DIN CL-AFTEN Nu indtager Zizou mesterligaen

Marco de los Reyes peger på tre ting, der er værd at bide mærke i før aftenens to kampe.

Den 4. januar i år blev Zinedine Zidane udpeget til ny Real Madrid-træner. De foregående år har han været sportsdirektør i Real Madrid, assistent for Carlo Ancelotti og træner for B-holdet. (Foto: Gerard Julien © Scanpix)

I aftes blev de første 1/8-finaler i denne sæsons Champions League spillet, og her vandt Paris Saint-Germain en velspillet kamp mod Chelsea med 2-1, mens Benfica på et mål til allersidst hev en 1-0-sejr hjem mod Zenit Sankt Petersborg.

Igen i aften er der to 1/8-finaler på programmet. AS Roma får besøg af Real Madrid, og Gent møder Wolfsburg. Og som på alle Champions League-kampdage udpeger jeg tre emner, som især bliver spændende at følge om aftenen, og jeg har valgt at fokusere på Real Madrid.

1. Zidanes trænerdebut i Champions League

Zinedine Zidane er simpelthen en af hovedpersonerne i denne sæsons knald eller fald-kampe i Champions League.

Foregående Real Madrid-trænere

2015-2016:
Rafael Benitez
2013-2015:
Carlo Ancelotti
2010-2013:
José Mourinho
​2009-2010:
Manuel Pellegrini

Zizou, som han populært kaldes. er med al sin aura som superstjerne på banen trådt ind på scenen som Real Madrid-træner uden erfaring fra andre klubber, og hans succes eller mangel på samme vil uden tvivl blive et af de interessante kapitler i fortællingen om dette forårs mesterliga, hvor han tidligere har brilleret så mange gange som spiller.

Hvis det ikke går godt, kan jeg ikke forestille mig, at Zinedine Zidane stopper for derpå at dukke op i mindre klubber.

Hvis det omvendt går godt for siden hen at gå ned ad bakke, kan jeg derimod sagtens se ham som træner andre steder - blot der er tale om et ret højt niveau. Det kunne være Olympique Marseille eller det franske landshold.

Cristiano Ronaldo har spillet for Real Madrid siden 2009. Inden da spillede han seks år for Manchester United. (Foto: Gerard Julien © Scanpix)

2. Ronaldos jagt på sit "gamle jeg"

Jeg hører til blandt dem, der har vurderet, at Cristiano Ronaldo måske har toppet som spiller. Fordi han i efteråret 2015 trods perioder med mange mål havde meget svært ved at vise sig fra sin normalt bedste side.

Naturligvis vil den 31-årige portugiser indimellem fortsat kunne levere fantastiske kampe som den mod Espanyol fra knap tre uger siden, hvor han scorede halvdelen af målene i 6-0-sejren.

CL-kampe på TV i aften

AS Roma-Real Madrid
Vises direkte på TV3+ klokken 20.45

Gent-Wolfsburg
Vises direkte på TV3 Sport1 klokken 20.45

Men kan han over lange perioder igen ramme det niveau, der har gjort ham til en af verdens to bedste spillere de seneste ti år? Ja, det bliver meget spændende at se her i 2016.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at han er favorit til at blive topscorer i mesterligaen, hvor han hidtil har scoret 11 mål - flere end nogen anden har gjort efter gruppespillet. Ikke mindst fordi AS Roma samlet set bør være en let opgave for Real Madrid.

Min vurdering:
Roma-sejr: 25 procent. Uafgjort 40 procent. Real-sejr: 35 procent.
Samlet: 20-80.

3. De belgiske klubber, der forsvandt

Tiderne ændrer sig hele tiden - ikke mindst i europæisk topfodbold. Men det er sikkert, at de største klubber bliver større og større - på bekostning af mange de mindre klubber.

I dag hører de belgiske klubber ikke til de store mere. Og det er lidt ærgerlig, synes jeg. For dermed er forbindelsen til tidligere tiders store klubhold fra Belgien også nærmest klippet over.

Morten Olsen var i 1980erne en af Anderlechts store profiler. I baggrunden ses belgieren Jan Ceulemans, der i mange år var et af Club Brugges største navne. (Foto: P CROCHET © Scanpix)

Club Brugge nåede eksempelvis finalen i Europa Cuppen for mesterhold i 1978, hvor Liverpool vandt 1-0, og hvor Club Brugges danske keeper Birger Jensen leverede en af årets største målmandspræstationer i international fodbold.

Men den bedste klub i Belgien historisk set er Anderlecht, der fra midten af 1970erne og godt ti år frem var en af Europas allerstærkeste klubber. Det blev til sejre i Europa Cuppen for pokalvindere i 1976 og 1978 og i UEFA Cuppen i 1983, og både i 1982 og 1986 havde Bruxelles-klubben niveauet til at vinde mesterholdenes turnering, men måtte overraskende sige farvel i semifinalerne.

Siden har de belgiske klubber noget så gevaldigt mistet terræn, og derfor må en klub som Gent nøjes med en position som den på papiret svageste klub i 1/8-finalerne.

Det er dog ikke talenter, som belgisk fodbold mangler. Tværtimod er det p.t. et af Europas aktuelt bedste lande til at producere store talenter. Men de forsvinder generelt tidligt fra den hjemlige liga.

Min vurdering:
Gent-sejr: 30 procent. Uafgjort 35 procent. Wolfsburg-sejr: 35 procent.
Samlet: 35-65.

Hvad har du af forventninger til i aften? Eller har du blot en kommentar? Så skriv herunder!

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve