Inden CL-brag: Dengang Ajax satte nye standarder for fodbold

I starten af 1970'erne var Ajax altdominerende i europæisk klubfodbold. Få her et nostalgisk tilbageblik til dengang Johan Cruyff var verdens bedste.

Der var engang, da alle fodboldelskere verden over skelede til Hollands hovedstad, når de var på udkig efter fodboldfix udover det sædvanlige. Selvom tv-dækningen af den tids Champions League, Mesterholdenes Europa Cup, ikke var nær så overvældende som i dag, så gav Ajax' resultater på den største scene genlyd. 

Med spillere som Johan Neeskens, Arie Haan, Petrus Keizer og ikke mindst Johan Cruyff i den rød-hvide trøje, satte holdet nye standarder for, hvordan fodbold kunne spilles. Stilen blev døbt totalfodbold, og den fik i de næste årtier stor indflydelse på andre hold verden over.

Kritik af landstrænere

Selv i dag lever ideen om totalfodbold i Holland, og det vakte intens debat i landet, da landstrænerne Bert van Marwijk og Louis van Gaal under VM-slutrunderne i henholdsvis 2010 og 2014 efter mange hollænderes mening gik på kompromis med forestillingen om, hvordan fodbold skal spilles.    

Men lang tid før det kom til diskussioner om, hvorvidt tiden var løbet fra ideen om totalfodbold, var Ajax-holdet så suverænt, at det vandt turneringen i årene 1971 til 1973. Dermed spillede Johan Cruyff og co. sig ind i en lille ekslusiv klub bestående af Real Madrid og Bayern München, der er de eneste, der er sluttet som vindere af turneringen tre år i træk.  

Triumfen i 1995   

Den seneste triumf i Europa for Ajax kom i 1995, da et hold med spillere som Jari Litmanen, Frank Rijkaard, De boer-brødrene og Edgar Davids på holdkortet slog Milan 1-0 i Champions League-finalen.

I playeren ovenover kan du se Johan Cruyff score begge mål i finalesejren over italienske Inter.