ANALYSE Final Eight, landsholdsudsættelse og EM-værtsbyer: Fodbolden holder skæbnemøde

Onsdag afgøres det, hvordan europæisk fodbold og landsholdene kommer videre efter corona-pandemien.

Den europæiske nedlukning får langvarige konsekvenser for international fodbold. (Foto: Lee Smith © Scanpix)

Når Uefas øverste ledelse onsdag middag sætter sig klar til møde foran videokameraet, så har de 19 medlemmer af Uefas eksekutivkomite en helt usædvanlig dagsorden liggende foran sig. Man har faktisk aldrig set noget lignende i moderne fodbold.

For mens de fleste nationale ligaer rundt om i Europa er ved at være i gang igen efter coronapausen, så ser det noget vanskeligere ud for de europæiske klubturneringer og for landsholdene. Idéen med at mødes til fodbold på tværs af lande harmonerer dårligt med lukkede grænser og generel afstand mellem mennesker.

Derfor er det en række vigtige beslutninger, som fodboldbosserne – heriblandt DBU-formand Jesper Møller – skal træffe på mødet. Hvordan skal Champions League og Europa League slutte? Hvornår kan landsholdsfodbolden begynde igen? Og hvad med næste sæson? Kort sagt: Hvad er planen for fodbold i Europa det næste år.

Uefa holder kortene tæt til kroppen, når det gælder så vigtige beslutninger, men der er alligevel sluppet en del oplysninger ud om mulige udfald. Her er et overblik:

Danmark står til at møde Belgien den 5. september og England tre dage senere i Nations League. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Landsholdene:

Landsholdsfodbolden er Uefas store hovedpine, og det er meget vanskeligt at sige, hvordan og hvornår Kasper Hjulmand får sin første kamp som landstræner. Danmark står til at møde Belgien den 5. september og England tre dage senere i Nations League. Men er det realistisk med en landsholdssamling lige efter afslutningen af de europæiske turneringer? Det vil i givet fald betyde farvel til sommerferien for mange af de største stjerner, og det er uheldigt i en sæson, som allerede ser presset ud med sen start for de nationale ligaer og med en udsat EM-slutrunde til næste sommer.

Uefa har tidligere i corona-tiden vist, at hensynet til klubfodbolden vejer tungere end landsholdsfodbolden, og derfor vil det være landskampe, der skal skubbes til eller fjernes, hvis kalenderen bliver for stram.

Der er mange grunde til, at en ændring af datoerne for Nations League-gruppespillet er på onsdagens dagsorden. Hvis landskampene i september må udsættes, så vil der tidligst blive landsholdsfodbold til oktober, og det kan blive nødvendigt at spille tre kampe pr. landsholdssamling for at få afviklet Nations League i efteråret.

Uefa skal også finde plads til playoff-kampene til EM næste sommer, og så skal VM-kvalifikationen til 2022 snart i gang. Det presser kalenderen yderligere, og på mødet skal der også træffes beslutninger om de turneringer.

Årets Champions League-finale skulle oprindelig have været spillet i Istanbul. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Champions League:

Atletico Madrid kunne den 11. marts sent om aftenen juble over den samlede sejr over Liverpool, og den siden meget corona-omdiskuterede kamp er det seneste, vi har set til Champions League, som blev afbrudt midt i ottendeldesfinalerne. Fire opgør mangler endnu returkampe, og så følger kvartfinaler, semifinaler og finalen. Uefa har arbejdet med flere planer, men især én virker som den, Uefa går efter.

Flere europæiske medier kunne i weekenden berette, at Uefa planlægger at spille en såkaldt Final Eight i Lissabon i august, hvor kvartfinaler, semifinaler og finale skal spilles, og alle runder afgøres i én kamp. Finalen står til at blive spillet den 23. august.

De fire ottendedelsfinale-hængepartier skal ifølge medierne spilles i de byer, hvor de oprindeligt var planlagt: Manchester, Torino, München og Barcelona, og så skal de sidste otte hold altså samles i Lissabon.

Uefa har gjort alt for, at Champions League skal færdigspilles, selv om det sportslige aspekt mildt sagt bliver specielt med en formatændring undervejs i turneringen og et halvt års pause midt i ottendedelsfinalerne. Det handler naturligvis om penge: Champions League er Uefas vigtigste indtægtskilde på klubsiden, og en aflysning ville betyde et kæmpetab i tv- og sponsorpenge. Alene af den grund vil Uefa have afviklet kampene.

Årets Champions League-finale skulle oprindeligt have været spillet i Istanbul.

FC København tabte 0-1 i Istanbul den 12. marts, og FCK meldte i mandags ud i Ekstra Bladet, at de forventer, at deres returkamp skal spilles i Parken til august. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Europa League:

En lignende model er en sandsynlig løsning for Europa League, som blev stoppet efter seks af de otte kampe i første runde af ottendedelsfinalerne. FC København tabte 0-1 i Istanbul den 12. marts, og FCK meldte i mandags ud i Ekstra Bladet, at de forventer, at deres returkamp skal spilles i Parken til august. Hvis Uefa vælger samme løsning som i Champions League, så vil ottendedelsfinalerne altså blive spillet færdig som oprindelig planlagt.

Hvad gælder resten af turneringen, så ligner Tyskland stedet, hvor der skal spilles Final Eight efter samme format som Champions League. Men Uefa har flere gange understreget, at den endelige beslutning ikke er truffet endnu. Årets finale skulle have været spillet i Gdansk i Polen.

For kvindelandsholdene er det planen at genoptage EM-kvalifikationen i slutningen af september. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kvindefodbolden:

Også i kvindefodbolden står Uefa over for ændringer af turneringerne. Kvindefodboldens kalender er dog ikke helt så presset som mændenes, og det kommer kvinderne til gode i den nuværende situation.

Champions League er nået til kvartfinalerne, og det er sandsynligt, at Uefa vælger samme løsning som hos mændene: At spille turneringen færdig på ét sted. Ifølge Sky Sports Italy bliver det i Spanien, men andre lande er også i spil.

For kvindelandsholdene er det planen at genoptage EM-kvalifikationen i slutningen af september, og det er ikke på dagsordenen at udsætte de kampe. Hvis det alligevel bliver nødvendigt, er EM-slutrunden allerede udsat fra 2021 til 2022, så der er fint med tid til at få spillet kampene. Danmark står til at møde Bosnien og Malta i september.

Alt det andet:

Der er en lang række andre sager på den opsigtsvækkende dagsorden. Blandt andet skal de 12 værtsbyer til det udsatte EM i 2021 godkendes af Uefa – herunder København. Alle byer har haft et par måneder til at få løst opgaven med at afvikle kampene et år senere end planlagt. Samtidig skal datoerne for EM 2021 lægges endeligt fast.

Det skal også afgøres, hvad der skal ske med næste sommers U21-EM-slutrunde, som lige nu ligger oven i den ”store” EM-slutrunde, og så skal skæbnen for en række ungdoms- og futsal-turneringer også afgøres. Og endelig skal Uefa tage stilling til, hvordan der skal trækkes lod til VM-kvalifikationen til Qatar 2022.

Efter mødet kender vi altså til planerne for europæisk fodbold det næste års tid. Så bliver det op til myndighederne og corona-udviklingen, om de planer så også kan føres ud i livet.