions League-kvalifikationen med en syngende 0-5-lussing, der fortsat den dag i dag står som en af de største – hvis ikke dén største – europæiske nedtur i FC Københavns historie.

- Det var en surrealistisk følelse af, at det nærmest var en form for et trickfoto. Der var ingen forventninger til, at det på nogen måde skulle kunne gå galt.

- Og det gik jo ikke bare marginalt galt. 5-0. Bombet tilbage. Det var et granatchok og rent resultatmæssigt lavpunktet, siger Andreas Kraul.

3

Rosenborg - 2010

Manden med nummer fem på ryggen, Sölvi Ottesen, sørger for en 1-0-sejr til FC København, der kickstarter klubbens bedste Champions League-sæson. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Vi springer seks år frem i tiden til en sæson, man i FC København formentlig aldrig glemmer. Københavnerne spiller sig hele vejen til en 1/8-finale i Champions League som det første danske hold nogensinde. Og det første helt store skridt på vejen bliver taget en sensommeraften i slutningen af august.

Her spiller FC København sig i gruppespillet efter et hæsblæsende fodboldopgør mod Rosenborg. Nordmændene har ugen forinden vundet 2-1 på Lerkendal i Trondheim, men i Parken bliver Sölvi Ottesen eneste målscorer, og så vinder FC København 1-0.

- Det var på dørtærsklen til det fineste selskab for blot anden gang i FC Københavns historie. Og det på et tidspunkt, hvor FC København og Rosenborg var i direkte duel om at være nordens bedste klub.

- Rosenborg havde været i Champions League mange gange i modsætning til FC København, og de var storebror, siger Andreas Kraul.

- Det var to ekstremt lige kampe, og Rosenborg rammer endda stolpen til allersidst, men FC København vinder.

- Rosenborg har ikke været der siden. Det har FC København, så det var en meget væsentlig sejr.

4

Viktoria Plzen - 2011

Tjekkiske Viktoria Plzen gør kort proces i Parken og vinder 3-1, inden det også i returopgøret bliver til tjekkisk sejr. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det er blot en enkelt sommerferiepause efter fantomsæsonen med gigantisk europæisk succes, men kontrasten er om muligt endnu større.

FC København har trukket upåagtede Viktoria Plzen: Nuvel, de tjekkiske mestre, men et endnu uprøvet hold rent europæisk. Det er dog ikke til at se, at FC København er det rutinerede hold, for værterne bliver kørt rundt i egen hule og indkasserer et 1-3-nederlag. Et nederlag, der senere ender med et Champions League-exit efter et samlet nederlag på 2-5 mod tjekkerne.

- Der var en stemning og fornemmelse af, at Viktoria Plzen havde man ikke hørt om. De fleste var overbeviste om, at den ville FC København vinde. I stedet endte det med at blive en rigtig skuffende aften i Parken.

- Men det viste sig jo så de efterfølgende år, at de faktisk havde et glimrende hold. De havde en lidt buttet midtbanespiller, Pavel Horváth, der lignede en mand, der var kommet lidt godt over sommeren. Men han kørte rundt med FCK, siger Andreas Kraul.

5

Jablonec - 2015

Benjamin Verbic må tidligt i bad, og det gør det ikke lettere for FC København, der med en mand i undertal kan se Jablonec være foran 2-0 med en halv time igen. (Foto: Lars mØLler © Lars M)

FC København etablerede sig som en fast bestanddel i europæisk fodbold fra 2006 og frem. For siden da – og frem til i dag – har københavnerne blot misset et europæisk gruppespil, hvad end det har hedder Champions League eller Europa League, én enkelt gang.

Det sker i 2015, hvor endnu et tjekkisk mandskab kommer i vejen. Europa League-kvalifikationen er nået til tredje runde, og efter en sejr på 1-0 til FC København i Tjekkiet venter der hjemme i Parken en firesporet, nyasfalteret motorvej direkte ind i sidste forhindring inden Europa League-gruppespillet.

Tjekkerne vil det dog anderledes, og akkurat som fire år forinden lukker FC København tre tjekkiske mål ind. Og da FCK selv kun netter to gange, forlader klubben det europæiske land, før det for alvor er blevet sjovt.

- Det var ikke på samme måde - som dengang mod Gorica - en udradering af FCK. Men det var ligeledes et stort chok, fordi FC København havde vundet den første kamp i Tjekkiet.

- Det var en aften, hvor tingene bare gik galt. Verbic blev udvist, og Jablonec sparkede bare alt ind, siger Andreas Kraul.

- FCK havde jo vænnet sig til at være med i de europæiske gruppespil, men pludselig var de bare ude. Lidt som, hvis man går til det faste tjek hos tandlægen og så pludselig har fået trukket fire tænder ud. ’Hvad skete der?’

6

Atalanta - 2018

Jublen er ekstatisk, da Denis Vavro sparker det afgørende straffespark i kassen og sender FC København i Europa League-gruppespillet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er ikke mere end et år siden, at FC København står i en uvant situation. Holdet har med nød og næppe sikret sig en plads i Europa League-kvalifikationen med en fjerdeplads i Superligaen og en efterfølgende sejr i ligaens Europa-playoff mod AGF.

Sidste bump på vejen mod klubbens 12. europæiske gruppespil på 13 år hedder Atalanta og har en gammel kending på holdkortet. Andreas Cornelius tørner således ud for italienerne, og efter 0-0 i Reggio Emilia – og det samme i Parken – går kampen ikke bare i forlænget spilletid, men også i straffesparkskonkurrence.

En straffesparkskonkurrence, hvor førnævnte Cornelius bliver skurk for sit nye hold, men helt for sit gamle, da han brænder det straffespark, der senere er med til at sende FC København i Europa League-gruppespillet.

- Det var to helt vilde kampe. FC København var defensivt dygtige, men også heldige. Specielt i udekampen bevægede vi os på grænsen af et fodboldmirakel, at det ikke blev til et nederlag.

- Det var ikke et FCK-hold, man regnede som flyvefærdige og klar til et europæisk gruppespil. De var langt fra det danske mesterskab få måneder forinden og skulle nu finde sig selv igen, siger Andreas Kraul.

- Jeg tror også, at selv Ståle Solbakken vil beskrive det her som en af de største positive overraskelser i forhold til, hvad niveauet egentlig burde have været til.

- Specielt fordi Atalanta virkelig gik efter det. De ville videre, og de var et rigtig godt hold, der senere endte med at blive nummer tre i Serie A og nu skal spille Champions League i næste sæson.

- Stemningen. Dramaet. Straffesparkene. Det var en af de helt store aftener, som publikum og andre håber gentager sig.

FC København - Røde Stjerne har kampstart tirsdag klokken 20.00 og kan følges direkte i LIGA på P3.

Facebook
Twitter