CL-dansker i aktion i aften: Fra 0-100 på ingen tid

Lasse Nielsens vej mod succes i Gent har været svær og hård. I aften står han i en 1/8-finale i Champions League.

Lasse Nielsen er klar til kamp i aften mod Wolfsburg. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Han forsøgte at overtale dem. Men de bed ikke rigtigt på.

Poul Erik Andreasens forsøg på at overtale landstrænerne for Danmarks U18- og U19-landshold til at udtage en dengang ung Lasse Nielsen lykkedes ikke.

I dag kan AaB’s talentchef grine af historien med bevidstheden om, at han havde ret angående Lasse Nielsen.

- Lasse kom aldrig ind i landsholds-varmen dengang, og de fleste af dem, han konkurrerede med til landsholdene, er i dag ikke i nærheden af at have nået, hvad han har nået, siger Poul Erik Andreasen.

Lasse Nielsen er den eneste dansker, som er fuldstændig sikker på spilletid, i ottendedelsfinalerne i Champions League, når han i aften med de forsvarende belgiske mestre Gent møder Wolfsburg uden Nicklas Bendtner.

En lang rejse

Det har været en lang rejse for den 28-årige tidligere AaB-spiller. En rejse brolagt med nedture og tvivl, men også med personlig udvikling og succes.

- Det er en fantastisk tid lige i øjeblikket. At være en del af Champions League har været superfedt. Især når det er gået så godt for os, samtidig med at jeg har spillet alle kampene, så jeg har jo været en stor del af det hele. At nå videre fra gruppen i CL er jo ikke noget, der sker hvert år, så det har været kæmpe stort, en vild oplevelse for klubben og for hele byen, siger Lasse Nielsen til DR.

Gent formåede at spille sig til en andenplads i sin CL-gruppe med modstandere som Zenit, Valencia og Lyon. Ikke en gruppe med de største klubnavne, og det samme gør sig gældende for modstanderen i ottendedelsfinalerne.

- Sportsligt var Wolfsburg nok den bedste lodtrækning, vi kunne få, i sammenligning med de hold, vi kunne have trukket. Så muligheden for at gå videre til kvartfinalen er der da, siger Lasse Nielsen og fortsætter:

- Vi ved godt, at vi heller ikke i denne CL-kamp er favoritter, men vi tror på det, selv om det bliver svært. Det vigtigste er, at vi føler, at vi kan gøre det, men det er heller ikke sådan, at hvis det ikke går, så vil alle være efter os. Men muligheden for at skabe en overraskelse er der helt klart.

Hårdhed og held

Er der noget, der kendetegner Lasse Nielsen, er det hårdt arbejde, fysisk styrke og en frygtløs attitude på banen. Men en flygtig ting som held skal også med i den ligning, der konstituerer succesen, han oplever i øjeblikket.

For siden den danske midterforsvarer kom til klubben, har den hjemført sit første mesterskab nogensinde, er videre i CL og er i øjeblikket på andenpladsen i ligaen á point med Club Brügge på førstepladsen.

- Lige nu kunne det ikke gå ret meget bedre. Jeg har spillet alle kampe undtagen én i denne sæson, og det er jo dét, man gerne vil som fodboldspiller, og når det så er gået, som det er gået indtil nu, kunne det ikke være meget bedre, siger Nielsen.

Sådan endte Gents CL-gruppe.

- Folk vidste ikke rigtigt om sidste sæson var et ’one hit wonder’ for Gent. Ville vi også være der i år? Indtil videre har vi heldigvis bidt os fast i toppen, og naturligvis vil vi blive deroppe, men vi har ikke en decideret målsætning, der hedder, at vi skal være mester, siger han.

- Jeg kendte heller ikke meget til den belgiske liga, inden jeg kom, men det er klart, at hvis man sammenligner med den danske, er der en del flere penge hernede. Man har kunnet se på verdensranglisten, at Belgien klubmæssigt er gået fremad, og de klarer sig godt europæisk både på klubplan og ikke mindst landsholdsmæssigt. Så ligaen er i fremgang, men man sælger stadig sine bedste spillere til de store ligaer, siger han om belgisk klubfodbold, som Uefa øjeblikket har rangeret som nummer 10, mens Danmark er på en 17. plads.

Uefas aktuelle rangering baseret på klubbernes point-høst i Europa.

Østflanderns hovedstad

Og så var der det med heldet. For det at Lasse Nielsen lige præcist havnede i Østflanderns hovedstad skete lidt tilfældigt og ad omveje og på den sidste dag af et transfervindue, hvor Nielsen skulle væk fra sin hollandske klub NEC Nijmegen, som han kom til fra AaB.

Et halvt års nedtur i Holland uden meget spilletid, en nedrykning, og en klub, der ville af med ham, men som samtidig blokerede for et skifte på grund af en klausul.

En tid i kulden for Lasse Nielsen, der overvejede om, hvad der skulle ske med karrieren. Skulle han tage hjem til Danmark eller gøre noget helt andet?

