Delaney-drøn og point mod Messi: Her er de største europæiske aftener i Parken

Fodboldkommentator Andreas Kraul giver sit bud på FC Københavns mest mindeværdige Champions League-kampe på hjemmebane.

Der er ofte grund til fællessang og jubeldans, når FC København spiller Champions League-kampe på hjemmebane. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Når FC København byder de tyske mastodonter fra Bayern München op til et fodboldbrag i Parken tirsdag aften, er det med en ganske habil hjemmebanestatistik i hånden.

På tværs af københavnernes fem tidligere gruppespil i fodboldens fineste selskab er det nemlig kun blevet til et enkelt københavnsk nederlag.

Og det er noget, der avler respekt hos modstanderne, vurderer DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul.

- FC København har efterhånden vist, at de har en evne til at løfte niveauet på den store scene, når det virkelig gælder. Modstanderne er nok også bevidste om, at en tur i Parken ikke er en let opgave, siger Andreas Kraul.

FCK-kreatøren Rasmus Falk er heller ikke i tvivl om, at FC København, Parken og Champions League efterhånden hører ret godt sammen.

- Når jeg tænker på FC København, er de her store præstationer på europæiske aftener noget af det første. Det giver noget til os spillere, at vi har set, at det kunne gøres tidligere, og at vi har skabt store resultater på hjemmebane. Der er mange af os, der har været med til at præstere store kampe i Parken, siger Rasmus Falk.

Herunder får du Andreas Krauls bud på de fire største Champions League-aftener, der har fundet sted i Parken.

FC København - Manchester United, 1-0 - 1. november, 2006

Det var et særdeles stjernespækket Manchester United, som FC København slog i 2006. Med for 'De Røde Djævle' var blandt andet Wayne Rooney (th.) og Cristiano Ronaldo (tv.) (Foto: © Morten Juhl)

I 2006 var FC København for første gang i det forjættede Champions League-gruppespil, hvor københavnerne mødte skotske Celtic, Benfica fra Portugal og mægtige Manchester United.

Og på en kold aften i november fik FCK sin første hjemmebanesejr i Champions League, da et hold med navne som Lars Jacobsen, Michael Silberbauer og Brede Hangeland besejrede de engelske giganter med 1-0 på et kludemål af svenske Marcus Allbäck.

Selvom sejren over Manchester United efterhånden fandt sted for 17 år siden, er det for Andreas Kraul stadig et af de største resultater i FC Københavns historie.

- Det var første gang, vi for alvor fik set, at FC København kan spille med i Champions League, og at de faktisk også kan slå de allerstørste.

- En ting er at komme med i gruppespillet, men at vinde over et tophold som Manchester United var med til at bryde lydmuren for FC Københavns europæiske historie. Det var et skelsættende øjeblik for den københavnske selvforståelse, siger Andreas Kraul.

FC København - FC Barcelona, 1-1 - 2. november, 2010

Lionel Messi (th.) var en af spillerne, som Mathias Zanka Jørgensen (tv.) og resten af FCK-holdet skulle dæmme op for, da FC Barcelona gæstede Parken. (Foto: © LISELOTTE SABROE)

Andrés Iniesta, Dani Alves, Xavi, Lionel Messi...

Der var en kavalkade af verdenstjerner på gæsternes holdkort, da FC Barcelona i 2010 gæstede København i Champions League.

Derfor var det også en gigantisk overraskelse, at FC København spillede 1-1 mod et FC Barcelona-hold, der blandt mange regnes som et af historiens stærkeste mandskaber.

Kampen mod den catalanske storklub står derfor også klart i ærindringen hos Andreas Kraul.

- Det er nok den klubkamp med det højeste internationale niveau, som jeg har dækket på dansk grund.

- Det var jo ikke et reservehold, de mødte. Det var den daværende træner Pep Guardiolas drømmehold med Lionel Messi, Xavi og Andrés Iniesta i startopstillingen. Og dem spillede FC København bare op med.

FC København - Club Brügge, 4-0 - 28. september, 2016

Thomas Delaney stod for en sand langskudsperle, da FCK i 2016 slagtede belgiske Club Brügge med 4-0 i Champions League-gruppespillet. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Liselotte Sabroe)

Selvom Club Brügge har vundet den bedste belgiske fodboldrække 18 gange, er de altså ikke helt i samme liga som Manchester United og FC Barcelona.

Men FC Københavns 4-0-sejr på hjemmebane over den belgiske storklub står dog stadig tilbage som et af de største resultater i nationalarenaen, mener Andreas Kraul.

- Det var jo en form for manifestation af FCK's europæiske topniveau. Når du vinder med 4-0 i Champions League, er det en magtdemonstration.

Thomas Delaney stod for kampens pletskud, da den daværende FCK-kaptajn halvflugtede bolden helt op i højre hjørne af målet - lige med udsigt ned til Sektion 12-tribunen, hvor tilskuerne gik helt amok.

Og Delaneys dommedagsdrøn er også lidt et symbol på Brügge-kampen for Andreas Kraul.

- FCK gav simpelthen Club Brügge en røvfuld. Det var en af de kampe, hvor Parken virkelig gyngede, og alting gik op i en højere enhed, siger Andreas Kraul.

FC København - Manchester City, 0-0 - 11. oktober, 2022

Mohamed Daramy (th.) i duel med Manchester City-stopper Manuel Akanji. (Foto: © LISELOTTE SABROE, RITZAU/SCANPIX)

Jovist, en kamp med slutcifrene 0-0 lyder da umiddelbart ikke som en særlig stor europæisk bedrift, og københavnernes opgave blev da hjulpet godt på vej af et tidligt rødt kort til Manchester Citys Sergio Gomez.

Men nulløsningen hjemme mod Manchester City i seneste sæson er stadig blandt de helt store kampe i Parken, mener Andreas Kraul.

- De mødte et drønstærkt Manchester City, der havde en fantastisk sæson og også endte med at vinde Champions League samme sæson.

- FC København havde visse problemer i løbet af efteråret, og Jacob Neestrup var kun lige trådt til som træner i klubben. Det var ikke en blændende kamp af FCK, og der var lidt held undervejs, men de fik point mod et hold, der ellers er ret gode til at køre deres modstandere over ende, siger Andreas Kraul.

Manchester City endte som sagt med at gå hele vejen til Champions League-finalen, hvor de slog Inter med 1-0.

Du kan følge FC Københavns Champions League-brag mod Bayern München i LIGA på P4 eller i DR LYD, der sender fra klokken 18.00. Der er kampstart i Parken klokken 21.00.