Glimmeret er gået af Paris Saint-Germain

PSG og Real Madrid mødes i aften i Champions League. På trods af store pengekræfter mangler PSG stadig Champions League-trofæet.

Neymar fejrede sin saksesparksscoring i lørdags, mens publikum buhede ad ham grundet hans ønske om klubskifte. (Foto: Martin Bureau © Scanpix)

Næsten otte milliarder kroner. Så meget anslås det, at ejeren af Paris Saint-Germain har brugt på at købe spillere som Zlatan Ibrahimovic, Neymar og Kylian Mbappé. Alle sammen købt ind til at vinde Champions League for klubben.

Alligevel er trofæet ikke at finde på præmiehylden i PSG, og det kommer nok heller aldrig til at ske, mener fodboldekspert på Discovery Mikkel Bischoff.

- Tidligere har PSG haft spillerne til at vinde, men de har ikke præsteret som et hold. Nu er der andre klubber med mindst ligeså gode spillere, der fremtræder mere som et kollektiv og hold, så PSG kommer ikke til at vinde Champions League.

Ikke pengene værd

I 2011 købte Qatar Sports Investment det parisiske hold for 400 mio. kr., og siden da er der blevet tilført flere og flere penge til klubben. Det hele kulminerede, da Neymar blev verdens dyreste spiller i 2017 med en pris på 1,65 mia. kr.

Men indtil videre har resultaterne af de penge ikke vist sig – i hvert fald ikke på den helt store scene.

- Om det har været pengene værd i PSG, er svært at vurdere. De har taget stort set alle titler i Frankrig og har vist sig frem i Europa på en anden måde end tidligere, siger Mikkel Bischoff.

- Men hvert år er det det samme: De vinder mesterskabet, og så er foråret afgørende i Champions League, og der fejler de. Så projektet har ikke været en succes, fordi målet var og er at vinde Champions League.

Stjernerne kan ikke forbindes

Problemet med den strategi kan være, at klubben sikrer sig nok så mange dygtige spillere, men det garanterer ikke et velspillende hold. Kombineret med, at PSG ikke møder stor modstand i den franske liga, får det holdet til at klaske sammen i Champions League, når de så endelig møder lidt modgang, vurderer Mikkel Bischoff.

- De var uheldige mod Manchester United i sidste sæson, men de faldt også fra hinanden. De burde aldrig ryge ud til et så dårligt United-hold på hjemmebane, men det viser, at på dagen kan PSG være Europas bedste hold, men de kan også tabe til stort set alle hold på dage, hvor de ikke hænger sammen.

De mange år med manglende Champions League-succes vil få konsekvenser for PSG’s holdkort, for på sigt vil de store angrebsstjerner kigge andre steder hen.

- Glimmeret er gået af PSG, det er ikke attraktivt at være der mere. Håbet om Champions League-titlen og pengene lokkede stjernerne til, men pengene kan man også tjene i mange andre klubber nu, siger Bischoff.

PSG har toppet

Selvom de svimlende summer kan sikre Qatar Sports Investment og klubben klassespillere på alle positioner, så har PSG set sin storhedstid for nu, tror Mikkel Bischoff.

- PSG som projekt har toppet. De kan ikke få stjerner af den kaliber, de har nu, og det kommer til at gå ned ad bakke for dem. De kunne meget vel miste Neymar indenfor det næste halve til hele år, og Mpabbé søger nok også et sted hen, hvor det er lidt sjovere at spille, siger han.

To milliarder kroner. Bruger Paris Saint-Germain så meget mere, vil de være den klub, som har brugt mest på transfers siden 2010.

Paris Saint-Germain møder i aften kl. 21 Real Madrid i første runde på hjemmebane.