- Da jeg vidste, at jeg skulle væk fra NEC, vidste jeg også, at det var sidste udvej at tage tilbage til Danmark. Det var jo ikke den måde, jeg ville have, at det skulle være på. Det var ikke den tro og det håb, jeg havde, da jeg forlod Danmark for at få succes i udlandet. Der opstod en stædighed i mig og en tro på, at det ikke kunne passe, at det var sådan, det skulle ende efter blot et halvt år, siger Nielsen og fortsætter:

- Det var ikke nemt i NEC, for der var så store forventninger til mig, da jeg kom, og desværre kunne jeg og holdet ikke indfri dem, så det er klart, at det har modnet mig at stå ude i kulden, fordi klubben ville af med mig og derfor ikke ville satse på mig. Det var sådanne ting, jeg ikke havde oplevet i AaB, hvor det havde stået på fast spilletid, siger Nielsen.

- Oven på et halvt år i NEC, hvor det ikke kørte, var det rart at spille noget god fodbold igen og selv spille godt i Gent. Det var vigtigt, for man kunne godt selv blive i tvivl, om man overhovedet var god nok. Men samtidig havde jeg det også sådan, at et halvt år kunne da ikke have gjort mig til en dårlig fodboldspiller, så det var rart nok at få bekræftet, at det ikke var tilfældet, fortæller han.

Mental styrke

At Lasse Nielsen formåede at samle sig op og komme videre og ikke mindst at få succes i en ny klub kommer ikke bag på Poul Erik Andreasen, der som talentchef og ungdomstræner i sin tid anbefalede daværende AaB-sportsdirektør Lynge Jacobsen at skrive kontrakt med Lasse Nielsen.

- Lasse havde mental styrke dengang. Han er en kriger, han giver aldrig op og har hele tiden en indstilling, der siger, at han kan klare alt. Han er aldrig rådvild eller apatisk, og han bliver ekstra tændt, hvis det går dårligt. Desuden er han mental stærk, lader sig ikke slå ud, og han får ikke nedtur hverken spillemæssigt eller på det personlige plan. Han er en stabil, rolig nordjyde, lyder det fra Andreasen.

Lasse Nielsen fik 132 kampe og scorede ni mål for AaB. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Den hårdhed, han har i spillet, går også igen i hans personlighed og mentalitet. Og der er nok lidt mere hårdhed i spillet i Belgien i forhold til Holland, så det er kommet Lasse til gode, at han er kommet til Belgien. Han er dedikeret uden de store armbevægelser, og på den måde leverer han varen, når der skal leveres, siger AaB-træneren og tilføjer:

- Lasse har nogle kvaliteter, der indikerer, at han er en af de efterhånden få danskere, der kan klare sig i udlandet. Og det går specielt på det fysiske område, hvor han er utrolig stærk, hård i tacklingerne, frygtløs i hovedstødsduellerne og duelstærk i en-mod-en-situationer, siger Andreasen.

Hår på brystet

Hvis Lasse Nielsen havde en tydelig hårdhed allerede i sin ungdom, er den kun blevet forstærket og udbygget af tiden i udlandet.

- Hvad, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere, siger Lasse Nielsen sammenfattende dét, han har lært af nedturen i Holland.

- Jeg er blevet modnet og har fået hår på brystet efter en hård tid i NEC. Det er noget, jeg har kunnet lægge til i forhold til min udvikling. Og generelt, bare det at være væk fra de vante rammer med familie og venner, at stå lidt på egne ben og skulle klare det hele selv, har været noget af det, jeg hungrede efter dengang, jeg søgte noget andet end at være i Danmark, siger Lasse Nielsen.

Stillingen i den belgiske liga.

At han så stod med et mesterskab og en CL-deltagelse efter kort tid i Belgien er også kommet bag på ham selv.

- I forhold til, at vi blev mestre, og at vi kom i CL, var det jo lidt surrealistisk. Både fordi jeg oplevede en nedrykning lige inden, jeg kom, og fordi det ikke lå i kortene, at Gent skulle blive mestre for første gang i klubbens historie. Det var fra 0-100 på et år og mere, end jeg turde drømme om, siger han.

Venter landsholdet?

Fast spilletid, mesterskab og Champions League. Så mangler kun landsholdet, som Lasse Nielsen blot har spillet én kamp for i 2012, hvor han afløste Daniel Agger et kvarter før tid mod Slovakiet.

- Jeg har snuset til landsholdet. Konkurrencen er stor, og jeg tager det, som det kommer. Kommer der er undtagelse, er det fedt, og gør der ikke, er det bare sådan, det er. Jeg koncentrerer mig om Gent, og så må vi tage den derfra, lyder det standard-klassisk fra Lasse Nielsen.

Her er Lasse Nielsens landskamps-statistik.

Men hvad med Poul Erik Andreasen, der anbefalede ungdomslandstrænerne til at udtage Nielsen. Ville han gøre det samme over for Åge Hareide i dag?

- Lasse kunne sagtens begå sig på landsholdet. Morten Olsen ville jo have spillende stoppere, så derfor var Andreas Bjelland og Jores Okore ofte med, men ind imellem havde han jo andre typer med. Det bedste eksempel er vel Simon Kjær, der ikke er en spillende midtstopper, og som har det samme DNA, som Lasse har. Kjær har bare profileret sig i mere kendte klubber, men egentlig har de samme kvaliteter, og der er ikke stor forskel på dem.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve