Dommer jagtede Haalands autograf: ’Det må aldrig ske’

Claus Bo Larsen tror ikke, at Uefa kommer til at se med milde øjne på den linjedommer, der jagtede en spillerautograf efter Champions League-kampen, han selv var med i.

Erling Braut Haaland (i midten) gav efter kampen mod Manchester City en autograf til en af de to linjevogtere. (Foto: Phil noble © Scanpix)

Hvis dommere havde en grønspættebog, kunne der meget vel stå følgende på første side:

’Du går aldrig hen til en spiller og beder om en autograf.’

Den sætning har Claus Bo Larsen i hvert fald fået indprentet et hav af gange. Han er tidligere topdommer og nuværende medlem af Dansk Boldspil Unions dommerudvalg, hvor han hver uge vurderer de danske dommere.

Alligevel var der i aftes en rumænsk linjevogter, der ikke følte, han skulle bruge sit gule kort i kampe i fremtiden. Han blev fanget med fingrene i autografdåsen efter Champions League-kampen mellem Manchester City og Borussia Dortmund. Her spurgte han det norske stortalent Erling Braut Haaland fra Dortmund om at signere kortet fra brystlommen.

- Fra dag et får dommere at vide: Du spørger aldrig en spiller om en autograf. Uefa fortæller altid dommerne, at de er de store stjerner på banen. For der er kun én dommer, og der er 22 spillere. Hvis de (spillerne, red.) vil have en autograf, må de komme til jer i omklædningsrummet, siger Claus Bo Larsen.

Billeder fra spillertunnellen viser den usædvanlige hændelse, hvor nordmanden stopper og giver sig tid til at skrive sin signatur på det lille plastikkort.

Og det kommer formentligt til at blive straffet hårdt, vurderer Claus Bo Larsen:

- Det ser Uefa med meget strenge øjne på. Det er helt uhørt og må aldrig ske. Hvis han skal dømme samme spiller i fremtiden, vil han få svært ved at fremstå neutral. Det er rigtig, rigtig skidt arbejde af dommerkvartetten.

I Danmark er det ikke sket, så dommerudvalget har ikke selv skullet tage stilling til en lignende sag. Men retningslinjerne er ganske klare. Og det ville nok som minimum koste en tur i skammekrogen. Samme oplevelse havde Claus Bo Larsen ved en international dommersamling i Madrid.

- Vi var en flok Fifa-dommere på træningstur, hvor vi løb på banerne ved siden af de største stjerner fra Real Madrid. Alle de unge fløj over til deres baner for at få en autograf. Da dommerudvalget fandt ud af det, fik de en ordentlig skideballe. Tre af de mest ivrige dommere fik samtidig at vide, at de ikke ville få tildelt en kamp det næste halve år.

  • Claus Bo Larsen har selv passet fløjten i kampe med datidens største stjerner. Her giver han Ronaldinho fra AC Milan et klap på skulderen. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO © Scanpix)
  • Claus Bo Larsen uddeler et gult kort til Arsenals Kolo Toure i en Champions League-kamp (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)
1 / 2

Ikke forbudt at få en autograf

Claus Bo Larsen har selv dømt et hav af topkampe i ind- og udland, hvor han skulle forsøge at dele sol og vind lige mellem fodboldens største stjerner. Og han har også fået autografer fra flere af dem. Men altid bag lukkede døre.

- Jeg oplevede selv, når jeg dømte internationale kampe med danske spillere, så kom de ind i vores omklædningsrum efter kampen. Så var det meget normalt, at de havde deres ekstra spilletrøje med – og så kunne de få en cola eller en lille en til halsen. Det har danskerne altid været flinke til, og det mister de ikke deres integritet ved, så længe det foregår, fortæller han.

Lige som det også er kutyme i flere topklubber at vise dommerne taknemmelighed.

- Det er meget normalt, at dommere får en trøje fra de store klubber – også med autografer. Men det sker i lukket regi i dommernes omklædningsrum, eller den ligger klar på hotelværelset. Men det er aldrig noget, du går i. Dem gemmer du som dommer eller giver til venner eller familie.

Manchester Citys træner, Pep Guardiola, blev også foreholdt autografen på det efterfølgende pressemøde:

- Måske er han fan af Haaland, sagde Guardiola efter kampen ifølge BBC.

- Måske var det til hans søn eller datter? Jeg har aldrig set det før. Det er alt, jeg har at sige.

Manchester City vandt i øvrigt kampen 2-1 på et mål i de døende minutter.

I aftenens Champions League-kampe mødes sidste sæsons finalister, Bayern München og Paris Saint-Germain, mens FC Porto tager imod engelske Chelsea. De to kampe kan du følge live på dr.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk