Eriksens gensynsglæde: Han er drømme-eksemplet på en Ajax-spiller

Tirsdag aften tørner Tottenhams Christian Eriksen sammen med den hollandske fodboldklub, der formede ham som spiller.

Christian Eriksen skal møde sin gamle klub Ajax Amsterdam i semifinalen i Champions League. (Foto: Robin Utrecht © Scanpix)

Når dommeren i aften klokken 21 fløjter op for det første opgør i Champions League-semifinalen mellem Tottenham og Ajax Amsterdam, så har landsholdets Christian Eriksen med stor sandsynlighed lidt ekstra kriller i maven.

Selvfølgelig på grund af at han skal spille sin karrieres første semifinale i den fineste klubturnering, men også fordi han står over for den klub, der formede ham som den spiller, han er i dag: Hollandske Ajax Amsterdam.

Eriksen drog til den hollandske hovedstadsklub som 15-årig og nåede at spille seks år i Ajax på ungdoms- og senior-holdet, inden han skrev kontrakt med Tottenham i en alder af 21 år.

Eriksen som rollemodel

Og på de seks år nåede danskeren at sætte et så afgørende aftryk i storklubben, at ledelsen i Ajax den dag i dag bruger Eriksen som det perfekte eksempel på en rigtig Ajax-spiller over for de nuværende unge spillere i klubben.

Sidste år lavede den hollandske klub en video for deres yngre spillere for at vise dem, hvordan de kunne udvikle sig til klub-legender, hvis de fulgte Ajax-principperne og blev i klubben en ekstra sæson eller to og tog det rigtige skridt - i stedet for det hurtige skridt.

Her blev Eriksen vist som rollemodellen over for holdets nuværende midtbanespillere som Frenkie De Jong og Donny van de Beek.

Og det siger rigtigt meget om danskerens status i klubben ifølge den tidligere fodboldspiller og nuværende fodboldekspert på Discovery Mads Junker.

- Det er ham, de bruger som eksempel, og ikke andre store spillere som Wesley Sneijder og Rafael van der Vaart, som har haft vanvittige karrierer. Det er en kæmpe anerkendelse af Eriksen. Han er rigtig stor i Ajax i den forstand, at han er et produkt af deres eget akademi, og han har fulgt deres plan til punkt og prikke.

- Selvom han er dansker, så ser man ham som hollænder og Ajaxspiller. Han opfylder alle de kriterier, man skal have som Ajax-spiller rent fodboldmæssigt, men også med indstilling, mentalitet og opførsel. Det er ham og hans karriere, man peger på over for det næste kuld og siger: ’Det er ham, I skal kigge på som forbillede’, siger Mads Junker.

De Boer gav Eriksen chancen

Det var dog ikke med det samme, at danskeren slog til på seniorholdet i den hollandske storklub, da han rykkede op som seniorspiller og fik kampe på førsteholdet som 17-18-årig.

I hvert fald ikke på den internationale scene i Champions League, hvor den daværende cheftræner Martin Jol ikke turde satse på den spinkle dansker i de store opgør.

Jol, der kiggede mere mod erfarne og udenlandske profiler, fik da også sparket i 2010, hvor Ajax befandt sig i en større krise – både resultat og identitetsmæssigt. Nu skulle Ajax finde tilbage til sine rødder, var klublegenden Johan Cruyff blandt andet ude og diktere i medierne.

Trænervalget faldt derfor på en anden klubmand, Frank de Boer, der kiggede mere mod klubbens egne talenter og mod Christian Eriksen, som De Boer kendte alt til fra sin trænertid i ungdomsafdelingen i klubben.

Og det blev også Eriksens vej til det helt store gennembrud på Ajax’ førstehold.

I sin første kamp som Ajax-træner satte De Boer Eriksen ind i startopstillingen i en afgørende Champions League-kamp mod AC Milan, der rådede over stjerner som Ronaldinho og Zlatan Ibrahimovic.

Og danskeren greb muligheden uden at blinke.

Ajax vandt udekampen i Italien med 2-0, og Eriksen var den altafgørende spiller på banen for hollænderne. Fra da af startede en gylden ære med De Boer på bænken og Eriksen på banen, hvor Ajax nåede at vinde hele fire hollandske mesterskaber.

- Det var vigtigt for Eriksen, at der kom en klubmand ind som Frank De Boer, der troede mest på Ajaxmodellen. Han troede mere på ungdom og tillid, hvor Jol ikke var nær så modig og hæftede sig mere på rutine og international erfaring. For Eriksen var det dét helt rigtige tidspunkt, at De Boer overtog tøjlerne i klubben.

- På den anden side var han jo så stort et talent, at gennembruddet nok skulle komme alligevel på et eller andet tidspunkt. Men De Boer havde meget at sige, siger Mads Junker, der selv nåede at spille mange sæsoner i den hollandske række og møde Eriksen på grønsværen.

Ajax-DNA stadig tydeligt

Derfor bliver det da også specielt for den tidligere Ajax-dansker at møde sit gamle hold tirsdag aften, når Tottenham lægger græs til i den første kamp.

Og ikke kun for Eriksen, for Tottenham råder også over tre andre spillere, der har fået den specielle Ajax-opvækst. Davinson Sanchez er en undtagelse, da han kun tilbragte et enkelt år i klubben, før han drog til Premier League.

Men de belgiske midtstoppere Toby Alderweireld og Jan Vertonghen tilbragte - ligesom Eriksen - også en stor del af deres ungdomsår i klubben.

Og selvom det er ved at være mange år siden Vertonghen, Alderweireld og Eriksen har spillet i den hollandske klub, så er den unikke Ajax-stil stadig tydelig hos Tottenham-profilerne ifølge Mads Junker.

Eriksen, Sanchez, Vertonghen og Alderweireld er klar til at møde deres tidligere klub.

- Det er tydeligt at se, at det er dygtige spillere, der er skolet i en klub som Ajax, der har de fodboldmæssige værdier, som de har. Og så er de meget professionelle ment på den måde, at de ikke er så kontroversielle og brokker sig i medierne, men de lader fødderne og resultaterne tale i stedet.

- De er opdraget til at være ordentlige og præsentable mennesker, som Tottenham og Ajax den dag i dag er meget stolte af – og der er Eriksen skoleeksemplet på den rigtige Ajax-spiller, siger han.

Kampen spilles i aften klokken 21 på Tottenham Stadium, mens returopgøret i Amsterdam er fastsat til onsdag den 8. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk