Erdogans mystiske fodboldfavoritter jagter Champions League-drømmen

Istanbul Basaksehir er et hold med Robinho på banen og præsident Erdogan i ryggen, der på rekordtid er strøget til tops i tyrkisk fodbold.

(Foto: © OZAN KOSE)

Fredag den 24. maj spillede den tyrkiske fodboldklub Istanbul Basaksehir sin sidste hjemmekamp i sæsonen.

Det var en oplagt mulighed for at fejre sølvmedaljerne og en flot sæson, der i 20 af de 34 spillerunder bød på en førsteplads i den bedste tyrkiske række. En imponerende præstation af den lille klub, der først tog sin nuværende form i 2014.

Men der var ingen fodboldfeber i Basaksehir-bydelen den aften i maj.

Faktisk virkede det til, at de færreste havde opdaget, at der skulle spilles kamp på det nybyggede Stadium Fatih Terim, der har plads til 17.000 tilskuere.

Det fortæller forfatteren John McManus, som har skrevet fodboldbogen ”Welcome to Hell? In Search of the Real Turkish Football” og er bosiddende I Tyrkiet.

Recep Tayyip Erdogan ses her med sit følge den seneste gang, Istanbul Basaksehir spillede kvalifikation til Champions League. Klubben nåede dengang ikke i gruppespillet. (Foto: © AA/ABACA)

- Der var måske 500 mennesker, som havde valgt at bruge deres aften på at se fodbold. Det var et ret bemærkelsesværdigt syn på det store stadion, siger briten.

- De fremmødte var måske mellem 15 og 18 år alle sammen, og de var ret sure, fordi de længe havde troet, at Istanbul Basaksehir ville vinde mesterskabet, erindrer han.

Men hvordan er en lille klub med en meget begrænset fanskare på rekordtid blevet i stand til at lege med i toppen af den tyrkiske fodboldliga?

Økonomiprofessor Ferda Halicioglu fra universitetet Istanbul Medeniyet har forsket i de tyrkiske fodboldklubbers økonomi, og ifølge ham skyldes klubbens succes hjælp udefra. Han peger mod den tyrkiske præsident, Recep Erdogan.

- Klubben har tætte bånd til Erdogans regering og hans parti, AKP. Det er ikke tilfældigt, at klubbens primære farve er orange, som AKP også bruger.

- Jeg vil betegne den som en kunstigt skabt klub. Den formår ikke at tiltrække en fanbase, og det er typisk kun medarbejdere fra kommunale firmaer, som er blevet bedt om at møde op, der tager ind for at se klubben spille.

- Klubben vil ikke lægge regnskaberne frem. Men blandt andet ved jeg, at deres sponsorer er meget tæt forbundet til den kommunale pengekasse.

Istanbul Basaksehir har et flot, nyt stadion. Men der er sjældent udsolgt til hjemmekampene. (Foto: © OZAN KOSE)

Der er mange store kommunale virksomheder i Istanbul, som ser ud til at give penge til klubben.

Ferda Halicioglu studser også over det officielle navn på klubben: Medipol Basaksehir.

”Medipol” er en kæde af private hospitaler i Tyrkiet, som ejes af Erdogan-familiens egen læge, Fahrettin Koca. Samme mand, der sidste år blev gjort til sundhedsminister i Tyrkiet af præsidenten.

Mange stjerner koster penge

Der er derfor mange penge, og derfor også mange stjerner omkring holdet. Men tilskuerne er der til gengæld ikke mange af.

Det kan dog næppe være det sportslige niveau på banen, der afskrækker tilskuerne.

I sidste sæson bestod truppen blandt andet af navne som den udlejede Barcelona-spiller Arda Turan, Emre Belözoglu der vandt VM-bronze med alletiders bedste tyrkiske landshold i 2002 og brasilianske Robinho, der var den dyreste spiller i Premier League, da han blev hentet til Manchester City i 2008.

Det er dyre herrer, som koster mange penge i lønninger, og hvor pengene helt præcist kommer fra er svært at gennemskue, fortæller Ferda Halicioglu.

- Pengene kommer fra steder, som de færreste kan forklare. Det er ikke en hemmelighed, at regeringen støtter klubben, men det er indirekte finansielle forbindelser, siger han.

- Klubben er støttet af store firmaer, mens de folk, som styrer klubbens forretning, også sidder centralt i forhold til regeringen, siger han med henvisning til, at klubpræsidenten, Göksel Gümüsdag, både er lokalpolitiker for AKP, men også er i familie med Erdogans hustru, Emine Erdogan.

En anden af klubbens bestyrelsesmedlemmer har en søster, der er gift med en af præsidentens sønner.

Samtidig lægger præsidenten heller ikke skjul på, at han sympatiserer med de orangeklædte fra Basaksehir.

Erdogan var en glad mand, da han fik lov at spille opvisningskamp i klubbens farver. (Foto: © OZAN KOSE)

Da otte investorer i 2014 købte licensen og omdøbte klubben, var Erdogan på pletten til præsentationen af det nye navn.

Iklædt en klubtrøje med tallet 12 på ryggen driblede han rundt på banen i en opvisningskamp, hvor han på mærkværdig vis formåede at score hattrick og vende showkampen fra 0-3 til 4-3.

Hvem der i virkeligheden er klubbens 12. mand, kan de tyrkiske fodboldfans fortsat kun gisne om, mens de venter på at se, om stadion i aften bliver tættere på fyldt, end det var den næstsidste fredag i maj, da sølvmedaljerne skulle overrækkes.

Kommer Istanbul Basaksehir videre fra kvalifikationskampene mod Olympiacos venter endnu en kvalifikationsrunde, før det er afgjort, om de skal deltage i efterårets Champions League-gruppespil.