Din CL-AFTEN Zlatan kan faktisk snuppe Ballon d'Or

Marco de los Reyes peger på tre ting, der er værd at bide mærke i før aftenens to kampe .

Paris Saint-Germains altoverskyggende stjerne er fortsat Zlatan Ibrahimovic, der har spillet i klubben siden 2012. I aften skal den franske klub møde Chelsea igen. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

De første to 1/8-finaler i Champions League spilles i aften, og som på alle Champions League-kampdage udpeger jeg tre emner, der især er værd at hæfte sig ved forud for aftenens kampe.

Jeg begynder naturligvis med det opgør, der på forhånd er udpeget som en af denne sæsons mest interessante 1/8-finaler, nemlig Paris Saint-Germain-Chelsea, som møder hinanden i knald eller fald-kampene for tredje sæson i træk.

CL-kampe på TV i aften

Paris Saint-Germain-Chelsea
Vises direkte på TV3+ klokken 20.45

Benfica-Zenit Sankt Petersborg
Vises direkte på TV3 Sport1 klokken 20.45

1. Zlatan og Ballon d'Or

Selv om Zlatan Ibrahimovic har været en af de seneste 10-12 års bedste angribere i verden, har han aldrig været i top 3 i kampen om Ballon d'Or, der gives til verdens bedste spiller (Europas bedste frem til 2006).

Den nu 34-årige svenskers bedste placering er en fjerdeplads i 2013, men den kan blive overgået i år. Og jeg vil bestemt ikke udelukke, at han tilmed kan snuppe Guldbolden. Men det vil som minimum kræve, at Paris-klubben når frem til finalen i denne turnering. Og samtidig skal han have massiv succes ved EM i Frankrig.

Jeg tror ikke, at Sverige kan nå en finale ved EM, men en kvartfinale er ikke urealistisk, og når de blå-gule så langt, kan Zlatan Ibrahimovic sagtens ende som topscorer - med eksempelvis fem mål.

Derudover skal FC Barcelona helst ikke have den store succes i år. I så fald vil den store svensker få svært ved at holde Lionel Messi, Neymar og Luis Suarez bag sig i denne kåring.

Chelseas Diego Costa scorer det udlignende mål til 1-1 til allersidst i kampen mod Manchester United for halvanden uge siden. (Foto: John Sibley © Scanpix)

2. Engelsk nedtur forsætter

De engelske klubber har de seneste sæsoner klaret sig dårligere og dårligere i Champions League, og som jeg vurderer det, ser den udvikling ud til at fortsætte i næste sæson. Ikke mindst hvis Leicester ender i top 4.

Det er naturligvis et sandt eventyr, at Leicester forstætter fører Premier League, men taktisk set vækker holdet en del minder fra 1990erne, hvor de bedste engelske ikke kunne hamle op med de bedste hold på kontinentet. Som da Blackburn som engelsk mester i 1995/1996 ikke overlevede gruppespillet.

Triumfer fordelt på lande

Ni lande har vundet Europa Cuppen for mesterhold/Champions League
15 sejre
Spanien

12 sejre
Italien og England

7 sejre
Tyskland

6 sejre
Holland

4 sejre
Portugal

1 sejr
Skotland, Rumænien, Jugoslavien og Frankrig

Det positive ved de mange penge i Premier League er, at dårlige klubber nu også har råd til at købe mange gode spillere. Men jævnbyrdigheden er ikke god for de bedste klubber, som nu skal bruge endnu flere ressourcer på ligaen - på bekostning af Champions League.

Chelsea er så i den "heldige" situation, at klubben er på en 12. plads i ligaen med hele 14 point om til den fjerdeplads, der giver adgang til næste sæsons Champions League. Dermed kan Eden Hazard og Co. roligt koncentrere sig om at gøre det så godt som muligt mod Paris Saint-Germain.

Da de to hold mødtes i kvartfinalerne for to år siden, gik Chelsea videre, og ved deres møde i 1/8-finalerne i fjor, var det den franske klub, der var stærkest.

Min vurdering af aftenens kamp:
PSG-sejr: 40 procent. Uafgjort 35 procent. Chelsea-sejr: 25 procent.
Samlet: 55-45.

3. Ruslands vinterproblemer

Klubber fra 13 forskellige lande har været repræsenteret i en finale i Europa Cuppen for mesterhold/Champions League, siden den første blev spillet i 1956. Og i forhold til, hvor mange lande der er tale om, er det højst overraskende, at en klub fra Rusland/Sovjetunionen endnu ikke er nået så langt.

Zenit Sankt Petersborgs Hulk (til højre) i duel med Nana Asare fra Gent i efteråres gruppespil. (Foto: GRIGORY DUKOR © Scanpix)

En del af forklaringen er den lange vinterpause, der betyder, at den russiske liga har ligget stille i omtrent tre måneder, når forårets runder i mesterligaen går i gang. En anden årsag er, at de rigeste klubber i nyere tid trods mange penge ikke har formået at hente de helt store stjerner til Rusland. Dertil er ligaen ikke attraktiv nok.

Europa Cuppen for pokalvindere, der ikke har eksisteret siden 1999, har klubber fra Sovjetunionen vundet tre gange, men set med nutidens øjne var der tale om klubber fra Ukraine (Dynamo Kyiv i 1975 og 1986) og Georgien (Dinamo Tbilisi i 1981). Bedste russiske resultat i turnering var derfor Dynamo Moskvas finalenederlag til Glasgow Rangers i 1972.

I UEFA Cuppen/Europa League har russiske klubber været i to finaler, og de er tilmed begge blevet vundet. CSKA Moskva og Zenit Sankt Petersborg vandt i henholdsvis 2005 og 2008.

P.t. er Lokomotiv Moskva med i Europa Leagues 1/16-finaler, hvor Fenerbahce er modstanderen, mens Zenit Sankt Petersborg møder Benfica i Champions League - første kamp spilles i aften.

Det kan det sagtens blive til to samlede russiske sejre, men i nærheden af en finale tror jeg ikke, at nogen af klubberne kommer.

Min vurdering af aftenens kamp:
Benfica-sejr: 35 procent. Uafgjort 40 procent. Zenit-sejr: 25 procent.
Samlet: 48-52.

Hvad har du af forventninger til i aften? Eller har du blot en kommentar? Så skriv herunder!

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve